În perioada 5-15 mai a.c, Asociația Monomyths găzduiește un schimb de tineri internațional pe temática jocurilor tradiționale. Mobilitatea face parte din proiectul Play it Forward, finanțat prin programul Erasmus+, în cadrul căruia cinci organizații de tineret derulează campania “Play it forward! Save the folk games” și dezvoltă o bibliotecă digitală cu jocuri europene, cu scopul de a reanima și promova jocurile tradiționale, elemente ale patrimoniului cultural European.

Pe parcursul a nouă zile, 36 de participanți din Grecia, Spania, Portugalia, Cehia și România, cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, facilitează ateliere demonstrative interactive și testează jocurile tradiționale din țările lor de origine. Pentru a celebra Ziua Jocurilor Populare Europene, aceștia organizează împreună cu Asociația Monomyths un tuneu local cu adolescenții și copiii din Călărași cu scopul de a împărtăși patrimoniul cultural intangibil și de a crește nivelul de conștientizare referitor la pericolul pierderii acestor jocuri în absența unor instrumente și contexte de învățare inițiate la nivel comunitar.

Jocurile tradiționale reprezintă o dimensiune importantă a patrimoniului cultural, un simbol al diversității noastre și reflectă valorile europene: solidaritate, diversitate, incluziune, conștientizare culturală. Jocul devine o punte între diferite culturi și națiuni,

Schimbul de tineri își propune să ofere o nouă perspectivă asupra rolului activ pe care tinerii îl pot avea în acest proces. Astfel, pe parcursul mobilității internaționale, aceștia vor construi de la zero prima bibliotecă interactivă, digitală, care găzduiește o colecție de jocuri și instrucțiunile lor din multiple țări europene. Ulterior aceasta va fi promovată în rândul școlilor, organizațiilor de tineret, dar și a familiilor, prin intermediul mișcării online “Play it forward! Save the folk games”. Astfel, tinerii din toate statele membre vor fi încurajați să contribuie permanente la dezvoltarea acestei colecții de jocuri.

“Jocul și joaca deschide minți, conectează oameni și dezvoltă competente esențiale precum cooperarea, comunicarea, negocierea și creativitatea. În lucrul cu tinerii, jocurile tradiționale pot și au un rol educațional și chiar transformațional. iar noi ne-am propus să le resuscităm și să le dăm un format prin care pot fi preluate și utilizate atât de către părinți, educatori și lucrători de tineret. Biblioteca digitală este pentru oricine are un spirit jucăuș.“, a declarant Alina Dumitru, coordonator al proiectului Play it Forward.

Proiectul este implementat de către Asociația Monomyths în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022, cu sprijinul financiar al Programului Comisiei Europene – Erasmus+ și al organizațiilor partenere: XANO Channel Asociación para el desarrollo comunitario (Spania), Embaixada da Juventude (Portugalia), Asociacija "Tavo Europe" (Lituania)
Youthfully Yours Gr (Grecia), Petrklíč Help, z.s. (Cehia)

***

Din 2014, Asociația Monomyths, o organizație de tineret activă în București, creează în cooperare cu
experți și mentori internaționali contexte și spații interactive de învățare dedicate tinerilor, adolescenților și lucrătorilor de tineret din România, state membre ale Uniunii Europene, țări din regiunea MEDA și Caucaz, America de Sud și Africa.

Asociația Monomyths oferă acces gratuit la programe educaționale și dezvoltare inovatoare tinerilor și
adolescenților, precum și instrumente educaționale organizațiilor de tineret (jocuri de societate educaționale, platforme educaționale, toolkituri tematice cu activități de educație în context nonformal
și cursuri digitale MOOC). Viziunea Asociației este de a inspira tineri și adolescenți din întreaga lume să își concentreze energia, curajul și creativitatea pentru a deveni cetățeni activ, factori de schimbare și creatori de intervenții cu impact social.