“Bataia, rupta din iad”, “Casnicie inecata in sange”, “Calcata in picioare de sot”. Sunt cateva dintre titlurile aparute in ultimele zile in ziarele noastre.

Pentru cei sau cele care n-au trait durerea unei experiente traumatizante ca violenta in cadrul propriei familii, este, cu siguranta, dificil de inteles prin ce trec femeile care au parte de astfel de tratamente. Astfel, daca pentru cei mai multi dintre noi familia este, daca nu un spatiu al bucuriei si implinirilor profunde, macar unul al normalitatii si sigurantei minime, pentru femeile victime ale violentei domestice familia este chiar sursa celor mai mari dureri, a celor mai adanci traume.

Declarata in decembrie 1999 de catre Adunarea Generala ONU “Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor”, 25 noiembrie se vrea a fi un moment in care sa intelegem ca violenta impotriva femeii este un fenomen. Nu unul ce tine de sfera privata, ci unul care afecteaza societatea in ansamblul ei. Iar efectele sunt multiple, dureroase si de durata: femeile sunt primele victime, iar copiii lor, martori ai violentelor dintre soti, devin mai toleranti la violenta, accepta mai tarziu sa devina victime ale partenerilor lor sau se transforma ei insisi in agresori.

“Luand atitudine impotriva violentei domestice, educand oamenii, infiintand servicii speciale, sprijinind ONG-urile care prin initiative educationale discuta deschis aceste probleme cu tinerii si comunitatile – putem schimba lucrurile” sustinea europarlamentarul Sandra Barnes.

Asociatia Nova 2002 susbscrie acestui mesaj si atrage atentia asupra fenomenului violentei impotriva femeii si a necesitatii interventiei si implicarii atat din partea comunitatii, cat si a autoritatilor si structurilor cu responsabilitati in domeniu.

“Multe din femeile pe care le sprijinim prin Centrul Maternal NOVA, sunt nu doar lipsite de ajutorul familiei in cresterea copiilor lor, dar au indurat violente din partea partenerilor, au cunoscut momente de disperare. Cele mai multe au cautat ajutor doar dupa ce experientele de acest fel s-au repetat de foarte multe ori” a declarat Anuta Manea, presedintele Asociatiei Nova 2002.

Credem ca atat biserica, auroritatile locale si judetene, institutiile medicale si de invatamant, cat si fiecarea dintre membrii comunitatii pot interveni pentru diminuarea fenomenului si ajutorarea femeilor victime ale violentei in familie, astfel incat egalitatea de sanse, dreptul la demnitate si la o viata normala sa fie experiente de viata pentru aceste femei si nu sintagme abstracte.

Iar tacerea nu este o solutie nici atunci cand este abordata de insasi femeia care are parte de violenta, nici de catre cei care stiu despre aceasta si aleg sa nu faca nimic, sa nu intervina in nici un fel.

Echipa Asociatiei Nova 2002 – Galati
Tel. 0236-322503
e-mail: nova2002galati@gmail.com