Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID) lanseaza cea de-a 15-a editie a Indexului Sustenabilitatii ONG (NGOSI) pentru Europa Centrala si de Est si Eurasia in Romania. Acesta dispune acum de un nou format, Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile (CSOSI), ca recunoastere a diversitatii organizatiilor societatii civile non-profit active in regiune. Editia prezenta urmareste evolutii la nivelul societatii civile in anul calendaristic 2011. In ultimii 15 ani, Indexul a evaluat progresul sectorului societatii civile in 29 de tari. Indexul examineaza cadrul general in care evolueaza societatea civila, concentrandu-se pe cadrul legal, capacitatea organizationala, sustenabilitatea financiara, advocacy, furnizarea de servicii, infrastructura si imagine publica.

Schimbarile in ceea ce priveste sustenabilitatea sectorului societatii civile din 2011 au reflectat situatia economica negativa generala din intreaga lume. Capacitatea organizatiilor societatii civile a fost, de asemenea, influentata in mod substantial de evolutiile politice, atat la nivel national cat si international. Pe plan intern, multe tari au trecut prin alegeri nationale in 2011, alegeri care au modelat cadrul in care organizatiile opereaza. In acelasi timp, organizatiile insele au jucat adesea un rol important in procesul electoral, punand presiune asupra candidatilor, pentru ca acestia sa puna in discutie teme importante pentru constituntele lor, educand alegatorii si monitorizand alegerile.

Pe plan international, Uniunea Europeana continua sa ramana un actor major in regiune, iar negocierile de aderare cu tarile din flancul sudic au deschis posibilitati pentru organizatiile societatii civile sa aiba un cuvant de spus in procesul de formulare a politicilor publice. Fie ca au raspuns la situatia de dezastru provocata de inundatiile din Azerbaidjan, sau prin furnizarea de asistenta juridica si promovarea implicarii in economie a femeilor din Bosnia, fie ca au contribuit la asigurarea protectiei si drepturilor persoanelor cu dizabilitati in Rusia, organizatiile societatii civile din Europa si Eurasia au raspuns in mod activ la provocarile prin care au trecut tarile lor.

In Romania anului 2011, intr-un context extrem de dificil, atat din punct de vedere economic, cat si politic, organizatiile societatii civile au continuat sa fie active. Acest lucru s-a concretizat prin furnizarea de servicii si asistenta pentru categoriile sociale cel mai expuse in fata crizei economice (copii, batrani, persoane cu dizabilitati). In egala masura, organizatiile au investit resurse importante pentru a promova valorile democratice, buna guvernare, drepturile omului si protectia mediului.

La evenimentul de lansare a ultimei editii a CSOSI, acre a avut loc la Washington la finalul lunii iunie, Administratorul Asistent al USAID pentru Europa si Eurasia, dl. Paige Alexander, a marcat realizarea a 15 ani de la debutul acestui valoros instrument de cercetare analitica. In cei 15 ani, CSOSI s-a transformat substantial, extinzandu-se de la cele 21 de tari initiale in Europa si Eurasia pana la 60 de tari din diferite regiuni ale lumii, pe care le acopera in prezent. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este onorata sa fie partener al USAID in elaborarea CSOSI pentru Romania.

La lansarea CSOSI 2011 pentru Romania va participa dl. Bruce Kleiner, Consilier pentru Presa si Cultura, Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Raportul complet poate fi accesat aici.

Pentru mai multe informatii despre programele USAD va rugam sa vizitati pagina de internet: www.usaid.gov/.

Poporul american, prin intermediul Agentiei pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID), ofera asistenta economica si umanitara in intreaga lume de peste 50 de ani.


***
Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)
FDSC este o organizaţie neguvernamentală, independenta, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. FDSC este o “organizaţie pentru organizații”, un susţinător al sectorului neguvernamental. FDSC considera că nivelul de dezvoltare este un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc.
Misiunea FDSC este ca prin informare, finanțare, instruire, cercetare și advocacy să dezvolte capacitatea organizațiilor societăţii civile și a comunităţilor  pentru a îmbunătăţi viaÅ£a oamenilor. FDSC lucrează cu ONGurile pentru că, în final, schimbarea în bine să se producă la nivelul fiecărei comunităţi și a fiecărui individ.


Contact presa
Ileana Timofte
PR & Marketing Manager  
A:  Bd. Nerva Traian, Nr. 21, Sect. 3, Bucureşti
T:  +4 021.310.01.77/81/82/83
F:  +4 021 310.01.80
M: +4 0753.834.716
@ ileana.timofte@fdsc.ro
www.fdsc.ro           
www.stiriONG.ro   
www.ies.org.ro