Reprezentanta UNICEF in Romania si Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) au lansat marti, 17 septembrie 2013, studiul Situatia adolescentilor din Romania.

Evenimentul a avut loc in prezenta dlui.Nicolae Banicioiu, Ministrul Tineretului si Sportului, a dnei. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania, a echipelor de cercetare de la Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) si Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE), a adolescentilor, a reprezentantilor diverselor ONG-uri ce actioneaza in sprijinul tinerilor.

“Pentru dezvoltarea unor politici publice cu impact pe termen lung este nevoie de evidente si de asigurarea participarii celor direct vizati de politici – in cazul de fata – adolescentii insisi, iar acest studiu aduce in prim plan o serie de probleme. Ministerul Tineretului si Sportului a tinut cont inclusiv de rezultatele preliminare ale cercetarii de fata si a adresat o serie de probleme in Strategia Nationala pentru Tineret 2014-2020, lansata in dezbatere publica luna trecuta. Vom continua munca cu partenerii nostri, cu celelalte ministere pentru o abordare integrata a problemelor cu care se confrunta adolescentii si tinerii, indiferent de mediul din care provin pentru a le oferi sansa la o viata mai buna”, a declarat dl.Nicolae Banicioiu, Ministrul Tineretului si Sportului.

“Ca o concluzie, Ministerul sustine demersurile si implicarea UNICEF pentru identificarea problemelor adolescentilor si, repet, vom tine cont in toate proiectele de Strategia pentru Tineret 2014-2020. De asemenea, incurajez orice ONG sa se alature programelor noastre”, a adaugat dl.Nicolae Banicioiu.

In momentul de fata sunt peste doua milioane de adolescenti in Romania. Fiecare dintre ei este diferit si se confrunta cu provocari si oportunitati diferite, dar fiecare dintre ei are dreptul sa creasca intr-un mediu familial care sa ii ofere protectie; are dreptul sa aiba acces la servicii de sanatate si educatie de calitate; are dreptul sa fie protejat impotriva violentei, abuzului, exploatarii si traficului; are dreptul de a participa in luarea deciziilor care il afecteaza.  

“Adolescenta este o varsta cruciala cand obiceiurile de viata se formeaza, cand deciziile care afecteaza intreaga viata sunt luate. De aceea, investitia in adolescenti este strategica pentru a intrerupe cercul saraciei si al dezavantajelor ce afecteaza sute de mii dintre acestia. Adolescentii sunt o sursa formidabila de energie, un avantaj nepretuit pentru tara. Nu ii putem ignora”
, a declarat dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

„Lucram deja cu Ministerul Tineretului si Sportului pentru dezvoltarea Strategiei Nationale pentru Tineri pentru 2014-2020, care foloseste date din acest studiu. Colaboram de asemenea cu Ministerul Tineretului si Sportului, un grup inter-ministerial si cu ONG-uri pentru a dezvolta un plan de actiune pe baza rezultatelor acestei cercetari pentru realizarea drepturilor tuturor adolescentilor indiferent de mediul din care provin”, a completat dna.Sandie Blanchet.

Studiul Situatia adolescentilor din Romania arata ca sunt mari diferente intre adolescenti. Adolescentii din mediul rural se confrunta cu riscuri mai mari de saracie si de parasire a scolii; adolescentii din mediul urban sunt mai expusi la riscul consumului de droguri; fetele sunt vulnerabile in ceea ce priveste sarcinile nedorite; baietii sunt mai expusi sa fie implicati in acte de violenta sau la abuzul de substante. 

Conform studiului UNICEF, cele mai vulnerabile grupuri sunt: adolescentii cu dizabilitati, adolescentii din comunitatile rome si adolescentii care consuma droguri. Riscurile comune cu care adolescentii se confrunta sunt: parasirea scolii (65% dintre copiii romi nu beneficiaza de educatie gimnaziala); sarcini nedorite sau sarcini la o varsta frageda (17.000 fete cu varsta sub 18 ani erau insarcinate in 2012); consumul de alcool (42% dintre adolescenti au baut cel putin o data) si consumul de tigari (23% dintre adolescenti au fumat cel putin o data); consumul de droguri (5.4% dintre adolescentii cu varsta de peste 14 ani au luat droguri cel putin o data).

Studiul propune si o serie de recomandari:
• Sistemul de educatie ar trebui sa le ofere adolescentilor aptitudinile si cunostintele relevante, inclusiv educatie privind sanatatea, care ar trebui sa devina parte din curriculumul obligatoriu. 
• Sistemul de protectie sociala ar trebui sa identifice familiile vulnerabile cu adolescenti si sa le ofere consiliere si alte servicii de suport la nivelul comunitatii.  
• Oferirea de activitati recreationale sanatoase, cum ar fi sportul, ar minimiza expunerea tuturor adolescentilor la comportamente la risc. 
• Toate aceste servicii de baza ar trebui sa fie oferite la nivel local, aproape de adolescenti, cu profesionisti care lucreaza impreuna. Pentru mai multi adolescenti vulnerabili, pentru cei cu dizabilitati, cei care au deja comportamente la risc, Romania ar trebui sa dezvolte servicii specializate. 
***
Despre Comunitatea de Idei
In august 2013, UNICEF Romania in parteneriat cu Asociatia ALIAT, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Support for Youth Development Cluj au lansat proiectul de mobilizare al adolescentilor “Comunitatea de Idei”. Perioada de derulare a proiectului este de 2 luni, intre 19 august si 20 octombrie 2013.

Ce inseamna Comunitatea de Idei?
Comunitatea de Idei este un proiect care isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani la luarea deciziilor in comunitatile in care traiesc. Proiectul este derulat in municipiul si zona metropolitana Cluj-Napoca (Aiton, Apahida, Baciu, Bontida, Borsa, Caianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Floresti, Garbau, Gilau, Jucu, Petrestii de Jos, Sanpaul, Savadisla, Tureni, Vultureni) si in judetul Iasi, in comunele Dolhesti, Ceplenita, Motca.

100 de adolescenti se vor implica activ in viata comunitatii din care fac parte pentru a transforma ideile lor in proiecte reale ce vor aduce o schimbare in viata lor si a celor din jur. 

Ideile propuse trebuie sa aiba impact asupra tuturor adolescentilor, in special a celor vulnerabili. Domeniile de interes sunt: educatia (idei care sustin copii din medii defavorizate sa mearga la scoala in mod regulat si sa aiba rezultate bune la cursuri), sanatatea (idei care promoveaza un stil de viata sanatos si incurajeaza comportamentul responsabil al adolescentilor) si dezvoltarea comunitara (idei care sa imbunatateasca comunitatea din care adolescentii fac parte,  folosind resursele comunitatii). 
 
Programul Comunitatii de Idei
In prima faza, adolescenti au fost invitati sa  trimita idei de schimbare a comunitatii din care fac parte. Ideile vor fi analizate si 100 de adolescenti vor trece in urmatoarea etapa (60 din zona Iasiului si 40 din zona Cluj).
A doua faza este una de cunoastere si formare.  Timp de trei zile, prin  jocuri, schimb de experiente si povesti, adolescentii au primit de la profesionisti informatiile necesare dezvoltarii ideii cu care au intrat in program. La finalul acestei faze, 30 de adolescenti (10 adolescenti din Cluj si 20 din Iasi) au intrat in etapa de mentorat si dezvoltare a ideii de proiect.
In a treia faza, mentoratul, se lucreaza direct pe ideea de proiect pana cand aceasta prinde contur. Timpul alocat acestei etape este de doua  zile.

La finalul celor cinci zile de program, cinci propuneri de proiect au primit finantare pentru a fi implementate in cadrul comunitatii de unde vine adolescentul/a.

In ultima etapa, adolescentul/a va primi suport in implementarea proiectului. Intreg programul este creat pentru a sprijni adolescentii din zonele unde sunt implementate proiectele in a-si transforma visele pentru o viata mai buna in realitate.