Început în anul 2016, programul Universitatea Antreprenorială, derulat de Junior Achievement (JA) România, cu susținerea Romanian-American Foundation (RAF), se află în prezent la cea de-a patra ediție, și susține prin diferite componente dezvoltarea abordărilor antreprenoriale și inovative în universitățile din întreaga țară.

În acest an academic, în cadrul programului internațional de antreprenoriat JA Start-Up sunt implicați 40 de profesori și peste 3.000 de studenți, de la 21 universități din 13 orașe, iar până pe 10 februarie, echipele de studenți cu idei de afacere parcurg pașii pentru înscrierea la competiția Gen-E 2023, urmând să se pregătească și să-și dezvolte pilotul de start-up în cadrul Incubatorului JA BizzFactory.

JA România a organizat sesiuni pentru cadrele didactice și studenți în cadrul unui curs de competențe antreprenoriale (20 de profesori au finalizat programe de formare acreditate de Ministerul Muncii și Ministerul Educației) și workshop-uri tip Innovation Day.

9 proiecte din 8 universități au beneficiat de mini-granturi pentru derularea de activități educaționale pentru profesori și studenți, pe teme de antreprenoriat, fiind implicați 1.000 de participanți în: traininguri, workshop-uri, tabere pe teme de antreprenoriat și conexe, competiții de planuri de afaceri/pilot de business și mentorat pentru start-up-uri create de studenți, sesiuni cu antreprenori de succes ș.a.

"Participarea la acest proiect din facultate mi-a arătat că, deși complicat, nu este imposibil să realizezi un plan de afaceri care să îți ofere independența financiară și o împlinire de sine. Mi-a dezvoltat capacitatea de organizare și perspectiva cu care privesc lucrurile, precum și o mai bună apreciere a muncii care stă în spatele fiecărui antreprenor de succes." – student Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

"Mi-a plăcut să particip la workshop-ul Innovation Day fiindcă organizatorii au reușit să ne stârnească interesul pentru subiectul antreprenoriatului, prin exemple, studii de caz, întrebări și alte activități interactive." – studentă Universitatea din București.

"Cursul de competențe antreprenoriale a fost o experiență interesantă, mai ales că participanții au fost din mai multe domenii. Parcurgerea cursului mi-a dat ocazia de a mă gândi și crea design-ul unei idei de afacere pe care mi-ar plăcea să o dezvolt." – cadru didactic, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

***

Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională, cât și pentru dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 250.000 de elevi și studenți din peste 1.900 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2022, organizația internațională a urcat pentru a patra oară în Top 10 ONG-uri din lume și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org.


Despre Romanian-American Foundation (RAF)
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populaţiei din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.