Participare. Colocviul s-a bucurat de un real succes, avand ca invitati peste 70 de personalitati si tineri experti din Romania si Republica Moldova in domenii de cooperare regionala, relatii internationale, cooperare pentru dezvoltare si afaceri europene, atat din cele doua tari, cat si din strainatate, precum si experti consacrati in aceste sectoare si reprezentanti ai sferei publice si private din Romania. Printre oficialitatile care au participat la eveniment amintim pe Dl. Mihnea Cosmin Costoiu, Ministru Delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica; Dl. Cristian Cosmin, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului si Sportului; Dl. Dan Iancu, Director Relatia cu Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe; Dl. Vasile Popovici, Prim-Secretar la Ambasada Republicii Moldova in Romania si E.S. Ambasador Sergiu Celac in calitate de invitat keynote.
 
Scopul Colocviului a fost acela de a  identifica solutii practice prin care Romania ar putea contribui la integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana din sfera societatii civile, incurajand discutii deschise pe teme de securitate, economice, culturale si sociale. Principalele teme au fost cele legate de securitate si cooperare in probleme de politica externa (inclusiv problema Transnistreana si de securitate energetica), subiecte legate de optimizarea proceselor economice, precum si aspecte ce tin de asigurarea libertatii de exprimare, de educatie si dezvoltarea societatii civile. 

Deschidere. Colocviul a debutat cu discursul sustinut de catre Dan Nechita, Presedinte al Ligii Studentilor Romani din Strainatate si co-fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R.). 
 
„Salutam cu extrem de mult entuziasm semnarea chiar ieri, 27 iunie, a acordului de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana si suntem mandri ca putem sa participam la acest moment cu adevarat istoric. LSRS se angajeaza ca va continua sa actioneze pe aceasta directie, de a sprijini parcursul inevitabil European al fratilor nostri -- asigurand, de exemplu, si continuitatea Colocviului de astazi – si ca va continua sa dezvolte cat mai multe proiecte concrete, cu impact tangibil, cu fratii nostri din Republica Moldova. Este, cum spuneam, un moment cu adevarat istoric, si Romania are de jucat aici un rol extrem de important.”, a afirmat Dan Nechita.
 
Domnul Ministru al Afacerilor Externe Titu Corlatean a declarat printr-un mesaj de sustinere transmis participantilor: „Romania va continua, alaturi de alte voci europene, sa fie un sustinator activ si hotarat al asigurarii unei perspective europene clare pentru Republica Moldova, care este atat necesara, cat si bine meritata. Avem nevoie in acest efort de sprijinul tuturor celor care cred in viitorul european al Republicii Moldova. Iar colocviul de astazi, care trateaza exact aceasta tema, imi da convingerea ca apelul nostru este pe deplin inteles”.
 
Grupuri de expertiza. Un punct central al Colocviului a fost desfasurarea in paralel a unor grupuri de lucru pe doua componente principale: Securitate si Economie si Politici Socio-Culturale. Printre temele abordate in cadrul primului grup de expertiza s-au numarat: caracterul multidimensional si interdependent al politicii de securitate; securitatea nationala a Republicii Moldova conceputa in contextul securitatii europene; asigurarea securitatii militare si a frontierelor; asigurarea stabilitatii politice si a securitatii energetice, intensificarea schimburilor comerciale, imbunatatirea climatului pentru investitii, promovarea reformelor structurale. In cadrul celui de-al doilea grup de expertiza s-a discutat despre implementarea produselor culturale de limba romana in Republica Moldova; voluntariat si legea voluntariatului; festivaluri si schimburi culturale intre Romania si Republica Moldova; problema burselor acordate cetãtenilor Republicii Moldova, precum si despre implementarea programului „delegat pentru tineret la ONU” si in Republica Moldova.
 
Colocviul C.A.E.S.A.R. Participarea Romaniei la Integrarea Europeana a Republicii Moldova a oferit tinerilor si expertilor in domeniu sansa de a lua parte la discutii constructive ce pot duce la implicarea practica in integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Evenimentul a inclus dezbateri, prezentari si propuneri organizate pe cele doua grupuri de expertiza si va avea drept rezultat un raport ce va include o serie de recomandari practice si implementabile. Raportul va fi trimis catre autoritatile responsabile si va servi drept baza pentru dezvoltarea de noi proiecte in sprijinul parcursului European al Republicii Moldova. Pentru a primi mai multe informatii despre acest Colocviu va invitam sa accesati www.caesar-romania.eu.
 
Sustinem si ne sustin: BRD Societe Generale, Calea Europeana , #Diez, Expert Forum, Foreign Policy, si Succes pentru Romania. 
 
Parteneri media: Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Teleradio-Moldova, Evenimentul Zilei, RomaniaPozitiva.ro, OnlineStudent.ro, DiasporaLive.ro, Edu-news.ro, Studentie.ro, StiriONG.ro, AcademicLink.ro, iQool.
 

***
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta, care ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara. Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. 
 
Jeunes Moldaves reprezinta asociatia studentilor moldoveni din Franta, care are misiunea de a consolida comunitatea acestora prin formarea unei platforme de comunicare pentru viitorii, actualii si fostii studenti moldoveni de pe teritoriul francez. Scopul asociatiei este identificarea, informarea si realizarea actiunilor care vor facilita integrarea si orientarea studentilor moldoveni din Franta; promovand transferul de cunostinte si de experiente dobandinte dintre studentii respectivi si cei din Republica Moldova.

CONTACT
 
Tudor OPREA
Coordonator Proiect
tudor.oprea@caesar-romania.eu
+40 743 522 233

Dan NECHITA
Presedinte LSRS
dan.nechita@caesar-romania.eu 
+40 743 465 674