Salvati Copiii Romania, in calitate de coordonator national al  programului Sigur.info, lanseaza concursul national pentru copii, parinti si profesori cu tema „Descoperiti lumea digitala impreuna.Conexiune intre generatii”. Competitia doreste sa evidentieze necesitatea implicarii parintilor si a scolii in educatia copiilor privind utilizarea Internetului si eliminarea pericolelor din mediul virtual.

Ziua Sigurantei pe Internet are loc in 65 de tari, sub egida retelei europene Insafe care promoveaza utilizarea tehnologiei online si a telefoanelor mobile intr-un mod mai sigur si responsabil. Tema acestui an vizeaza participarea activa in mediul online a tuturor generatiilor si culturilor, incurajand membrii familiei sa lucreze impreuna pentru a asigura un Internet adecvat copiilor.

“Educatia reprezinta un pilon esential in dezvoltarea copilului, iar secolul XXI impune includerea in procesul educational a unor notiuni si demersuri dedicate utilizarii Internetului. In acest sens, parintii si scolile trebuie sa isi asume acest rol pentru a completa dezvoltarea armonioasa a copiilor. Noi vom continua sa ii sprijinim si sa le punem la dispozitie materiale, resurse si initiative precum evenimentul dedicat Zilei Sigurantei pe Internet”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.

Competitia se adreseaza copiilor si adolescentilor cu varste intre 7 si 17 ani incadrati in doua grupe de varsta: 7-12 ani si 13-17 ani, care vor participa in echipe coordonate de un profesor sau parinte. Sub indrumarea acestuia, copiii pot inscrie in concurs proiecte multimedia (prezentari power point, colaje fotografice, desene, videoclipuri, etc.) in care vor ilustra relatia dintre copii si adulti privind utilizarea responsabila a Internetului si evitarea pericolelor online in cadrul familiei. Scopul principal al concursului vizeaza constientizarea de catre copii, tineri si adulti a provocarilor zilnice pe care mediul online le ridica: probleme referitoare la intimitate, sanatate si reputatie, precum si identificarea beneficiilor pe care Internetul le poate aduce in viata personala si in sistemul educational. Competitia este deschisa atat scolilor, cluburilor de tineret, cat si copiilor si profesorilor in mod individual.

Noutatea din acest an consta in  introducerea a cinci categorii noi in concurs, prin intermediul carora se vor premia cele mai implicate persoane si institutii in promovarea si sustinerea sigurantei online in anul 2011:
•     Profesorul Anului – cel mai implicat profesor din prisma utilizarii Internetului, a resurselor online si a platformelor web in cadrul orelor de clasa;
•     Scoala Anului - scoala cu cel mai mare impact al activitatilor de promovare si constientizare privind siguranta online, luand in considerare gradul de utilizare a Internetului de catre profesori sau elevi cu scopuri educative;
•     Gradinita Anului – gradinita care prezinta cat mai elocvent intr-un proiect de echipa tema colaborarii in familie privind activitatea online;
•     Voluntarul Sigur.info al Anului - cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranta online in randul grupurilor-tinta si a initiat proiecte si activitati proprii in vederea asigurarii unui comportament responsabil de utilizare a Internetului;
•     Website-ul Anului -   platforma online care prezinta tema sigurantei pe Internet, bazandu-se pe aportul si posibilitatile de interactivitate a utilizatorilor;

Data limita de transmitere a proiectelor este 23 ianuarie 2012, acestea urmand a fi evaluate in perioada 24 – 30 ianuarie de catre un juriu format din membrii Consortiului Sigur.info, sponsorii concursului, elevi si profesori. Echipele castigatoare vor fi premiate in cadrul Galei Sigurantei pe Internet din data de 7 februarie 2012 in Bucuresti.  La Gala vor participa sustinatorii evenimentului reprezentand institutii si companii private implicate in domeniul utilizarii Internetului prin intermediul calculatorului sau al telefonului mobil. Acestia vor premia echipele castigatoare cu produse atractive din domeniul IT. Regulamentul complet al concursului poate fi consultat la adresa  www.sid2012.sigur.info.  La aceeasi adresa participantii pot descarca formularele de participare si isi pot inscrie proiectele in concurs.


Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:
Irina Nicolai, Coordonator Promovare Sigur.info, Salvati Copiii Romania
Telefon: 021 224 24 52/ 0744.300.476
irina.nicolai@salvaticopiii.ro
Alte informatii detaliate sunt disponibile pe site-ul  www.sid2012.sigur.info
 

Note pentru redactori:
#     Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active in toata Uniunea Europeana, avand ca obiectiv comun promovarea utilizarii in conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.
#     Obiectivul general al programului este promovarea sigurantei copiilor pe Internet, prin organizarea de activitati de constientizare si informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul isi propune sa ofere profesorilor, parintilor si copiilor cunostinte si instrumente pentru protectia in acest nou mediu tehnologic.
#     Organizatia Salvati Copii Romania a participat la programul de finantare al Comisiei Europene si a castigat licitatia de proiect, asumandu-si din 2008 rolul de Coordonator national al programului national Sigur.Info in cadrul programului comunitar mai sus mentionat.
#     Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet au ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea si educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet. Romania a participat pentru prima data la acest eveniment in urma cu patru ani, castigand locul intai la concursul european “Ziua Sigurantei pe Internet 2008” categoria 5–10 ani, cu proiectul “I’m just a Kid”.  La editiile anterioare au fost premiate cate 9 echipe castigatoare la concursurile precum si echipele de tineri romani, castigatoare ale competitiilor europene organizate cu ocazia Zilei Protectiei Datelor Personale.
#     Rezultatele finale ale studiului EU KIDS ONLINE II, realizat in 25 de tari europene, plaseaza Romania in categoria tarilor cu riscuri ridicate asociate utilizarii Internetului de catre copii. Realizatorii studiului recomanda ca parintii sa fie informati intr-o masura mai mare in legatura cu riscurile pe care copiii lor le intampina online, iar copiii sa dezvolte competente digitale si mecanisme de adaptare fata de pericole, preferabil prin intermediul scolii si al curriculumului national. Cateva date care au determinat aceasta pozitie:
•     Copiii romani inregistreaza unul din cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumatate declarand ca profilul lor este public (44% dintre cei care au un profil);
•     Ei sunt sunt printre cei care isi dezvaluie intr-o mare masura date personale in profilul lor (22% dintre cei care au un profil), cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa.
•     Legat de nivelul competentelor digitale concrete, Romania inca se situeaza pe o pozitie inferioara fata de alte tari (penultimul loc), copiii inregistrand in medie 2,6 competente concrete (e.g. sa schimbe setarile de filtrare, sa blocheze/filtreze mesajele de tip spam sau sa blocheze un utilizator), fata de 4,6 competente inregistrate in Finlanda sau 4,4 in Slovenia.
•     Parintii romani subestimeaza expunerea copiilor lor la hartuirea si agresiunea online, doar 2% considera ca in ultimele 12 luni copilul lor a fost tratat pe Internet intr-un mod rautacios sau care i-a facut rau, in timp ce copiii acestora au declarat in procent de 12% ca au fost tratati astfel.