Habitat for Humanity România, în parteneriat cu ENGIE, demarează un nou proiect de eficiență energetică prin care vor reabilita și vor eficientiza energetic clădirea centrului HOSPICE Casa Speranței din Brașov, unde anual sunt oferite gratuit servicii de îngrijire paliativă pentru mai bine de 2.000 de adulți și copii care suferă de boli incurabile. Valoarea proiectului se ridică la peste 200.000 euro, sumă finanţată de ENGIE Romania.  

Clădirea HOSPICE Casa Speranței din Brașov este prima unitate de îngrijire paliativă din România. În fiecare an, peste 2.000 de adulți și copii care trăiesc cu o boală incurabilă beneficiază, gratuit, de serviciile paliative oferite de personalul medical HOSPICE. Centrul include secții de internare pentru adulți și copii, centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologică și unitate pentru îngrijiri în regim ambulatoriu și oferă, de asemenea, servicii de îngrijire paliativă la domiciliul pacienților.
 

„Ne bucurăm să susţinem acest proiect complex care răspunde celor trei direcţii de responsabilitate socială ale companiei: protecţia mediului înconjurător, sănatate şi educaţie. Prin reabilitarea Centrului HOSPICE Casa Speranţei, încercăm să propunem o alternativă viabilă atât la problematica creşterii preţurilor la energie, cât şi la aceea a educării cu privire la economia de energie prin valorificarea cât mai eficentă a resurselor. Proiectul are, în egală măsură, şi o componentă socială şi de sănătate, beneficiarii direcţi fiind pacienţii care recurg la îngrijirile medicale paliative oferite de centru. Iniţiativa nu este singulară, suntem deja la al patrulea proiect de amploare pe care îl derulăm în parteneriat cu Habitat for Humanity România, cu care am reabilitat energetic complexul social SOS Satele Copiilor şi instituţii de învăţământ ale unor comunităţi locale”,
declară Eric Stab, Preşedinte Director General ENGIE Romania.

Clădirea centrului HOSPICE Casa Speranței Brașov, cu o suprafață de 1280 metri pătrați, nu a mai fost renovată de la momentul construcției sale, în 2002. Acum, există zone unde apa se infiltrează în interior, tencuiala este avariată, acoperișul trebuie reparat și izolația termică a clădirii îmbunătățită. În prezent, HOSPICE Casa Speranței se confruntă cu costuri mari de întreținere și încălzire. 

”Ne-am întâlnit cu unii dintre pacienții care se tratează aici și am aflat că, pentru ei, centrul HOSPICE Casa Speranței din Brașov este ca o a doua casă. Este locul care îi ajută să se bucure de fiecare clipă de viață. Datorită proiectului de eficiență energetică pe care îl derulăm împreună cu ENGIE Romania, vom îmbunătăți condițiile în care pacienții se tratează și vom ajuta HOSPICE să facă economii importante la facturile lunare”, declară Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

Proiectul de reabilitare și eficientizare energetică a centrului HOSPICE Casa Speranței din Brașov se va derula de-a lungul anului 2018. La finalul lucrărilor, clădirea va fi termoizolată complet și va dispune o centrală termică nouă și de cazane pentru încălzire mai performante, acoperișul va reparat și vor fi montate panouri solare.
 

„HOSPICE Casa Speranţei nu este doar un centru în care copiii şi adulţii cu boli incurabile găsesc tratament, ci un cămin în care facem ca fiecare clipă să conteze pentru pacienţi şi familiile lor. Ne bucură acest parteneriat care ne va ajuta să facem economii substanţiale şi să folosim fondurile pentru a oferi alinare şi timp de calitate în viaţa celor cărora nu le-a rămas prea mult timp”,
susține Mirela Nemţanu, CEO HOSPICE Casa Speranţei.

Lucrările de reabilitare și de eficientizare energetică a clădirii HOSPICE din Brașov va permite organizației să facă economii considerabile în fiecare an, echivalentul a 140 zile de spitalizare sau a 395 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților. Mai multe informații puteți regăsi în filmul de prezentare a proiectului.
 
***
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
 
Cu sprijinul a peste 33.000 de voluntari internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69.000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.
Pentru mai multe detalii, intrați pe www.habitat.ro sau Facebook.com/Habitat.ro.

Despre ENGIE România
ENGIE România, furnizor de gaze naturale, electricitate şi servicii, susţine proiecte de responsabilitate socială în domeniile sănătate, educaţie şi protecţia mediului. Protecţia mediului înconjurător este o componentă esenţială în strategia de business a Grupului ENGIE, valorizând proiecte menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la sursele de energie, economia de resurse dar şi proiecte de eficienţă energetică a clădirilor prin care se urmăreşte reducerea semnificativă a consumului de energie. ENGIE România a investit din 2005 până în prezent 700.000 de euro în proiecte de eficienţă energetică derulate în parteneriat cu Habitat for Humanity, iar angajaţii ENGIE au dedicat aproximativ 700 de ore de voluntariat în beneficiul a aproximativ 2500 de beneficiari.
 
Despre HOSPICE Casa Speranței
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. 
 
Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 25 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.
Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram.