„Voluntariat pentru imbunatatirea vietii copiilor si tinerilor strazii” - RO-21-188-2013-R3, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului “Tineret in Actiune” – Actiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat,  i-a permis unei tinere de 24 de ani din Italia, Giulia Natella, sa se implice timp de aproape 9 luni, zi de zi, ca voluntar, pentru a actiona in mod concret in directia convingerilor ei puternice cu privire la ce putem face pentru a construi o lume mai buna.

Viziunea Giuliei despre importanta implicarii civice si combaterii disciminarii a gasit o corespondenta perfecta in misiunea Asociatiei Stea de a lupta impotriva excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, de a sustine accesul la scoala si de a-i educa pe cei ce de la varste fragede, constransi de lipsuri si privati de un suport moral adecvat, ajung sa traiasca in subcultura saraciei, departe de unele dintre normele populatiei majoritare de care se distanteaza treptat din ce in ce mai mult.
 
Giulia nu a ales in mod intamplator Romania. In Italia, la Roma, orasul ei natal, Giulia, prin implicare ca voluntara in cadrul organizatiei Popica Onlus, a descoperit situatia romilor originari din Europa de Est, care traiesc in conditii dificile in colibe si locuinte improvizate pe terenuri de la marginea orasului. Aceste persoane se confrunta in Italia cu grave probleme de discriminare si au o situatie foarte precara. Animata de convingeri puternice din sfera drepturilor omului si in mod deosebit a drepturilor copilului, Giulia si-a propus sa nu ramana indiferenta, ci sa se implice ca voluntar, alegand Serviciul European de Voluntariat ca oportunitate de actiune concreta.
 
La Asociatia Stea Giulia s-a implicat in numeroase actiuni sprijinind echipa Asociatiei Stea in munca cu 169 de copii si tineri si 52 de parinti care se confrunta cu grave probleme sociale. Programul ei a cuprins : activitati educative si de animatie realizate cu Caravana Educalternativa in aer liber, realizate direct in zonele in care traiesc beneficiarii; activitati de educatie pentru igiena, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite; activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata (sociale / emotionale / cognitive si comportamentale); activitati de dezvoltare a abilitatilor de integrare profesionala; alfabetizare si dezvoltarea cunostintelor de cultura generala; activitati de educatie civica si actiuni in folosul comunitatii locale; atelier de gradinarit; program de colectare selectiva a deseurilor si ateliere de reciclare creativa; ateliere de teatru; campanie de promovare a voluntariatului in comunitatea satmareana si jurnal de voluntariat.
 
Unul dintre cele mai mari importante rezultate obtinute prin implicarea Giuliei alaturi de alti voluntari si echipa Asociatiei Stea este evitarea abandonului scolar a 97 de copii din familii ce traiesc la limita saraciei extreme si inscrierea la gradinita si scoala a altor 18 care nu fusesera niciodata scolarizati, insa la randul ei Giulia, considera ca a castigat foarte multe din aceasta experienta avand posibilitatea sa invete tainele asistentei sociale in cadrul unei echipe profesioniste si primind adevarate lectii de viata de la copii si tinerii minunati pe care a avut ocazia sa-i cunoasca si cu care a trait atatea momente pline de emotii. In cazul Giuliei, aceasta experienta de voluntariat are un impact hotarator pentru viata ei profesionala, stand la baza deciziei de a se inscrie la facultate in Italia din septembrie 2014 pentru a urma o cariera de educator social.
 
Evenimentul de final al proiectului, constand intr-o conferinta de presa si un vernisaj al unei expozitii itinerante de fotografii ce ilustreaza intr-un mod foarte expresiv activitatea de voluntariat a Giuliei, are rolul principal de a promova implicarea prin voluntariat, valorile care stau in spatele acestei experiente deosebite si rezultatele atinse, fiind un exemplu demn de urmat pentru a genera o schimbare pozitiva in jurul nostru. Tocmai de aceea, fotografiile si jurnalul de voluntariat al Giuliei vor fi folosite in continuare de Asociatia Stea pentru promovarea voluntariatului in comunitatea satmareana, purtand motto-ul sugestiv : „Schimbarea incepe cu tine ! Fii voluntar !”
 
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330 sau 0743174169. Persoana de contact: Magdalena Tarta, Responsabil proiect, E-mail: asociatiastea@gmail.com.