Incepand cu data de 14 septembrie 2009, campania “Infertilitatea este o boala”, initiata in 2008 si desfasurata pana in prezent exclusiv in regim de voluntariat, se relanseaza intr-o noua formula.

Astfel, Grupul de Initiativa “SOS Infertilitatea” este pe cale de a se constitui legal ca organizatie non-guvernamentala, sub numele Asociatia “SOS Infertilitatea”, avand sediul in Bucuresti, Calea Floreasca nr. 110. Asociatia “SOS Infertilitatea” va deveni astfel singurul ONG activ in domeniul infertilitatii in Romania, in conditiile in care, conform statisticilor oficiale, cca. 15% dintre cuplurile aflate la varsta reproductiva care isi doresc un copil se confrunta cu dificultati in a il avea, din motive medicale. Scopul asociatiei este acela de a desfasura actiuni de interes comunitar si de grup, menite sa contribuie la initierea unui cadru legislativ referitor la infertilitate si la reproducerea umana asistata medical, mediatizarea cauzei infertilitatii si aducerea acesteia pe agenda publica din Romania, obtinerea de sprijin in toate planurile, inclusiv financiar, din partea autoritatilor pentru cuplurile infertile, consilierea cuplurilor cu probleme de fertilitate, promovarea valorilor civice, ale principiilor familiei şi ale statului de drept.

Pentru a marca aceasta noua etapa organizationala, campania “Infertilitatea este o boala”, gazduita pana in prezent pe o platforma gratuita, de tip blog, isi va continua mediatizarea actiunilor pe o pagina web cu domeniu propriu: www.infertilitate.com – unde va exista si un forum, ce doreste sa ofere  informatii, interactivitate, suport si mobilizare cuplurilor cu probleme de fertilitate din Romania. Mentionam ca blogul campaniei “Infertilitatea este o boala”, deja castigator RoBlogFest 2009, tocmai a fost selectionat de catre un juriu format din specialisti in PR si/sau media online in finala Webstock 2009, categoria Company & Brand Blogs: http://www.webstock.ro/company-brand-blogs-2009/ 

Totodata, “SOS Infertilitatea” reaminteste, in contextul recentei mediatizari a cazului de trafic de ovule descoperit intr-o clinica bucuresteana, ca in tara noastra nu exista un cadru legislativ privind reproducerea umana asistata medical.

In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara si ferma referitoare la sanatatea reproducerii asistate medical. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele de sanatate publica. In aceste tari, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu. In schimb, in “Romania europeana” a anului 2009 nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze acest domeniu atat de sensibil. Practic, in Romania domneste legea junglei in domeniul reproducerii asistate medical, pe principiul “tot ce nu e interzis este permis”, ceea ce ofera unora dintre medici posibilitatea unor proceduri uneori experimentale.

Scopul campaniei noastre este acela de a semnala clasei politice romanesti, in ansamblul sau, ca finantarea acestor proceduri este o solicitare urgenta si legitima din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate. Romania are nevoie de un cadru legislativ in domeniul reproducerii umane asistate medical tocmai pentru a se evita excesele si experimentarile.

Mentionam ca am inceput deja colaborarea cu deputatul Sulfina Barbu pentru formarea unui grup de lucru si realizarea unui proiect de lege referitor la reproducerea umana asistata medical, cu participarea unui grup de experti in domeniu – medici, embriologi, juristi, societate civila.

Vom continua sa mediatizam actiunile in domeniu si sa atragem sprijinul politicienilor si media pentru acest proiect de lege si pentru cauza infertilitatii in Romania.

Contact:
E-mail: contact@infertilitate.com   
Web: www.infertilitate.com