În perioada 07 – 14 februarie 2022, Fundația Regală Margareta a României organizează prima expoziție de artă vizuală contemporană, eveniment artistic de debut al proiectului „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” pentru 15 tineri artiști vizuali.

Prima expoziție de artă vizuală din proiectul „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” aduce împreună, în spațiul expozițional Elite Art Gallery, personalitățile creatoare a 15 tineri artiști, exprimate elcovent prin instalații artistice și lucrări de grafică, pictură, design vestimentar și artă textilă. Expoziția deschide un discurs extrem de actual asupra artei vizuale realizate de tânăra generație și asupra modului în care aceasta comunică, în pofida provenienței din mai multe areale artistice.

În cadrul evenimentului, vor expune artiștii: Alexandra Duță, Alina Bobeică, Ana Postolachi, Ana Vîrdol, Anamaria Vișovan, Andreea Tudor, Delia Ciubotaru, Emilia Boșoi, Eugen Țurcan, Ioana Andrei, Kimberly Vintilă, Laura Candet, Livia Greaca, Oana Sima și Ștefan Mic. Unul din mentorii tinerilor artiști aflați la început de drum, Ileana Dana Marinescu, artist vizual și membru al Uniunii Artiștilor Vizuali din România, va expune o serie de lucrări alături de ei.

Vernisajul expoziției are loc pe 07 februarie 2022, începând cu ora 18:00, la Elite Art Gallery (Piața Națiunilor Unite, nr. 3-5, București). Expoziția va fi deschisă în perioada 07 – 14 februarie 2022, de luni până vineri, între orele 11:00–18:00.

Proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – august 2022 și urmărește dezvoltarea sustenabilă și inovativă a industriilor culturale și creative din România, prin stimularea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor tinerilor artiști plastici și muzicieni. Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unui transfer de cunoștințe de la nivel european în plan local prin schimb de experiență, program de mobilitate și inițiative de stagiuni de artă contemporană tip concert și expoziție, prin cooperarea bilaterală cu P1 - Nedland Kultur din Norvegia. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR).


***
Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Despre Programul RO-CULTURA
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Despre Fundația Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Despre Nedland Kultur
Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.