In prima jumatate a acestui an FSC a derulat proiectul TERAPIE PRIN ARTA PENTRU COPIII CU DIZABILITAȚI DIN SATE, proiect finantat in cadrul Programului pentru Sanatatea Copiilor derulat de compania MOL. Proiectul si-a propus si a reusit sa ofere copiilor cu diverse probleme sau dizabilitati din zona rurala de est a judetului, activitati de recuperare si de dezvoltare a comunicarii, exprimarii emotionale sau a diverselor abilitati.

In mod concret echipa de proiect formata dintr-un terapeut prin arta combinata si un psiholog a oferit in regim mobil servicii de terapie prin muzica, arta, miscare, gimnastica si stimularea senzoriala, precum si consilierea parintilor care au copii cu dizabilitati.

Activitatile directe cu beneficiarii au avut o frecventa saptamanala si s-au desfasurat in spatiile special amenajate din incinta centrelor administrate de FSC in comunele: Vultureni, Stanisesti, Motoseni, Podu Turcului. Pe parcursul proiectului au primit servicii de terapie prin arta 65 de copii cu dizabilitati.
 

De asemenea au fost organizate cursuri adresate parintilor copiilor cu dizabilitati de 2 zile la care au participat 59 de parinti. Scopul acestora a fost dezvoltarea optima a resurselor personale a parintilor prin oferirea de metode practice care sa ajute parintele in relatia sa cu copilul cu dizabilitati, acceptarea emotionala a faptului de a avea un copil cu handicap. In fiecare din cele trei centre a fost organizat cate un modul de training.

Au fost avute in vedere si cadrele didactice care lucreaza in scoli cu acesti copii. Astfel la solicitarea acestora au fost sustinute 3 module de training acreditat de CNFPA de initiere in meseria de lucrator prin arta combinata. Programa si materialele folosite in timpul trainingului au acceptul Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei. 57 cadre didactice din cele trei comune au beneficiat de aceste traininguri.


 
Impactul proiectului a fost la nivelul la care ne-am asteptat. Astfel datorita numarului mare de solicitari am majorat numarul de copii care au fost asistati in mod direct in proiect. In ce priveste implicarea parintilor, datorita sezonului de munci agricole, participarea acestora a fost sub asteptarile noastre initiale. Si cadrele didactice s-au dovedit foarte receptive, astfel incat am suplimentat numarul sesiunilor de training destinate acestora. In ansamblu proiectul a fost un succes motiv pentru care, chiar daca finantarea s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie, activitatile acestuia vor continua. (Gabriela Achihai, presedinte FSC)


Ionut Chirita,
coordonator PR, Fundatia de Sprijin Comunitar