Intre 11-12 martie 2009 va avea loc la Viena Reuniunea la nivel inalt a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pe tema traficului si consumului de droguri.

Ministrii si alte oficialitati de rang inalt ale guvernelor din lumea intreaga se vor intalni pentru a discuta implementarea obiectivelor strategice adoptate de catre Adunarea Generala a ONU in Sesiunea Speciala pe tema drogurilor din 1998 (UNGASS, 1998). In 1998, statele membre ONU au declarat razboi impotriva drogurilor la nivel mondial promovand eliminarea sau reducerea semnificativa a cererii si ofertei de droguri ilicite în urmatorul deceniu sub sloganul "O lume fara droguri: putem reusi!" (engl. orig. : “A Drug-Free World: We Can Do It!”)


Astazi, dupa zece ani, constatam ca suntem mai departe ca niciodata de o lume fara droguri. Conform datelor oficiale ale ONU, productia de cocaina a crescut cu 20%, iar cea de heroina cu 120%. In ceea ce priveste numarul de consumatori de droguri in lume, nu se poate afirma ca acesta a "scazut considerabil'. Mai mult decat atat, politicile restrictive cu privire la regimul drogurilor au avut si consecinte neprevazute.

Cerem delegatilor guvernamentali ce vor participa la aceasta reuniune sprijinirea urmatoarelor reforme de urgenta:

• Inchisorile sunt supraincarcate cu milioane de oameni condamnati pentru infractiuni minore la regimul drogurilor - guvernele trebuie sa dezincrimineze consumul de droguri!
• Legislatia multor tari permite aplicarea pedepsei cu moartea, pentru infractiuni legate de regimul drogurilor. Pedeapsa capitala reprezinta o violare a drepturilor omului, a caror respectare a fost asumata de aceleasi state - guvernele respective trebuie sa aboleasca pedeapsa capitala!
•  Eradicarea fortata a culturilor de coca si opium a generat o criza umanitara in randul agricultorilor din tarile producatoare - guvernele trebuie: sa inceteze eradicarea fortata a acestor culturi, sa respecte mostenirea culturala a popoarelor indigene si sa furnizeze alternative de dezvoltare fermierilor din aceste tari!
• Razboiul global dus impotriva drogurilor a lasat milioane de oameni cu dureri cronice netratate – guvernele trebuie sa asigure accesul larg la ingrijiri paleative pentru acestia.
• In fiecare an, mii de oameni din intreaga lume sunt fortati sau constransi sa urmeze diverse forme de tratament contra dependentei de droguri - guvernele trebuie sa inceteze abuzurile asupra drepturilor omului in numele tratamentului consumatorilor de droguri si sa promoveze inscrierea voluntara in programele de tratament!
• Infectia cu HIV si virusul hepatitei C se transmit in randul consumatorilor de droguri injectabile - guvernele ar trebui sa creasca numarul programelor de reducere a riscurilor cum ar fi tratamentul dependentei de opiacee, schimbul de seringi si camerele de injectare!

Romanian Harm Reduction Network adera la cerintele societatii civile internationale din prezentul comunicat de presa si sustine politicile axate pe tratamentul si reintegrarea sociala a consumatorilor de droguri prin strategii comprehensive si in conformitate cu drepturile omului, pe care le considera de importanța egala cu politicile de combatere a traficului de droguri. Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati Romanian Harm Reduction Network (RHRN).

Date de contact: Valentin Simionov Director executiv Tel: 0733 987 506 E-mail: vsimionov@rhrn.ro

Romanian Harm Reduction Network (RHRN) functionează din anul 2002 si a fost inregistrata oficial in noiembrie 2006, ca asociatie ce reuneste profesionisti si organizatii active in domeniul reducerii riscurilor. Misiunea organizatiei consta in promovarea la nivel national a conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri prin facilitarea dialogului intre societatea civila, institutiile publice si private, ministere si Guvernul Romaniei in vederea imbunatatirii calitatii serviciilor pentru consumatorii de droguri. RHRN initiaza si faciliteaza procese menite sa sustina implementarea unor politici sociale care se adreseaza consumatorilor de droguri, grupurilor marginalizate si populatiei generale. Mai multe informatii despre RHRN sunt disponibile la adresa rhrn.ro