30 de tineri din Centrul de Detenție Brăila -Tichilești învață tehnici de imprimare 3D și utilizare a mașinilor tehnologice pentru dezvoltarea unor abilități care să-i ajute la o mai bună reintegrare în societate.

 

Cursurile se desfășoară în FabLab (Fabrication Laboratory) – un laborator înființat în Centru de către echipa Fundației Terre des hommes România și sunt susținute de Bogdan Ganea, profesor de informatică și tehnologia informației. De ce am deschis acest FabLab? Pentru ca tinerii să se orienteze mai ușor în plan social și profesional după eliberarea din Centru. În FabLab ei își vor dezvolta abilități și resurse care să îi ajute să își asume un rol în societate, să  fie mai eficienți și să aibă acces la condiții mai bune de trai. Formarea vocațională și abilitățile dezvoltate în FabLab le oferă tinerilor deschideri către diverse opțiuni educaționale în viitor, oportunități și resurse pentru a fi capabili să își construiască o personalitate pozitivă. ”Ne dorim să-i ajutăm pe tineri prin tot ce facem, iar acest laborator reprezintă doar o mică parte din eforturile noastre”, ne spune Cătălina Uță, manager de proiect Terre des hommes.

 

În lunile august - septembrie 2023, 30 de tineri cu vârste între 14-26 de ani participă la cursuri de inițiere în imprimare 3D (teorie și practică): 15 ore de inițiere în modelarea 3D și 15 ore de printare 2D, programare mașini cu comandă numerică și grafică vectorială pentru gravare cu laser. De asemenea, la cursuri vor lua parte și 5 angajați din personalul Centrului care vor fi la rândul lor instructori pentru alți tineri, deoarece FabLab va continua să funcționeze chiar și după încheierea proiectului pe care îl desfășurăm.

 

Laboratorul este dotat cu 6 imprimante 3D Prusa MK3S, o mașină cu comandă numerică și un scanner 3D. Cursanții vor folosi programul Fusion 360 pentru modelarea 3D și vor printa obiecte după modele selectate de pe internet. Singurele cerințe preliminare pentru a urma cursurile sunt cunoștințe elementare de geometrie și de operare calculator.

 

Tinerii au învățat deja să printeze obiecte simple: brelocuri personalizate, fluiere, roți. Sunt abia la început, însă ei își doresc să printeze obiecte-cadou pentru cei care vin în vizită la ei sau cadouri pe care să le trimită acasă familiei. ”Este destul de greu pentru ei să învețe în 15 ore imprimarea 3D de la zero, dar tinerii sunt atenți la cursuri, curioși, fascinați de felul în care se pot modela diverse obiecte. Tehnologia 3D este pentru ei ceva nou, ceva ce merită explorat și care le oferă deschideri surprinzătoare în viitor”, ne spune instructorul, Bogdan Ganea.

 

Fundația a deschis acest laborator în cadrul proiectului PRECISION 2 – promovarea bunăstării și reducerea recidivei în rândul făptuitorilor minori din România. Prin acest proiect, peste 250 de copii și tineri din  centre de detenție vor beneficia de un program care urmărește să asigure reintegrarea lor în societate. Proiectul este derulat de Fundația Terre des hommes  în perioada 2023-2025, cu finanțare din partea MEDICOR Foundation.

 

Fundația Terre des hommes are ca scop îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și și-a fixat ca prioritate sprijinirea copiilor afectați de migrație, prevenirea migrației nesigure a tinerilor și asigurarea accesului la drepturile fundamentale ale copiilor migranți.

Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992. În prezent, Tdh este printre puținele organizații din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copiii care intră în contact cu justiția; în fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai activităților Tdh în aceste domenii. Organizația folosește principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale, și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru copii și părinți, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro.

 

Mai multe informații despre proiect pe pagina: https://tdh.ro/ro/precision-2-promovarea-bunastarii-si-reducerea-recidivei-randul-faptuitorilor-minori-din-romania