Directori, profesori, parinti si elevi de la cinci licee tehnice din Iasi, Sibiu, Brasov, Campulung Muscel si Bucuresti implicate in proiectul Zburd - Educatie prin coaching s-au reunit la inceputul lunii noiembrie in Capitala. Scopul intalnirii a fost acela de a vedea care au fost progresele inregistrate pana acum, precum si ce-si propun liceele pentru anul scolar in curs.

“Venim cu o abordare noua in educatie, care a inceput sa dea roade in ceea priveste imbunatatirea comunicarii intre elevi si profesori si in modul cum se pregatesc elevii. Pentru prima oara, profesori, elevi, parintii si reprezentanti ai comunitatii locale invata sa lucreze impreuna si sa-si ia soarta in propriile maini. Noi, coachii (antrenori) voluntari, facilitam procesul prin care ei se formeaza ca echipa. Dar ei sunt cei care constientizeaza problemele, isi asuma responsabilitati si gasesc solutii prin forte proprii. Este meritul lor, mai ales ca mare parte elevii acestor licee provin din medii defavorizate si uneori nu-si permit sa mearga la scoala pentru ca nu au mijloacele necesare”, spune Simona David-Crisbasanu, managerul de proiect, si ea voluntar la randul ei

La seminarul de la Bucuresti, participantii au constientizat ca esentiale pentru a lucra bine impreuna sunt deschiderea, increderea, aprecierea si sprijnul. “Am invatat sa am incredere in mine si sa comunic mai mult. Sunt foarte mandra ca fac parte din echipa si simt ca voi putea ajuta persoanele din jurul meu”,afirma Anca-Andreea Sacaleanu, eleva la Colegiul Tehnic Stefanescu din Iasi. Si profesorii au reactii similare.“Am invatat sa am mai mare incredere in mine si in ceea ce fac. Cu rabdare, ajutor si speranta, putem sa realizam lucruri frumoase in scoala noastra”,spune Gina Ursu, profesor la Liceul de Mecanica Fina din Bucuresti.

Albert Craiu, consilier al ministrului Educatiei pe probleme legate de elevi si studenti, este de parere ca “proiectul este benefic pentru scoala, pentru ca face ca vocea elevilor sa fie auzita si ii incurajeaza sa vina cu solutii la probleme precum absenteismul sau performantele scolare. Elevii sunt plini de energie si idei, au nevoie doar sa fie ascultati, incurajati si sprijiniti de profesori si parinti pentru a-si pune ideile in aplicare in avantajul tuturor, si al scolii. Ne bucuram ca acest proiect a inceput sa aiba rezultate si il sustinem in continuare.”
 
Liceele incluse in acest proiect-pilot sunt: Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic Stefanescu Iasi , Colegiul Tehnic Campulung Muscel , Colegiul Scolar Industrial Mecanica Fina Bucuresti. Aceste licee au inregistrat in 2011 o rata a promovabilitatii de maximum 20%

Proiectul Zburd-Educatie prin coaching, bazat pe voluntariat, a demarat in februarie 2012 si a fost lansat de catre Asociaţia Romana pentru Coaching si Asociatia ROI, in parteneriat cu alte organizatii, si cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Universitatea Bucuresti - Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei sprijina proiectul in activitatea de evaluare a rezultatelor. Initiativa beneficiaza de sprijinul programului Raiffeisen Comunitati. Alt sustinatori ai proiectului sunt Ibis Hotels si editura Elena Francisc.

BACKGROUND
Ce facem: o echipa de coachi voluntari sprijina cinci licee care au avut rezultate slabe la BAC in 2011 sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta: de la abseinteism, la disciplina si lipsa de motivatie sau de incredere. Elevii provin, in general, din medii defavorizate – familii monoparentale sau au parintii plecati in strainatate. Fiecare liceu beneficiaza de sprijinul a doi coachi, care se intalnesc o data la cateva saptamani cu echipa scolii, formata din profesori, elevi, parinti si membri ai comunitatii locale.

Metoda aplicata
Metodologia folosita in proiect si-a dovedit eficacitatea si eficienta in  lucrul cu scolile din alte tari. Cel care pregateste coachii in aceasta metodologie este Ernie Turner, preşedintele Leadership in International Management (LIM). Ernie este coach cu experienÅ£a de peste 30 de ani in a lucra cu organizaÅ£ii intenaÅ£ionale, atat in sectorul privat, cat si in domeniul educational. "Sunt incantat de modul cum se dezvolta proiectul, de progresele obtinute deja de echipele liceelor si, mai ales, de modul cum functioneaza echipa de antrenori, ca model pentru ceilalti participanti in proiect. Sunt onorat sa fiu parte din acest proces transformational”, spune Ernie, si el voluntar in acest proiect.

“In acest proiect, avem metode de formare a echipei fiecarui liceu, dar nu avem retete. Fiecare liceu trebuie sa gaseasca propriile solutii pentru a depasi blocajele sau obstacolele cu care se confrunta. Profesorii si elevii stiu cel mai bine care este situatia si care sunt raspunsurile. Ceea ce facem noi este sa le dam incredere, dar ei fac pasii necesari”,explica Oana Stoianovici, coach cu experienta in leadership transformational. Oana este cea care coordoneaza echipa de coachi si supervizeaza aplicarea metodologiei.

“Țelul nostru este ca echipele liceelor sa devina performante si sa functioneze independent in urmatorul an. Din punctul nostru de vedere, proiectul isi va atinge scopul atunci cand aceste licee nu vor mai avea nevoie de coaching si vor deveni modele pentru altii”, adauga Costel Coravu, presedinte al Asociatiei Romane pentru Coaching si unul dintre coachii voluntari.

Materiale despre proiect:
Puteti urmari aici o stire despre proiect difuzata de TVR in luna august 2012, iar aici puteti citi un articol publicat recent de revista Dilema Veche. Site-ul proiectului este www.zburd.ro