Dacă anul trecut SNV atrăgea atenția asupra Agendei 2030 prin tema ”Voluntariat pentru dezvoltare durabilă”, anul acesta tema propusă este strâns legată de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11 și țintele din cadrul acestuia. Ediția a 19-a a SNV invită astfel organizațiile partenere să descopere orașele și comunitățile în care trăiesc din perspectiva locuirii, a provocărilor aduse de aceasta, a soluțiilor creative pentru o dezvoltare durabilă. 
 
Locul în care trăim, orașul, satul sau comunitatea, ajunge să ne modeleze pe fiecare. Ne oferă ocazii sau provocări. Ne permite să avem legături strânse cu cei din jur, sau dimpotrivă, un confortabil anonimat. Ne prezintă un fel de a trăi, pe care, în mare măsură, îl adoptăm fără să ne dăm seama. Pe de altă parte, și noi definim, împreună, locul în care trăim.       
         
Săptămâna dedicată voluntariatului este o bună ocazie de a ne gândi cum ne dorim să arate orașele și comunitățile noastre în viitor și să vedem cum le putem influența, să găsim idei și să dăm exemplu și altora. O comunitate durabilă are nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi, iar voluntarii sunt cei care, prin definiție, dau exemplu de implicare și entuziasm, fiind motivați de dorința de a face bine și de a lăsa în urma lor o societate mai bună.
 
Organizațiile locale, primăriile, bibliotecile sau muzeele care lucrează cu voluntari, companii care au programe de responsabilitate socială, sau grupuri de inițiativă sunt invitați să organizeze, împreună cu voluntarii lor, o activitate în săptămâna 11 - 17 mai 2020. Astfel că în Săptămâna Națională a Voluntariatului mii de voluntari şi sute de parteneri din localități urbane şi rurale din aproape toate judeţele din România contribuie la schimbare, promovând implicarea și responsabilitatea civică. 

În aceeași idee, în luna martie Pro Vobis va lansa și un concurs de activități, în care organizațiile pot înscrie proiecte pe tema ediției, ce vor fi susținute în implementare de către organizatorul SNV. Activitățile din acest an vor viza nevoi ale comunităților în domeniul locuirii sustenabile, în care voluntarii vor participa direct la acțiuni de identificare și prevenire a problemelor legate de locuire, dar și informare și educare în ceea ce privește dreptul la locuire, calitatea vieții, incluziune și perspective de viitor pentru toți membrii comunităților în care trăim.
 
Tema de anul acesta a Săptămânii Naționale a Voluntariatului face parte dintr-un proiect mai larg al organizației Pro Vobis, de sensibilizare a publicului larg pe subiectul locuirii, și scoate în evidență probleme legate de dreptul asupra pământului și egalitatea de gen, urbanizare și ghetouri, rezistența la dezastre. Între resursele pe care Pro Vobis le oferă partenerilor locali în cadrul SNV, dar și celor care sunt preocupați de viitorul comunităților lor și planetei în general, va fi și un curs online disponibil începând cu 3 aprilie. Pe lângă misiunea de a promova și dezvolta voluntariatul, organizația și-a asumat în ultimii trei ani și rolul de a informa cetățenii despre problema dreptului la locuire accesibilă, sigură și nediscriminatorie, în cadrul proiectului Build Solid Ground, proiect finanțat de Comisia Europeană. 
 
SNV este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. SNV este în același timp o demonstrație și o sursă de inspirație privind puterea noastra, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitivă în comunitate.
 
Evenimentul este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca şi activează organizaţii, instituţii şi voluntari din toată ţara.