Un grup de tineri entuziaști s-au implicat voluntar în proiectul I-RESTORE, un proiect de promovare a ideii de justiție restaurativă și a practicilor restaurative în rândul specialiștilor, dar și al profesorilor și copiilor.
 
14 copii și tineri au participat la consultări în proiect, și-au expus punctul de vedere referitor la justiția restaurativă și la practicile restaurative, medierea unui conflict, situația unui copil victimă implicat în procese de justiție. „Este important ca medierea să fie accesibilă pentru copii, pentru că de multe ori ei nu au resursele necesare să comunice, un copil nu știe să se exprime direct. Mediatorii ar trebui să fie pregătiți de psihologi specializați pentru copii”, au afirmat tinerii implicați în proiect. 
 
Proiectul I-RESTORE (”O mai bună protecție a drepturilor copiilor victime prin justiție restaurativă”) și-a propus să promoveze justiția restaurativă în cazurile în care sunt implicați copii cu rolul de victimă și să ajute copiii să solicite o mai bună protecție în procese de justiție. 
 
De asemenea, proiectul a urmărit să promoveze o justiție prietenoasă cu copiii, astfel încât ei să înțeleagă mai bine drepturile pe care le au și să devină puternici susținători ai acestora. Proiectul s-a desfășurat în trei țări, Albania, Grecia și România, în perioada 2019-2021, cu participarea unor copii voluntari și a unor specialiști în justiție restaurativă (judecători, juriști, mediatori).
 
Orice conflict se poate rezolva prin empatie, curaj și dialog, au susținut copiii și tinerii din Consiliul Consultativ al proiectului. Ei au creat materiale video și scrise – afișe, broșuri – pentru  a evidenția această idee și le vor distribui colegilor lor din școli și licee pentru a-i familiariza cu conceptul și practicile justiției restaurative. Așa cum spuneau și reprezentanți din Consiliul Național al Elevilor, „Justiția restaurativă poate fi considerată o evoluție la nivelul societății”
 
Urmărește materialul video creat cu sprijinul copiilor și tinerilor care au participat la consultări în proiectul I-RESTORE.
Citește broșura creată de tineri pentru copii cu informații simplificate, ușor de înțeles.

Justiția restaurativă este o practică prietenoasă cu copilul-victimă și urmărește o mai bună protecție a acestuia. Printre beneficiile practicilor restaurative în cazurile care implică copii victime ale infracțiunilor se pot menționa următoarele:
• victima  poate depăși trauma, momentul dificil și poate ajunge la vindecare emoțională;
• se rezolvă un conflict în mod participativ și se poate a preveni un alt conflict;
• se reduce bullying-ul în școli;
• copiii au posibilitatea să-și exprime grijile și incertitudinile pentru a fi înțeleși;
• se elimină prejudecățile față de copilul bun și copilul rău, existând doar copii care au nevoi și probleme care îi fac să acționeze ca un sistem de apărare față de acestea;
• ajută la reintegrarea în societate a copiilor și tinerilor care au comis infracțiuni;
• adulții pot să comunice mai ușor cu tinerii/ copiii și vor putea să-i ajute;

Practicile restaurative vor face ca făptuitorul să nu mai simtă greutatea sancțiunii, ci să înțeleagă ce a greșit, iar adulții să-l ajute să își creeze o viață mai bună.

Tinerii implicați în proiect au afirmat, la finalizarea activităților, că au învățat foarte multe în acești doi ani: „Participarea în acest proiect m-a ajutat să descopăr o altă latură a justiției și a rezolvării problemelor. Discuțiile cu colegii și cu specialiștii ne-au ajutat să cunoaștem mai bine subiectul justiției restaurative”.

Proiectul I-RESTORE este coordonat de Fundația Terre des hommes Ungaria în parteneriat cu Terre des hommes România, Terre des hommes Albania, Terre des hommes Grecia, European Forum for Restorative Justice Belgia și Restorative Justice Netherlands (Olanda) și este cofinanțat prin Programul ”Justiție” (2014-2020) al Uniunii Europene.
 
Ce este justiția restaurativă
Justiția restaurativă (JR) este o abordare a  justiției orientată pe repararea răului făcut  în urma unei infracțiuni. Ea presupune implicarea tuturor celor afectați pentru a ajunge la o înțelegere comună a celor întâmplate și la un acord cu privire la modul în care prejudiciul sau infracțiunea pot fi reparate.
JR  se concentrează asupra nevoilor și drepturilor victimei, motivației celor în cauză și asupra rolului comunității. Justiția restaurativă este o metodă prin care copilul infractor, victima (numai cu acordul său) și, după caz, alte persoane și membri ai comunității participă activ, împreună, la soluționarea problemelor care decurg din infracțiune. Procesul restaurativ poate include medierea, concilierea, conferințele și cercurile restaurative, dar și alte practici, precum despăgubirile, compensațiile, consiliile comunitare și munca în folosul comunității. 
 

Proiectul i-Restore este finanțat de Programul Justiție al Uniunii Europene (2014-2020). Conținutul acestui comunicat reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.