Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, organizeaza marti, 12 Martie 2013, incepand cu orele 11.00 la Casa RAF – Cladirea Romanian American Foundation, din strada Gina Patrichi, nr. 6, Sect 1, Bucuresti, conferinta de presa „Este statul roman pregatit sa asigure servicii sociale pentru beneficiarii ONG-urilor?”.

Subiectul abordat in conferinta de presa se refera la proiectul de lege privind subventionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociatii, fundatii si culte recunoscute de lege, precum si subiectul general al finantarii serviciilor sociale, in special contractarea serviciilor. 

Romania este tara din UE cu paleta cea mai saraca de posibilitati de finantare a serviciilor sociale si cu unul din bugetele cele mai mici alocate acestor servicii, din ansablul PIB (in 2005, fata de o medie de 2.2% din PIB in EU strict pentru servicii sociale, Romania cheltuia doar 0.3 %). 

Pentru a exemplifica, Raportul  statistic privind activitatea MMFPS in domeniul incluziunii sociale in primul semestru al anului 2012, publicat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale arata ca valoarea totala a beneficiilor sociale platite de Ministerul Muncii a fost de 4.155 milioane lei (993 milioane de euro), din care 33.6% reprezenta alocatia de stat pentru copii. Suma totala cheltuita de Minister pentru servicii sociale in aceeasi perioada a anului 2012 a fost de 17 milioane lei (3.386 mil. Euro), respectiv 0,34% fata de cuantumul beneficiilor sociale.

Conform Raportului realizat de FDSC, la nivelul anului 2010 existau peste 1.500 de ONG-uri care ofereau servicii sociale, create pentru de a acoperi o nevoie sociala pe care statul singur nu are capacitatea de a o adresa: asigurarea dreptului la servicii sociale persoanelor vulnerabile. Subventiile pentru serviciile acordate de organizatii si fundatii in prima jumatate a lui 2012 reprezentau 10 milioane lei (2,4 milioane Euro).

Un studiu intern al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil arata ca un numar de 60 de ONG-uri dezvolta servicii pentru un numar de 64.094 copii (nu s-au luat in calul si alti beneficiari: parinti, familie extinsa etc).

Intrebarea pe care ONG-urile o adreseaza astazi autoritatilor publice este: “Are statul, autoritatile locale si cele centrale, capacitatatea de a furniza servicii pentru 64.094 copii beneficiari ai serviciilor oferite de membrii FONPC si aproximativ 1 602 350 copii  beneficiari ai celor peste 1500 de ONG-uri care furnizeaza servicii asa cum precizeaza studiul FDSC”; in cazul in care aceste ONG-uri isi opresc activitatea din cauza lipsei de fonduri?

Este o intrebare legitima ce vine ca urmare a unei perioade extrem de dificle in care ONG-urile nu au mai putut accesa fonduri din exterior, fondurile europene au produs prejudicii de neraparat in randul ONG-urilor, iar statul nu a asigurat nici prin contractarea serviciilor si nici prin subventii dezvoltarea si sustenabilitatea servciilor oferite de ONG-uri.

Salutam dorinta Ministerului de  a dezvolta servicii sociale in mediul rural prin proiectul de lege privind subventiile, unde serviciile sunt aproape inexistente desi nevoia este atat de mare. Insa daca se doreste cu adevarat o incurajarea acestor servicii, ar trebui ca procentul sa fie mult mai mare si nu 50%, sa se aloce fonduri de investitii in domeniul social pentru infiintare de noi servicii, iar acoperiarea costurilor sa nu fie limitata la specialisti din domeniul social. Proiectul de lege limiteaza banii primiti de sector doar la costuri salariale ale personalului care furnizeza servicii sociale. ONG-urile au dezvoltat servicii integrate de foarte buna calitate, care pe langa serviciile sociale, beneficiaza de expertiza specialistilor din domenii conexe: educatie, sanatate. Aceste servicii de cine vor fi acoperite? In mediul rural e greu de gasit specialisti, prin urmare, ONG-urile care furnizeaza servicii in rural trebuie sa investeasca initial in formarea personalului.

Este evident ca subventionarea este un mecanism de finantare complet insuficient pentru sistemul general  de servicii sociale. Nevoia unei legi cuprinzatoare a finantarii serviciilor, bazate pe nevoile reale din teren a devenit critica, la fel ca si nevoia unei legi cuprinzatoare a  functionarii sistemului  de servicii sociale in ansamblul lui.

Intr-o perioada in care criza financiara afecteaza din ce in ce mai multe familii si implicit copii, statul trebuie sa-si intareasca cooperarea cu ONG-urile pentru a dezvolta servicii si mai ales pentru a sustine serviciile existente si care au o calitate foarte buna dat fiind investitiile pe care ONG-urile le-au facut in acest sens de-a lungul anilor.

Este asadar nevoie si de o lege a subventiilor venite pentru a acoperi un cost partial per beneficiar, pe o perioada scurta de timp, fie direct de la nivel central, cat si de la nivel loocal, insa este nevoie pentru a acea servicii sustenabile este necesara o lege a contractarii serviciilor de catre ONG-uri.

Cerem asadar Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) si Parlamentului Romaniei retragerea proiectului de lege privind subventionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociatii, fundatii si culte recunoscute de lege, si elaborarea impreuna cu reprezentantii ONG-urilor a unui cadru legislative coerent referitor la finantarea serviciilor, in folosul beneficiarilor si al acesului la servicii de calitate.


Pentru mai multe detalii legate de conferinta de presa, persoana de contact este: Daniela Gheorghe, director executiv FONPC, email: programe@fonpc.ro; tel.: 021 314 66 11, 021 326 84 58.


Cu deosebita consideratie,
Bogdan Simion – Presedinte FONPC