În vacanța de vară, Asociația Politeia oferă elevilor și studenților posibilitatea de a urma o serie de ateliere gratuite în care vor învăța despre drepturile lor ca viitori angajați. Acest aspect fundamental din viața de adult a fiecăruia dintre noi este în general neacoperit de programa școlară, așa că, odată intrați pe piața muncii, cei mai mulți tineri nu au la dispoziție un bagaj minimal de cunoștințe care să îi ajute să își apere drepturile. Dintre participanții la ateliere, o parte dintre elevii și studenții interesați de activism vor putea participa la o tabără de vară pe această temă organizată de Asociația Politeia.

Prin proiectul „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați”, Asociația și-a propus să aducă în discuție nevoia introducerii în școală a unor noțiuni privind drepturile angajaților. Până la finalul acestui an școlar, deja peste 1000 de elevi au putut participa, în clase, la activități de informare privind drepturile pe care le au în relație cu angajatorii și faptul că se pot organiza democratic pentru a-și proteja interesele și drepturile.

Perioada vacanței de vară este una în care mulți tineri fie încep să își caute un prim loc de muncă după finalizarea studiilor, fie aleg un job sezonier sau activități de voluntariat. Aceste activități de formare vin în întâmpinarea unei nevoi reale a elevilor și studenților de a avea, pe lângă cunoștințe legate de domeniul lor de interes profesional, informații actuale privind drepturile lor ca angajați. Elevii și studenții care vor participa în proiect vor forma un grup de acțiune civică, vor elabora ghiduri pentru colegii lor, pentru cadre didactice, pentru persoane în poziții de decizie și vor fi principalii purtători de mesaj ai campaniei. Dintre ei, 20 vor participa la o tabără pentru tineri activiști, alături de experți în domeniu precum Cecilia Gostin, Laura Burtan și Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia.

„Am vorbit în aceste prime luni de proiect cu peste o mie de elevi, foarte mulți dintre ei având deja experiență de muncă. Din păcate, foarte mulți angajatori profită de faptul că tinerii nu-și cunosc drepturile și apar foarte multe nedreptăți, chiar ilegalități: au fost persoane care ne-au mărturisit că muncesc fără contract de muncă, altele care în contract au o normă de 2 ore/zi, în realitate lucrează chiar și 12 ore/zi. O tânără ne-a povestit că angajatorul i-a spus că nu are nevoie de contract din moment ce lucrează part-time. Din păcate, cu excepția câtorva clase de profil tehnologic, tinerii ies din școală fără să fi discutat vreodată despre ce înseamnă să intri într-un contract, într-o relație de muncă cu cineva, fără să fi văzut vreodată spre exemplu cum arată un contract individual de muncă. Tinerii nu știu spre exemplu că nu pot fi obligați să lucreze ore suplimentare, nu știu că trebuie să fie plătiți suplimentar dacă lucrează în weekend, sau noaptea, sau în zilele de sărbătoare națională, nu știu ce este un sindicat și cum se pot organiza ca să-și apere drepturile și să-și negocieze condiții de lucru mai bune. Noi îi vom învăța despre toate aceste aspecte și vom vorbi cu ei despre experiențele lor. Ulterior, vrem ca în tabăra de activism și leadership civic să formăm un grup puternic cu care să ducem o campanie de advocacy pentru a ne asigura că drepturile la locul de muncă sunt incluse în programa școlară și niciun tânăr nu va mai intra în piața muncii fără să-și cunoască drepturile.”, a declarat Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia și expert în politici publice.

Cei interesați să participe la aceste ateliere se pot înscrie gratuit la adresa web http://politeia.ro/ateliere/, urmând ca mai apoi să fie contactați de echipa Asociației Politeia.

Proiect derulat de Asociația Politeia în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă implicarea activă a tinerilor (elevi și studenți) într-o campanie națională de advocacy pentru a include în programa școlară elementele de educație privind drepturile la locul de muncă și pentru a asigura astfel o informare minimală a tinerilor înainte de pătrunderea pe piața muncii.

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Politeia

Politeia este un ONG înființat în octombrie 2014 cu scopul de a contribui la îmbunătățirea educației în România. Politeia reprezintă o încercare de a înțelege problemele educației din România și de a oferi un sprijin celor care doresc să descopere și să se dezvolte independent.