Proiectul Youth4Love a adus împreună, în perioada ianuarie 2019 - martie 2021, 12 școli din 4 țări europene: România, Italia, Belgia și Grecia, a implicat 1200 de elevi de liceu și 180 de profesori în cadrul a 40 ateliere de lucru pentru elevi, a 12 ateliere de lucru pentru profesori și a 4 serii de evenimente creative pregătite de elevi pentru colegii lor.

În cadrul proiectului Youth for Love au fost dezvoltate și instrumente de lucru care pot fi aplicate de către profesori: 3 manuale de formare pentru profesori, elevi și pentru activități de tip peer to peer, instrumente validate de cercetători (focus grupuri și chestionare) prin intermediul cărora pot fi realizate diagnoze școlare și analize de nevoi pentru a implementa un program educațional și pentru a măsură impactul acestuia, 1 joc video care îi învață pe adolescenți cum să recunoască stereotipurile de gen și cum pot experimenta, din perspective diferite, situații potențiale, dar realiste, de abuz, hărțuire și cyberbulling. La finalul poveștilor, fetele și băieții vor putea înțelege cum pot preveni bullying-ul în școală sau în grupul lor de prieteni și vor putea promova respectarea drepturile tuturor. Toate materialele pot fi accesate pe website-ul oficial al proiectului.

În România, în cadrul proiectului Youth for Love au fost implicate, în perioada ianuarie 2019-martie 2021, 3 licee din București. 165 de elevi de liceu au participat la activități de deconstrucție a stereotipurilor de gen și de prevenire a violenței de gen. Ei au organizat apoi întâlniri de tip peer to peer (de la egal la egal) pentru 180 dintre colegii lor. Proiectul a oferit, de asemenea, programe de formare și sprijin pentru 47 de profesori și consilieri școlari.
 
"Proiectul Youth for Love m-a dezvoltat foarte mult ca persoană, la ateliere am putut discuta subiecte pe care nu le-aș fi spus nimănui. Am învățat că oamenii nu spun sau fac lucruri greșite, ci le spun sau fac prin prisma filtrului personal, al experiențelor trăite" Iulian Pavel, elev participant în program.

”Prin diversitatea activităților desfășurate în cadrul Proiectului „Youth for Love” am reușit să înțeleg mai bine percepția elevilor în legătură cu siguranța și protecția pe care ei le simt în mediul școlar, să abordez inițiative care să prevină, să gestioneze și să rezolve situațiile de violență la clasă. Elevii conștientizează că violența nu îi face mai puternici, că relațiile interumane se bazează pe înțelegere, toleranță și empatie. Școala trebuie să fie un spațiu fară violență!” Prof. Ioniță Olimpia, Colegiul Economic „Viilor”, București

Echipa proiectului Youth for Love din România a organizat în data de 26 martie 2021, Conferința finală –Program educațional de prevenire și gestionare a violentei de gen în scoală, un eveniment desfășurat pe platforma online Zoom și care a reunit peste 200 de profesori, consilieri școlari, inspectori școlari din țoață tara. Prin intermediul acestui eveniment online, echipa proiectului a dezvoltat o rețea de susținători, instituții publice, ONG-uri și experți în educație.  

*Proiectul este co-finanțat prin Programul pentru Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene

Un proiect dezvoltat în parteneriat cu: ActionAid Italia (Italia), ActionAid Hellas (Grecia), UC Limburg (Belgia), AFOL-Agenzia Metropolitana per la Formazione, l’Orientamento e il Lavoro (Italia) și CPE – Fundația Centrul Parteneriat Pentru Egalitate (România).
 

***
Despre CPE

Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate promovează egalitatea de șanse și reușește, de aproape două decenii, să desfășoare proiecte pentru/și în comunitate. Din 2002, CPE  contribuie la creșterea nivelului de educație, la integrarea femeilor pe piață muncii și stimularea antreprenoriatului, la prevenirea și combaterea traficului de femei și a violenței împotrivă femeilor.

Website Youth4Love | Facebook