Propunerile au fost prezentate in cadrul Forumului de Mediu al Dunarii, organizat de Administratia Biosferei Delta Dunarii, la Tulcea intre 27-29 iunie.

In linie cu tema Zilei Dunarii de anul acesta - “Fii activ pentru sturioni”, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a ridicat in discutie efectele prohibitiei pe 10 ani (2006-2016) la pescuitul comercial al sturionilor salbatici, acestea dovedindu-se a fi atat pozitive cat si negative. Cei 3 ani ramasi pana la ridicarea moratoriului ar putea fi folositi la stabilirea unui plan de actiune pentru protejarea ulterioara a celor 6 specii de sturioni prezenti in apele fluviale sau maritime de pe teritoriul Romaniei: cega, morun, nisetru, pastruga, viza si sipul.

Daca cega mai poate fi inca intalnita, viza si sipul au disparut din Dunare iar celelalte 3 specii – morunul, nisetrul si pastruga sunt critic amenintate de pescuitul excesiv, indeosebi pentru icre. Sturionii sunt pesti indicatori foarte importanti, ei traind la adancime unde poluarea este cea mai persistenta. Pierderea lor pune in pericol ecosistemele acvatice din care provin.

Pentru aceste motive, Asociatia Salvati Dunarea si Delta cere protectie speciala la nivel regional, prin includerea morunilor – cei mai vulerabili in acest moment, in Directiva Habitate 92/43 EC. Aceasta solutie a dat roade in cazul sturionului adriatic si baltic pus sub protectie acum 20 de ani, speciile incepand sa se refaca. Demersul este sustinut de Comisarul de Mediu, Janez Potocnik, dar si de directorul Capital Natural in cadrul Directoratului General de Mediu din Comisia Europeana, Pia Bucella. Decizia legislativa necesita suport operational colectiv. Romania trebuie sa devina initiatorul unui pact transnational de management sustenabil prin care atat tarile dunarene membre ale Uniunii Europene cat si cele din afara sa isi ia angajamentul gestionarii in comun a acestei resurse pretioase.

Foarte important de adresat este si aspectul economic, cel care reprezinta sursa amenintarilor acestor specii de sturioni. La ora actuala, sturionul din Dunare se vinde sub valoarea lui pe diverse filiere ilegale, pierzandu-se importante taxe la bugetul public. Romania ar trebui sa produca in ferme cat mai mult astfel incat piata sa fie satisfacuta cu caviar de calitate si etichetat CITES. In plus, Asociatia face un apel catre restaurantele si procesatorii acestor produse pentru a lua parte la solutie si nu la problema, invitandu-I sa se angajeze la achizitii exclusiv din surse legale si controlate.

Cele trei propuneri* au fost inaintate catre invitatii Forumului de Mediu, respectiv ministrii ai mediului din tarile riverane, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, reprezentanti ai autoritatilor locale, centrale si regionale, oameni de stiinta, reprezentanti ai mediului de afaceri si organizatii non-guvernamentale de la nivel national si international.

*POST-MORATORIU

- Propuneri pentru atenuarea efectelor moratoriului la pescuitul comercial de sturion salbatic -

Interzicerea pe 10 ani (2006 – 2016) a pescuitului comercial la sturionii din Dunare si delta ei a avut efecte contradictorii: pe de-o parte exista dovezi de refacere naturala a unor habitate insa, pe de alta, activitatile ilicite au inflorit si practic, a fost pierduta valorificarea la vedere a acestei specii foarte importante economic.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta propune 3 masuri de corectare a impactului acestui moratoriu, astfel:

1 – Includerea sturionilor in Directiva Habitate

Exista numeroase indicii care duc spre a constata ca populatia de moruni din Delta Dunarii si Marea Neagra este intr-o descrestere ingrijoratoare. Pentru o corecta informare a autoritatilor si a opiniei publice, ne propunem ca pe viitor sa cercetam si sa aflam cati moruni in special si sturioni in general dispar din Dunare". Consideram astfel ca reintroducerea pescuitului comercial va genera, intr-o perioada foarte scurta, extinctia definitiva a sturionilor salbatici. In acest sens, cerem protejarea speciala a morunului (huso huso) - fiind cel mai amenintat cu disparitia, prin includerea lui in Directiva Habitate 92/43 EC. Reamintim ca aceasta a fost solutia, introdusa acum 20 de ani, pentru salvarea sturionului adriatic si baltic – specii care au reusit sa se refaca ca urmare a impunerii de conservare. De subliniat si ca aceasta masura a fost completata de investitii in reorientarea profesionala a comunitatilor pescaresti afectate.
Demersul nostru este sustinut de Comisarul de Mediu, Janez Potocnik, dar si de directorul Capital Natural in cadrul Directoratului General de Mediu din Comisia Europeana, Pia Bucella.

2 – Sustinerea pietei caviarului “la vedere”

Valoarea speciei este data de cererea pentru aceasta. Asadar, consumatorii joaca un rol hotarator in soarta sturionilor. Acestia trebuie informati cu privire la impactul deciziei lor de consum. Facem un apel catre restaurantele si procesatorii acestor produse pentru a lua parte la solutie si nu la problema si ii invitam sa se angajeze la achizitii exclusiv din surse legale si controlate.

Din punct de vedere economic, situatia actuala este una cat se poate de nefericita – practic ne vindem resursele pretioase (in acest caz, si caviarul) foarte ieftin. Sturionul pescuit ilegal in Dunarea noastra ajunge pe diferite filiere in doua directii:
1) Filiera scurta - in restaurantele din tara. Furnizori din Delta ori Balta Brailei vand la preturi mici restaurantului pentru ca pretul de retail sa ramana relativ scazut si sa satisfaca o clientela fidela si cunoscuta. Conform meniurilor din multe restaurante, caviarul are pretul sub cel de en-gros. Cerem implicarea Protectiei Consumatorului ori a Sigurantei Alimentare pentru a verifica etichetarea corespunzatoare (CITES) a produselor.
2) Filiera lunga – cea care vizeaza pietele occidentale, situatie mai greu de dovedit insa cea mai nociva: caviarul salbatic e impachetat ca fiind din ferma, pierzandu-i-se urma.

La o problema economica se impune o solutie de aceeasi natura. Romania trebuie sa produca in ferme cat mai mult astfel incat piata sa fie satisfacuta cu caviar de calitate si etichetat CITES. Aceasta va reduce consumul de produse de import, crescand si veniturile la bugetele de stat.

3 – Initierea unui pact transnational de management sustenabil
La momentul impunerii moratoriului, Romania era unul dintre liderii mondiali la exportul de caviar. Desi din punct ecologic astfel de rezultate sunt de nedorit, trebuie subliniat marele neajuns al acestei prohibitii: respectiv unilateralitatea ei, restransa la tarmul romanesc. Cerem Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice sa initieze un pact transnational de management sustenabil al resursei de sturioni care sa implice angajarea colectiva a tarilor dunarene in protectia acestei specii. Astfel, responsabilitatea va fi impartasita, urmand granitele naturale ale resursei.


###
Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie - data ce marcheza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, la Sofia, in anul 1994, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din tarile danubiene sarbatoresc Ziua Dunarii. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii si de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)

In Romania, incepand cu anul 2007, Asociatia Salvati Dunarea si Delta organizeaza, in parteneriat cu Ministerul Mediului, un eveniment dedicat Ziulei Dunarii sub auspiciile ICPDR si cu sustinerea Sistemului Coca-Cola in Romania. RE Concept este platforma de responsabilitate sociala a Coca-Cola HBC Romania, dedicata ideii ca RE este inceputul tuturor actiunilor care schimba lumea in bine. Mai multe informatii gasiti pe www.theREconcept.ro.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, care s-a impus in cei peste opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro) 


Laura Zaharia
PR Executive
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
laura.zaharia@salvatidelta.ro
0729.882.617
www.salvatidelta.ro