După 30 de ani în care a dăruit bucurie, prin vocea sa desăvârșită, de pe cele mai mari scene ale lumii, marea soprană Leontina Văduva demonstrează, încă o dată, că talentul imens izvorăște dintr-un suflet pe măsură. La aniversarea a 30 de ani de carieră, își dăruiește ziua de naștere, 1 decembrie, copiilor cu autism susținuți de Asociația Help Autism.  

 

Începând cu anul 2014, în fiecare primavară, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează “Suflet în Culori”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. La ediția din acest an, pe scena evenimentului s-a aflat și soprana Leontina Văduva care, odată cu această participare a hotărât să rămână în continuare aproape de cauza copiilor cu autism.

 

“În această primăvară, am avut bucuria de a cânta din nou la București, pe marea scenă a Ateneului Român, de această dată pentru o cauză de suflet. Alături de muzicianul Grigore Leșe, regretatul organist Maestrul Nicolae Licareț și pianista Laure Cambau am încercat să aduc bucurie și să dăruiesc un gram de speranță copiilor cu autism. Cred cu tărie că sprijinul fiecăruia dintre noi poate însemna o șansă la recuperare pentru copiii cu autism, de aceea am hotărât ca în acest an special pentru mine, an aniversar Leontina Văduva 30, să-mi dăruiesc ziua de naștere acestei cauze dragi sufletului meu. Vă rog, așadar, să nu-mi trimiteți daruri, ci să trimiteți un gând bun și o donație pentru cei 400 de copii ai Asociației Help Autism.” scrie soprana pe contul deschis pe platfoma de crowdfunding unde fanii săi îi pot transmite urările de bine, printr-o donație pentru copiii cu autism.

http://helpautism.galantom.ro/sopranaleontinavaduvaisidaruiesteziuacopiilorcuautism

 

Leontina VĂDUVA – după studii la Conservatorul din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Văduva a debutat pe plan internaţional în 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse în Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi cărţi de vizită, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapă care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988). Stabilită în Franţa, ţară care a adoptat-o de la bun început, și care i-a acordat în 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, Leontina Văduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretând magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta şi Mireille pe cele mai importante teatre ale lumii. Rolul debuturilor în Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din Boema lui Puccini. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Povestirile lui Hoffmann (1996), Boema (1996) şi recitalul Opera Arias (1997), dirijat de Plácido Domingo. Un capitol special în videografia artistei îl reprezintă DVD-ul cu Romeo şi Julieta, înregistrat în 1994 la Royal Opera House Covent Garden din Londra, sub conducerea muzicală a lui Sir Charles Mackerras şi în regia lui Nicolas Jöel, devenit referinţa absolută pentru celebra operă a lui Gounod. Deosebitele sale calităţi artistice i-au adus numeroase distincţii, printre care Medalia oraşului Toulouse, premiul Royal Philarmonic Society of Music – Londra şi Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiţer oferit de Președintele României.

În ultimii ani soprana Leontina Văduva a fost prezentă pe scena Ateneului Român și a Sălii Radio din București în cadrul evenimentelor organizate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură: Recitalul omagial Verdi–Wagner. Corespondențe (2013), Gala Aniversară “Viorica Cortez și Prietenii” (2014) și Recitalul omagial ENESCU 60 (2015). În 2014 Leontina Văduva a lansat CD-ul Verdi–Wagner: Corespondețe, iar în 2015 calendarul 2016 Leontina Văduva 30.

 

În România, sunt aproximativ 30 000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație.  Autismul nu se poate vindeca, dar cu intervenție timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. Din păcate, această intervenție este de durată și foarte costisitoare, iar costurile depășesc de cele mai multe ori veniturile unei familii.  Iată de ce implicarea în campaniile de strângere de fonduri reprezintă, de cele mai multe ori, singura șansă a acestor copii de a beneficia de terapie adecvată care să îi ajute să se integreze în școală și societate.

Asociația Help Autism se implică activ de peste 6 ani în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Considerată vârf de lance în acțiunile de schimbare a statutului autismului în România, pe lângă servicii de terapie oferite în cadrul celor 5 centre, 6 parteneriate public-private, constituite în parteneriat cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, și la domiciliu, Asociația Help Autism - www.helpautism.ro defășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA - știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.