In contextul in care Romania este codasa intre tarile europene in ceea ce priveste implicarea in activitati de voluntariat, mai multi voluntari au dovedit ca sunt dispusi sa se implice si sa se daruiasca trup si suflet unei actiuni caritabile. Peste 700 de voluntari s-au implicat in campania de plantari organizata de ViitorPlus in primavara acestui an. O parte dintre acestia si-au asumat rolul de „ultra-plantatori”, innoptand la cort, chiar langa noua padure, pentru trei zile consecutive de plantare.

Denumita in spirit sportiv „Ultra-plantarea”, actiunea inedita de voluntariat a fost organizata de ViitorPlus in zilele de 12,13 si 14 aprilie. In aceasta perioada, un grup de tineri plantatori a venit cu cortul la Poroschia, in judetul Teleorman, unde a ramas si a plantat tot weekendul. „Ultra-plantarea a fost un experiment reusit! Prezenta noastra 3 zile consecutive in Poroschia ne uneste cu comunitatea locala si creeaza o implicare mult mai mare a voluntarilor. Cu siguranta este ceva ce vom repeta si in viitor,” spune Teodora Palarie, coordonatorul proiectului „Adopta un copac!”.

Asemenea initiative sunt necesare pentru ca Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste implicarea in activitati de voluntariat. Doar 12,8%[1] dintre adulti sunt implicati in astfel de actiuni, spre deosebire de alte tari precum Austria sau Suedia in care acest procent este de peste 50%[2]. Dintre romanii care participa la activitati de voluntariat, doar un sfert se implica in domeniul protectiei mediului si animalelor[3].

Cu toate acestea, statisticile se pot schimba. Cei 700 de voluntariimplicati in campania ViitorPlus de plantari din aceasta primavara si „ultra-plantatorii” dovedesc acest lucru.

Plantarile din aceasta primavara s-au derulat in cadrul programului „Adopta un copac!” si a proiectului „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploiesti”, organizate de asociatia ViitorPlus. Cu ajutorul voluntarilor au fost plantati 17.500 de puieti, in comunele Draganesti Vlasca si Poroschia, din judetul Teleorman, Dragos-Voda, din judetul Calarasi, si in municipiul Ploiesti. 5.800 dintre puieti au fost plantati in activitatile de completare, parte a lucrarilor de ingrijire a padurii.

Voluntarii care au participat in cele 6 zile de plantare prin proiectele „Adopta un copac!” si „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploiesti” au venit din partea companiilor: 1&1 Internet Development, Accenture, Apa Nova Bucuresti – Veolia, Concelex, Dr. Reddy's Laboratories Romania, GlaxoSmithKline, ING Asigurari de Viata, Provident Financial Romania, Zentiva Sanofi si de la Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania, din comunitatea 121.ro, de la scoala generala din comuna Roseti si Liceul „Danubius” din Calarasi. Fondurile pentru plantarile efectuate in Parcul Industrial Ploiesti au venit din partea Kaufland Romania, Ecotic si Recolamp. Avis Romania, partener cu traditie al proiectului „Adopta un copac!”, a fost alaturi de ViitorPlus si in aceasta campanie de plantari, asigurand mobilitatea echipei de organizare.

Oana Ersova-Ranetti, Specialist Relatii Publice pentru Apa Nova Bucuresti – Veolia, vorbeste despre motivatia implicarii companiei in proiect: „Participarea noastra la actiunile de voluntariat in cadrul proiectului „Adopta un copac" are trei motivatii la fel de importante: pentru ca oamenii isi doresc acest lucru - iata ca am ajuns sa constientizam nevoia reala a unor astfel de actiuni!, pentru ca Apa Nova a ales sa compenseze emisiile de carbon generate de activitati specifice si, nu in ultimul rand, pentru ca este momentul ca si in Romania sa se faca lucruri, nu numai sa fie spuse.”

Pentru a stimula implicarea in activitati de voluntariat de mediu si prin alte modalitati, in cadrul programului „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” („Scoala altfel”, 1-5 aprilie 2013), ViitorPlus a distribuit 600 de puieti catre 21 de scoli din municipiul Ploiesti. Fondurile pentru acestia au fost oferite de DERO in parteneriat cu Primaria Municipiului Ploiesti.

„Adopta un copac!” este un program dezvoltat de ViitorPlus pentru impadurirea terenurilor degradate din sudul Romaniei. Lucrarile de impadurire se realizeaza in baza unor proiecte tehnice realizate de catre experti silvici. Aceeasi modalitate de lucru este valabila si pentru „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploiesti”. Activitatile din proiecte includ atat plantarea arborilor si arbustilor, cat si ingrijirea lor timp de 5-6 ani, pana ce padurea/perdeaua forestiera atinge stadiul in care nu mai are nevoie de lucrari de intretinere pentru a supravietui.

Cei care doresc  sa se implice in derularea acestor programe, o pot face prin donatii, prin participarea ca voluntari la plantare sau ca voluntari care ajuta la dezvoltarea activitatilor de strangere de fonduri, de comunicare, de logistica (inscrierea se face prin e-mail la adoptauncopac@viitorplus.ro).

____

Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila

ViitorPlus este o organizatie nonprofit care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii precum, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman sau in Bucuresti.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, care au primit premii in cadrul mai multor editii ale „Galei Societatii Civile", sunt „Adopta un copac!", „Atelierul de panza", „Recicleta" si „Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!".
 

____________

[1] Study for Volunteering in the European Union, National Report, Romania, efectuat de GHK: http://ec.europa.eu/citizenship/pdf/national_report_ro_en.pdf

[2] Study for Volunteering in the European Union, efectuat de GHK: http://ec.europa.eu/citizenship/pdf/doc1018_en.pdf

[3] Idem 1