Ce-ai face într-o zi ploioasă de 1 iunie? Ai sta cu prietenii și poate ai face ceva dulce, ca hrană pentru suflet. Asta am făcut și noi, de 1 iunie ne-am adăpostit de ploaie în noua casă de tip familial construită de Hope and Homes for Children România în sectorul 4 din București, acolo unde copiii își încep o nouă viață, într-un spațiu care te duce cu gândul la acasă și la speranța unui viitor mai bun. Copiii au avut-o ca invitată de ziua lor pe Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, cu o experiență de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase. Anca le-a arătat copiilor cum se face o înghețată delicioasă doar din fructe proaspete și, de asemenea, cum pot prepara singuri propria ciocolată sănătoasă.
 
“M-am bucurat să gătesc ieri, alături de copiii sprijiniți de Hope and Homes for Children România. M-au invitat în noua lor casă, extrem de primitoare, unde le-am povestit despre faptul că bucuriile dulci se pot integra perfect în conceptul de nutriție sănătoasă. M-am bucurat să scot la lumină abilitățile mele pedagogice, pentru că aceasta a fost prima mea pasiune, precum și pe cele de “profă de nutriție”, așa cum mă cunosc mulți. Dar dincolo de toate acestea a fost un real privilegiu să văd bucuria sinceră a unor copii pentru care atenția și iubirea sunt cele mai mari cadouri din lume. Ieri i-am avut alături pe copiii mei, Maria și Ștefan, pentru care această vizită a fost o oportunitate de învățare și o lecție valoroasă de viață. Felul în care s-au integrat și conectat cu toți copiii din casă, demonstrează încă o dată, că iubirea și conexiunea umană rup orice barieră socială și pot transforma un mediu nefavorabil într-unul prielnic unei dezvoltări echilibrate și pline de sens și căldură.”  - a spus Anca Alungulesei. 
 
Casa de tip familial din sectorul 4 din București și-a deschis de curând porțile pentru a-i primi pe copiii care și-au sărbătorit ieri primul 1 iunie în casă nouă. Proiectul a fost dezvoltat de Fundația Hope and Homes for Children ca parte a procesului de închidere a Centrului de Plasament „Robin Hood” din București; odată cu închiderea centrului, s-a încheiat și procesul de dezinstituționalizare din Sectorul 4.
 
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci și până în decembrie, 2020, Fundația a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 60 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației și ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 112 case de tip familial si trei apartamente de tip familial, 6.619 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 406 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
 
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 36.190 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, 2003 tineri au fost sprijiniți în mod direct pentru o viață independentă, 2.190 de copii au fost primiți în centrele de zi, iar 1087 în centrele de primire în regim de urgență. 9.441 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.
 
Peste 60.900 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Până în prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial.