6 autoreprezentanti, persoane cu dizabilitati intelectuale de la Fundatia „Pentru Voi”, au participat in perioada 2-4 septembrie la prima sesiune de training organizata la Mamaia in cadrul proiectului european TOPSIDE (Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe).

In cadrul intalnirii s-a abordat primul modul„Activitati de petrecere a timpului liber” – din cele opt incluse in proiect. Subiectele dezbatute pe parcursul celor 3 zile (cum ne comportam la un spectacol in aer liber si in parc; cum sa fim empatici; activitati petrecute acasa si la locul de munca; ce imi doresc pentru viitor; ce este un mentor si care este rolul sau) au captivat interesul autoreprezentantilor care au participat la training.

"Persoanele cu dizabilitati intelectuale reprezinta un grup extrem de vulnerabil, indeosebi in conditiile actuale de criza economica prelungita. Ei sunt exclusi intre exclusi: mai putin de 10% beneficiaza de servicii sociale comunitare, mai putin de 4% au un loc de munca. In ciuda prevederilor Conventiei ONU privind dizabilitatea, dreptul la munca este interzis prin Codul Muncii persoanelor cu dizabilitati intelectuale puse sub interdictie. Spre deosebie de alte tari europene, ca Suedia sau Olanda, Romania a taiat masiv costurile in domeniul social, in detrimentul calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Noi credem ca persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt cei mai buni avocati ai drepturilor lor si dorim ca vocea lor sa se faca auzita atunci cand se eleboreaza politici publice care le privesc. Incercam si prin acest proiect sa le sprijinim sa devina buni aparatori ai drepturilor lor." -- Laila Onu, director executiv Fundatia „Pentru Voi”.

Multi adulti cu dizabilitati intelectuale din Europa nu pot participa ca cetateni activi in comunitatea in care traiesc. Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati, ratificata de majoritatea statelor UE si de catre Uniunea Europeana, a creat insa noi oportunitati. Conventia recunoaste dreptul tuturor persoanelor cu dizabilitati de a lua singure decizii cu privire la viata lor si de a-si indeplini rolul de cetateni activi in comunitate. Pentru a constientiza acest drept, persoanele cu dizabilitati au nevoie de sustinere si formare adecvata, astfel incat sa isi dezvolte abilitati relevante pentru o viata independenta.

Proiectul TOPSIDE intentioneaza sa abordeze aceasta provocare prin promovarea conceptului “peer support” -- training si suport de la egal la egal, care va ajuta persoanele cu dizabilitati intelectuale sa isi dezvolte increderea in sine precum si o serie de abilitati, sa isi gaseasca un loc de munca, si poate va oferi chiar si oportunitati de angajare sau voluntariat in cadrul unor organizatii de profil. Deasemenea va crea si va testa un curriculum de training prin intermediul caruia persoanele cu dizabilitati intelectuale vor putea sa isi sprijine egalii cu dizabilitati intelectuale prin impartasirea propriilor experiente de viata.

"Am invatat sa am curaj sa ma deschid. Poate asa o sa scap de frica din mine." --  ne-a spus Alexandra, o tanara cu dizabilitate intelectuala care a participat la training-ul TOPSIDE.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de doi ani (2011-2013), este co-finantat de Comisia Europeana prin Agentia pentru Educație, Audiovizual și Cultura – Life Long Learning Grundtvig Programme si este implementat de Inclusion Europe in parteneriat cu organizatii pentru persoane cu dizabilitati din Europa: Romania (Fundatia “Pentru Voi”), Finlanda (KVTL), Scotia (ENABLE), Catalonia (Dincat), Cehia (SPMP) si Olanda (Perspectief).

Informatii suplimentare puteti obtine accesand www.pentruvoi.ro, www.inclusion-europe.org/en/projects/topside, la e-mail pentruvoi@pentruvoi.ro sau la telefon 0256 228062, 0356 421215. Persoana de contact este Alina Sima, coordonator de proiect.