“Voluntarilor, voi sunteți viețile mele! Ce m-aș face eu fără voi?” le-a spus o fetiță de 9 ani dintr-un centru de plasament voluntarilor Ajungem MARI care o vizitează săptămânal. “Fii bun tot anul!” este unul din mesajele programului educațional Ajungem MARI pentru oamenii care vor să ajute copiii vulnerabili. Voluntarii Ajungem MARI merg săptămânal la copiii din centrele de plasament și alte forme de protecție și încearcă să le facă fiecare zi mai frumoasă dăruindu-le timp, atenție, cunoștințe și prietenie.
 
Programul Ajungem MARI a pornit în 2014, iar din vara 2015 este susținut în București de Fundația United Way România, care a înțeles nevoia copiilor din centrele de plasament de sprijin pe termen lung. După ce au trecut prin experiențe dure, traumatizante, prin abandon, separare de familie, abuzuri, instituționalizare, mutări între forme de protecție, acești copii au nevoie de stabilitate și de siguranță, au nevoie să simtă că sunt valoroși și că există oameni cărora le pasă de ei. Iar voluntarii Ajungem MARI, prezenți în număr mare și constant în viețile lor, le devin prieteni, profesori și modele, chiar mentori.
 
Proiectul “Continuăm să Ajungem MARI”, finanțat de United Way România, a sprijinit în perioada ianuarie-decembrie 2019 peste 800 de copii și tineri instituționalizați și din medii defavorizate, beneficiari ai centrelor sociale partenere, 30 de centre de stat și private din București și Ilfov.
 
Peste 600 de voluntari le-au fost în permanență aproape copiilor și i-au vizitat săptămânal în centre pentru ședințe de pregătire școlară, ateliere creative, de cultură generală și de dezvoltare personală. Echipa Ajungem MARI a susținut pentru voluntari 22 de cursuri de formare pentru a-i ajuta să înțeleagă specificul copiilor instituționalizați, reacțiile la traumă și modalitățile interactive de lucru.
 
Cu ajutorul voluntarilor, copiii și tinerii au prins încredere în forțele lor, au învățat cu bucurie și au devenit mai curioși și mai motivați să descopere noi oportunități, au luat note mai bune, au trecut examene sau au intrat la liceu. Mulți au învățat să își controleze emoțiile, să lucreze mai bine în echipă, să nu se mai descurajeze, să spună ce cred, să argumenteze și să ia decizii.
 
Rezultatele apar în timp, prin răbdarea și perseverență voluntarilor care îi ascultă, îi înțeleg și îi învață prin jocuri și metode interactive. „Au trecut doar câteva luni, pașii sunt mici, însă văd deja mici victorii: că un copil vorbește mai frumos și a învățat câteva cuvinte noi sau că altul a reușit să citească, chiar și silabisind, o povestioară cap-coadă și a și povestit-o apoi coerent. La fiecare vizită în centru strâng amintiri frumoase: veselia copiilor care reușesc să rezolve un joc și îmi arată zâmbitori rezultatele, atenția lor atunci când le citesc, bucuria pe care le-o ghicesc atunci când întru în centru și ne întâlnim”, povestește Anca, voluntar.

Voluntarii Ajungem MARI invită cât mai mulți oameni buni să se alăture, „pentru că ajută experiență ta de viață de până acum și copiii și adolescenții din centre au nevoie, de atenție, de cineva care să-i audă, să-i asculte sau cu care pur și simplu să intre în contact”, așa cum spune Iulia, voluntar de 2 ani.  
 

„Voluntariatul îți completează viața și îți dă un sentiment foarte frumos de împlinire. În fond, e la îndemână oricui să facă mici fapte bune absolut gratuit”,
adaugă Anca. 

În prezent sunt implicați peste 1600 de voluntari în programul Ajungem MARI în București și 24 de județe. Misiunea lor este să le fie alături copiilor până la finalul anului școlar sau al vacanței de vară, iar apoi li se vor alătura noi voluntari. Modulul de voluntariat în cadrul programului educațional Ajungem MARI este de 8 luni, iar unii voluntari rămân alături de copii un modul sau mai mulți ani. Următoarele înscrieri vor fi deschise începând cu luna iulie pentru anul școlar 2020-2021. Cei care doresc să se alăture sunt rugați să completeze un scurt formular de înscriere pe site-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea „Devino Voluntar” și vor fi contactați pentru a trece prin procesul de selecție.  

***
Ajungem MARI este unicul program desfășurat de Asociația Lindenfeld si singurul program național care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate pentru a AJUNGE MARI, adulți fericiți, încrezători, responsabili și independenți. Peste 1.600 de voluntari lucreaza saptamanal cu peste 2.500 de copii și tineri de 3-20 de ani din centre de plasament, centre de zi, casute si apartamente de tip familial, în parteneriat cu instituțiile de stat și centre private din București și 24 de județe. 
 
Despre United Way România
Din 2004, United Way România sprijină programe și inițiative sociale care îmbunătățesc viețile copiilor, adulților și vârstnicilor în dificultate. Munca organizației se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. United Way România lucrează ca un organizator comunitar, mobilizând o rețea extinsă de parteneri din toate cele trei sectoare - companii, instituții publice și societate civilă - să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. În 2018, prin programele desfășurate împreună cu companiile și organizațiile partenere, United Way România a ajutat peste 10.000 de copii, tineri, adulți și bătrâni în dificultate.