14 mentori, profesioniști români voluntari din cadrul comunității GRASP Milano și 14 elevi de liceu români, 9 de la Colegiul Economic din Buzău și 5 din zona Milano au participat la prima ediție a programului  “Mentorat pentru succes”, organizat de GRASP - Global Romanian Society of Young Professionals la Milano.
 
“Mentorat pentru succes” este un program de dezvoltare interpersonală și profesională adresat profesioniștilor români din Milano și elevilor români de liceu din România și Italia. Transferul de cunoștințe și experiențe ajută la crearea unei conexiuni între tinerii profesioniști și elevi, și este o ocazie excelentă pentru aceștia din urmă de a-și forma o atitudine încrezătoare față de viitorul lor profesional.
 
Programul s-a desfășurat în 2020, din februarie până în mai și pe parcursul celor patru luni, mentorii și elevii mentorați au avut discuții online pe subiecte, precum aspirațiile și pasiunile elevului, alegerea universității, studiul la o universitate de profil din România și/sau din străinătate, construirea unei cariere de succes și au luat parte la o serie de ateliere de dezvoltare personală și profesională organizate de echipa GRASP Milano.   

• Bogdan, elev din Milano:Recomand acest program oricărui adolescent care e pregătit să își pună întrebări dificile. Am ajuns în contact cu un mentor experimentat, care m-a învățat cum să folosesc anumite fenomene sociologice  în avantajul meu si unele trucuri pentru a dezvolta anumite abilitați, am primit sfaturi legate de provocările mele de zi cu zi și am analizat idei de afaceri și opțiuni de educație superioară”.
Mihaela, elevă din Buzău: „Mentorul este important în viață unui copil, deoarece îl îndruma și îl ajută să își atingă potențialul maxim. Această experiență a fost una foarte plăcută și interesantă, pe care aș repeta-o oricând. Pe parcursul ședințelor, am abordat diferite subiecte, dar cea mai interesantă experiență a fost atunci când eu trebuia să prezint anumite proiecte, în acele momente pot spune ca am încercat să înving cu adevărat emoțiile.”
• Cătălina, elevă din Buzău: ”Experiența GRASP este o oportunitate pentru orice licean care dorește să își dezvolte abilitați pentru a fi o persoană activă in societate . Pentru mine, experiența GRASP a fost, este și va fi proiectul meu de suflet. Am cunoscut oameni minunați alături de care am realizat o mulțime de workshop-uri extrem de utile și interesante. Pe lângă atmosfera de familie, care era prezentă permanent intre noi, colaborarea cu cei din echipa GRASP m-a ajutat să îmi definesc traseul profesional pe care îmi doresc să îl urmez.  In concluzie, recomand experiența GRASP oricărui licean care își dorește să se implice in proiecte de neuitat.”
Cătălina, profesoară din Buzău: ”Ca orice profesor consider că este minunat ca foștii elevi să fie aproape de școală și să participe activ la ”creșterea” ei. De aceea m-am bucurat când anul trecut, în vară am fost contactată de fosta mea elevă Cristina Șerban cu o propunere de proiect. ”Mentorat pentru succes”, un proiect care își propune să aibă grijă de dezvoltarea personală a elevilor, dar și de orientarea lor profesională. În toată activitatea mea am considerat foarte importante aceste doua componente ale educației și am încercat mereu să implic elevii în proiecte dedicate. Acest proiect se pliază pe nevoile tinerilor de azi și vine în ajutorul lor. Este la scară mică, deocamdată, dar îmi doresc să ”crească” pentru că este un proiect foarte valoros. Anul care a trecut a însemnat pentru elevii mei multe întâlniri cu mentorii, lansări de carte, workshop-uri online, întâlniri cu oameni de cultură. Toate benefice pentru dezvoltarea lor personală. Sunt recunoscătoare pentru parteneriatul cu GRASP Milano, toată aprecierea mea pentru tinerii mentori implicați și sper în continuarea acestui proiect în anii următori.”
Dora, mentor din Milano: „Am făcut parte din echipa de mentori din dorința de a contribui la parcursul de creștere și dezvoltare a tinerilor români și de a putea da ceva înapoi țării care m-a crescut. Ceea ce m-a motivat în mod specific a fost dorința de a ajuta tinerii să își clarifice ce parcurs profesional să întreprindă, genul de ajutor pe care mi l-aș fi dorit să îl primesc la rândul meu, în perioada liceului.”
 
Mentorii sunt profesioniști români care își desfășoară activitatea în Milano ca antreprenori sau în companii multinaționale precum: Unicredit, Pirelli, Amazon, DIGI Italia, SKY Italia, EY, Saipem și s-au alăturat programului din dorința a ajuta generația viitoare prin experiența lor profesională și personală.  Mentorii  au beneficiat și de sesiuni de pregătire oferite de români stabiliți în Italia:
· “Cum sa devii un bun mentor” cu Adela Vlad, profesionist în domeniul financiar și cu o experiență de peste 15 ani în mentorat;
·  “Instrumente de evaluare personală” cu Mirela Oprea, Dream Manager și autor; 
·  “Rolul mentorului” cu Christian Scholtes, partener TPC Leadership Italia cu experiență de peste 20 ani în leadership coaching.
 
Echipa GRASP Milano a monitorizat constant programul și în urma feedback-ului primit, a organizat pentru elevii mentorați un atelier pe tema “Arta Vorbitului în public” susținut de Ana M. Marin, trainer și creative writer și un seminar susținut de Theodor Paleologu, diplomat, om de cultură și om politic pe tema “Despre încrederea în sine”.
 
Programul “Mentorat pentru succes” are un impact pozitiv atât pentru mentori, cât și pentru elevii mentorați și detalii despre experiența lor găsiţi pe pagina dedicată.
 
***
GRASP - Global Romanian Society of Young Professionals
a fost fondată în 2008 și este o rețea de tineri români profesioniști care doresc să se implice și să colaboreze în proiecte ce vizează modernizarea și dezvoltarea României. GRASP Milano a fost înființată în luna mai 2019 cu scopul de a forma o rețea de tineri profesioniști și studenți români care vor să împărtășească experiențele și cunoștințele lor cu ceilalți români.