Habitat for Humanity România, în parteneriat cu Asociația Phoenix Speranța și Primăria Mediaș, prin Direcția de Asistență Socială, construiește în Mediaș 15 apartamente sociale și renovează o clădire care va fi transformată într-o structură de economie socială. Scopul proiectului este crearea de șanse pentru o viață normală, independentă pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani expuși excluziunii din cauza vulnerabilității datorate lipsei școlarizării, sărăciei extreme, etniei sau dizabilităților. 

Pentru acest proiect, Asociația Phoenix-Speranța a obținut o finanțare din partea Velux Foundations Danemarca. Co-finanțarea proiectului este asigurată de Habitat for Humanity România și partenerii organizației (Holcim România, Wienerberger), precum și de Consiliul Local Mediaș, care pe lângă o contribuție financiară, a pus la dispoziție clădirea și terenul necesare.  

Până în prezent, 105 voluntari din Irlanda de Nord, Elveția și SUA au lucrat pe șantier la reabilitarea clădirii care a aparținut Școlii de Aviație din localitate și la ridicarea blocului cu apartamente sociale. Săptămâna aceasta, 23 de elevi de liceu din Irlanda de Nord lucrează pe cele două șantiere din Mediaș pentru a veni în sprijinul tinerilor beneficiari. Experiența de voluntariat face parte din programul Youth Build, desfășurat de Habitat for Humanity Northern Ireland pentru a promova voluntariatul în rândul elevilor. Anul acesta, aproape 100 de tineri din Irlanda de Nord au voluntariat pe șantierele Habitat for Humanity din Mediaș, Comănești și Cumpăna. 

„Am venit în România din dorința de a cunoaște locuri noi, de a afla mai multe despre condițiile dificile în care trăiesc tinerii mai puțin norocoși și de a schimba în bine măcar puțin viața unora dintre ei. Experiența aceasta m-a ajutat să văd cât de diferită este viața tinerilor pe care îi ajutăm față de viața noastră de acasă și să apreciez cât de mult înseamnă să ajuți, chiar și numai pentru o săptămână”, a mărturisit Helen Templeton, 17 ani.
 

„Prin munca lor, voluntarii transformă viețile tinerilor care vor beneficia de locuințele sociale și de structura de economie socială. Prin experiențele pe care le împărtășesc cu voluntarii, beneficiarii le oferă o lecție de viață. Ne bucurăm că, prin parteneriatul dintre Habitat for Humanity și Asociația Phoenix Speranța, tinerii din Irlanda de Nord pun umărul la clădirea unui viitor mai bun pentru tinerii vulnerabili din Mediaș și suntem mândri că o săptămână petrecută pe șantier pune bazele unor prietenii de durată”
, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
 
„Prin programul de voluntariat desfășurat de Habitat for Humanity România, beneficiari ai proiectului nostru au intrat în contact direct cu tineri de acceași vârstă, care vorbesc altă limbă, dar care au aceleași dorințe: investiția în propria persoană, acumularea experienței profesionale sau crearea unor legături durabile”, a menționat Adina Povară, coordonator Asociatia Phoenix Speranța. 

***
Despre Habitat for Humanity Romania
Habitat for Humanity este o organizatie non-profit prezenta in 70 de tari cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. De 21 de ani in Romania, Habitat for Humanity Romania construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Cu sprijinul a peste 32,000 de voluntari, internationali si din companiile romanesti, Habitat for Humanity Romania a ajutat peste 69,000 de oameni sa aiba o casa decenta sau sa isi imbunatateasca conditiile de locuit.

Despre Asociația Phoenix Speranța
Asociatia Phoenix Speranța a luat ființă în anul 2001. Misiunea asociaţiei este aceea de a contribui la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi prin furnizarea de servicii specializate de reabilitare, pregătire pentru muncă şi viaţă independentă.

Principalele obiective şi implicit direcţii ale activităţii asociaţiei le constituie: educaţia, instruirea, recuperarea şi integrarea socio-profesională.
Din structura asociației, din 2007, mai face parte și Unitatea Protejată “Primul Pas” cu activități lucrative în patru ateliere (tâmplărie, croitorie, decorațiuni, manufacturare săpun natural) în care 11 persoane cu dizabilități au statut de angajat. Per total asociație, cei 11 angajați însumează aproape 50%.
Zilnic, în asociație își depășesc limitele și își afirmă valoarea 35-40 de persoane cu dizabilități, sprijiniți de o echipă de 13 angajați specialiști sau cu funcții administrative.