Participantii la Scoala de Vara Europeana Sigur.Info, reuniti din opt tari, au dezbatut timp de sapte zile, alaturi de echipa proiectului Sigur.Info si experti in domeniu, problemele cu care se confrunta atunci cand navigheaza pe Internet si posibile solutii pentru evitarea si combaterea acestora.

In perioada 1 – 7 iulie, Organizatia  Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului  Sigur.info, cu suportul  Comisiei Europene si al retelei INSAFE, au organizat a treia editie consecutiva a Scolii de Vara Europene dedicata sigurantei pe Internet. La eveniment au participat 36 de copii si tineri din opt tari, cu varste cuprinse intre 12-19 ani, implicati in promovarea sigurantei online la nivel national si european.  Țarile reprezentate au fost:  Germania, Portugalia, Letonia, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Olanda si Romania. Subiectele discutate de catre participanti au vizat: securitatea datelor personale pe Internet, dependenta de calculator si Internet, pericolele  reale din lumea virtuala si implicarea activa a tinerilor in elaborarea de strategii educationale.

“Ne bucuram sa sustinem pentru al patrulea an consecutiv aceasta Scoala Europeana de Vara, care are scop dublu: sa formeze si sa instruiasca tinerii care actioneaza ca lideri in comunitatile lor, dar si sa ii consulte cu privire la politicile si actiunile care sa fie adaptate nevoilor acestora. Faptul ca in fiecare an suportul si sprijinul european creste demonstreaza ca Scoala Europeana de Vara este un model de buna-practica”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.

Cercetarea EU KIDS ONLINE III, realizata in 25 de state europene, a dezvaluit ca:

•    19% dintre copiii romani de 9-16 ani au vazut mesaje sexuale pe internet. Acest procent include 6% dintre copiii de 11-16 ani care au vazut imagini cu persoane facand sex si 2% care au vazut imagini sexuale violente. Aproape jumatate (44%) dintre copiii de 9-16 ani care au vazut imagini sexuale au declarat ca au fost deranjati de ele.
•    27% dintre copiii romani de 11-16 ani au vazut continut potential daunator, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigati, procentul ridicandu-se la 20% pentru fete de 14-16 ani) si site-uri de auto-mutilare (9%).
•    Copiii romani inregistreaza unul din  cele mai mari procente pentru vizibilitatea  profilului lor, aproape jumatate declarand ca profilul lor este public (44% dintre cei care  au un profil);   Ei sunt sunt printre cei care isi  dezvaluie intr-o mare masura date personale in  profilul lor (22% dintre cei care au un profil), cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa.

Pentru a incerca sa gaseasca solutii privind aceste probleme, Organizatia Salvati Copiii a organizat un atelier de lucru care a avut drept scop consultarea participantilor cu privire la propunerile lor pentru autoritati, industria IT, parinti si copii, cu scopul de creste nivelul de siguranta in navigarea pe Internet. Printre cererile inaintate de tineri s-au remarcat ca fiind prioritare urmatoarele:

•    Necesitatea includerii unor lectii privind siguranta pe Internet in cadrul orelor de curs si sustinerea unor informari pentru parintii acestora, in cadrul sedintelor dedicate.
•    Necesitatea investitiilor companiilor de profil (provideri de Internet, producatori de software) in campanii de informare si responsabilitate sociala. Copiii participanti au sugerat introducerea unui antivirus gratuit asociat fiecarui sistem de operare si fiecarui pachet de conectare la Internet.
•    Deschiderea autoritatilor  catre mijloace moderne de informare (website-uri, aplicatii) asupra pericolelor din lumea online, dar si asupra interventiilor legale care sunt posibile. Participantii au sustinut si continuarea investitiilor financiare ale autoritatilor (precum programul Safer Internet).
•    Existenta unor mijloace de protectie mai eficienta impotriva spam-ului.
•    Comunicarea dintre parinte si copil cu privire la activitatile online.
•    Existenta unor mijloace de protectie sporita pentru Internet pe telefonul mobil.

“M-am simtit excelent in aceasta Scoala de Vara, pentru ca am avut ocazia sa discutam despre Internet, element reprezentativ pentru generatia noastra, dar si sa ne distram in cadrul actvititatilor de timp liber organizate de echipa Salvati Copiii. Dupa aceasta Scoala de Vara, cred ca e foarte important ca toate produsele asociate cu utilizarea Internetului sa fie insotite de un CD cu resurse privind utilizarea corecta si sigura, asa cum se intampla, de exemplu, cu electrocasnicele”, a declarat Lubos, participant din Slovacia la Scoala de Vara Sigur.Info.

Organizatia Salvati Copiii Romania mizeaza pe participarea tinerilor in procesul de dezvoltarea a unor proiecte si activitati care au ca obiectiv educatia si protectia lor. In acest sens, participantii au beneficiat la inceputul Școlii de Vara de un workshop dedicat scrierii de proiecte, fiind invitati sa elaboreze propuneri de activitati pe tema sigurantei online. Cele 6 echipe trans-nationale au participat la concursul de proiecte finalizat pe 6 iulie 2012, iar proiectul castigator a fost realizat de o echipa mixta compusa din reprezentanti ai Romaniei, Slovaciei si Olandei. Acesta vizeaza realizarea unei platforme sub forma de revista online, ai carei editori si administratori sa fie copiii implicati in programul Safer Internet din toate tarile europene. Platforma va contine recenzii, sfaturi si experiente referitoare la siguranta pe Internet.

Organizatia Salvati Copiii Romania va continua sa sustina acest gen de evenimente, devenite spatii de consultare a copiilor privind subiectele care ii privesc si perceptia lor asupra politicilor menite sa ii protejeze.


###
Note pentru redactori:

#    Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active in toata Uniunea Europeana, avand ca obiectiv comun promovarea utilizarii in conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.
#    Obiectivul general al programului este promovarea sigurantei copiilor pe Internet, prin organizarea de activitati de constientizare si informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul isi propune sa ofere profesorilor, parintilor si copiilor cunostinte si instrumente pentru protectia in acest nou mediu tehnologic.
#    E-sign, proiectul dezvoltat de tineri in cadrul Scolii de Vara, declarat castigator in 2011, a fost implementat in parteneriat cu Orange Romania incepand cu aceasta primavara. Proiectul isi propune asigurarea unei educatii de baza privind siguranta online in randul copiilor cu deficiente de auz si a cadrelor didactice, prin intermediul unor resurse educationale care implica limbajul semnelor. In decurs de 2 luni, au avut loc 20 de sesiuni de informare directa pentru peste 200 de elevi cu deficiente de auz din Bucuresti. In perioada 11-20 iunie s-au desfasurat 5 dezbateri dedicate cadrelor din scolile speciale cu deficiente de auz din Bucuresti, Iasi, Craiova, Sibiu si Galati.
#    Proiectul Sigur.Info este sustinut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
#    Cercetarea EU KIDS ONLINE poate fi consultata la adresa http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU%20Kids%20III/Reports/EUKidsOnlinereportfortheCEOCoalition.pdf

Alte informatii detaliate sunt disponibile pe site-urile:
www.sigur.info ;  http://blog.sigur.info/ ; www.facebook.com/sigur.info ; www.helpline.sigur.info

Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:
Ovidiu Majina, Coordonator Sigur.Info, Salvati Copiii Romania
Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476
E-mail:     ovidiu.majina@salvaticopiii.ro