Asociatia Salvati Dunarea si Delta, WWF Programul Dunare Carpati Romania, alaturi de organizatiile neguvernamentale membre ale Coalitiei pentru Mediu au pichetat marti, 10 noiembrie 2009, sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in semn de protest fata de legalizarea pescuitului sturionilor in scop comercial.
 
Actiunea de protest, care a durat aproximativ o ora si jumatate, a fost organizata sub forma unui „targ de sturioni”, in cadrul caruia au fost expuse publicului exemplare din aceasta specie pe cale de disparitie. Participantii la protest i-au invitat pe trecatori sa cumpere pestii expusi, dorind astfel sa atraga atentia asupra efectelor pe care le va avea legalizarea pescuitului sturionilor in scop comercial.
 
De asemenea, pe gardul din fata Ministerului Agriculturii au fost intinse doua setci, pe care au fost lipite fotografiile deputatilor PSD+PC si PDL din comisiile de Mediu si de Agricultura care au propus amendamentele pentru mofidicarea Ordonanatei de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultutra.
 
Participantii la protest au purtat pancarte cu urmatoarele mesaje: „Urmasii lui ‘nea Ion dau iama in sturion”, „Pentru cega de pe mal UE uninominal”, „La vot au prostit bizonii, acum rad toti sturionii”, „Baietii cu patru case au dat verde iar la plase”.
 
Pestii expusi in cadrul protestului vor fi trimisi deputatilor PSD+PC care au initiat amendamentele potrivit carora pescuitul sturionilor este permis si in alt scop decat pentru repopulare, iar setcile vor fi trimise deputatilor PDL care au propus ridicarea interdictiei privind pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Atat parlamentarii PSD+PC, cat si democrat-liberalii au primit scrisoarea de protest semnata de peste 50 de organizatii neguvernamentale, prin care se solicita realinalizarea si modificarea legii astfel incat pescuitul comercial al speciilor de sturioni sa fie in continuare prohibit.
 
Acelasi document va fi adresat Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Premierului interimar Emil Boc si transmis Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Conventiei privind Comertul International cu Specii Periclitate din Fauna si Flora Salbatica (CITES), Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
 
„Gestul deputatilor din Parlamentul Romaniei de a ridica interdictia de pescuit a sturionilor este echivalent cu efectele pe care le-a avut asteroidul care a lovit Pamantul acum 65 de milioane de ani. Atunci au disparut dinozaurii, acum vor disparea iremediabil sturionii. Mai mult decat atunci insa, decizia deputatilor de azi din Comisia de Mediu arata clar ca alesii nostri nu sunt numai lipsiti de responsabilitate, dar si rau-intentionati fata de obiectivele mandatului pe care il au in Parlamentul Romaniei!”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
 
“Prevederea din noua lege a pescuitului arunca pe fereastra cei 4 milioane de euro cheltuiti de guvern pentru programul de sustinere a sturionilor, desfasurat in ultimii patru ani. Daca celor 200.000 de puieti de morun, nisetru si pastruga cu care a fost populata Dunarea  nu li se va da timpul necesar pentru a ajunge la maturitate si a se reproduce natural, pescariile de sturioni din Romania nu se vor putea reface, iar pierderile economice si cele pentru natura vor fi iremediabile”, a declarat Luminita Tanasie, director WWF Programul Dunare Carpati Romania. 
 
Note:
Deputatii au adoptat la sfarsitul lunii septembrie 2009 Legea 317 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, legalizand astfel pescuitul comercial al sturionilor.
 
Astfel, la initiativa deputatilor PSD+PC Ioan Munteanu, Vasile Mocanu, Gheorghe Antochi, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu, Victor Surdu, Culita Tarata si Valeriu Steriu, comisiile de Agricultura si de Mediu din Camera Deputatilor au adoptat, la mijlocul lunii septembrie 2009, legalizarea pescuitului sturionilor si in alte scopuri decat pentru acvacultura. Astfel, „pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare”, prevazut in OUG 23/2008 ca infractiune, a fost inlocuit in noua lege cu expresia mult mai permisiva: „constituie infractiune […] pescuitul neautorizat al sturionilor”.
 
De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „detinerea/transportul/ comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni, cu exceptia celor proveniti din acvacultura” a fost modificata fiind puse sub interdictie „detinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni fara documente sau marcaje justificative legale”.
 
In acelasi timp, deputatii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabara, Corneliu Olar si Mircia Giurgiu au propus si ridicarea interdictiei privind „pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”, prevazuta in textul initial al OUG 23/2008.
 
Modificarile propuse si adoptate de cele doua comisii au fost aprobate in plenul Camerei Deputatilor in data de 22 septembrie 2009, aceasta lege fiind promulgata de presedintele Romaniei la data de 13 octombrie 2009. Legea 317/2009 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultura a fost publicata in Monitorul Oficial 708/2009.
 
Pescuitul sturionilor in scop comercial a fost interzis in anul 2006, pentru o perioada de zece ani, prin Ordinul 262 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din Romania, semnat de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Aceasta masura legislativa a avut la baza studii stiintifice care demonstreaza declinul iremediabil inregistrat de populatiile de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei.
 
Durata mare de prohibitie (zece ani) este explicata de ciclul lung de viata al acestor pesti (varsta maxima fiind cuprinsa intre 24 si 100 de ani), de perioada lunga de timp necesara pentru a ajunge la varsta de reproducere (intre 6 si 16 ani) si de caracterul periodic al reproducerii acestor specii.
 
Dintre speciile de sturioni care traiesc in apele Romaniei, referatele stiintifice arata ca viza este specie critic periclitata/extincta, nisetrul, morunul si pastruga sunt specii periclitate, iar cega este considerata specie vulnerabila.