Bucuresti, 26 mai 2010 - Editia a VIII-a a Galei Societatii Civile si-a desemnat castigatorii pe scena Ateneului Roman, aratand ca Binele poate fi ajutat sa creasca in Romania. Conceptul editiei din acest an a Galei Societatii Civile - "E mai mult bine decat crezi. Ajuta-l sa creasca" este o continuare fireasca a celor doua editii anterioare in care s-a tras un semnal de alarma asupra starii "binelui" in Romania ("Binele o duce rau in Romania"). Castigatorii au fost alesi dintr-un total de 192 de proiecte inscrise anul acesta in competitie.

Marele premiu al editiei 2010 a fost acordat Asociatiei Mihai Eminescu Trust pentru proiectul "Satul de-sine-statator (Wholw Village Project)". Proiectul a avut ca scop regenerarea si dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale din Transilvania prin conservarea si valorificarea patrimoniului cultural si a peisajului istoric. Juriul a fost impresionat de rezultatele notabile si cuantificabile care au dus la indeplinirea obiectivelor proiectului precum salvarea si restaurarea cladirilor istorice, pregatirea profesionala a comunitatilor locale, sprijinirea micilor intreprinzatori locali si promovarea zonei ca destinatie turistica in Europa. Proiectul este de asemenea castigatorul premiului I la sectiunea Arta si Cultura.

Alte sapte proiecte au atras atentia juriului fiind desemnate castigatoare ale premiului I pe sectiuni, dupa cum urmeaza: la sectiunea Educatie si Cercetare - proiectul "Cresterea accesului tinerilor la educatie si servicii prietenoase de sanatatea reproducerii" al Fundatiei Tineri pentru Tineri, la sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective - proiectul "Telefonul Copilului" al Asociatiei Telefonul Copilului, la sectiunea "Comportament civic si participare publica" - proiectul "Legile conteaza. Implica-te si tu" al Asociatiei Salvati Bucurestiul, la sectiunea Sanatatea - proiectul "Inima Copiilor pentru Marie Curie" al Asociatiei Inima Copiilor, la sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate - proiectul "Banca de alimente" al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, la sectiunea Protectia mediului - proiectul Fundatiei pentru Parteneriat denumit "Spatii verzi 2009" si, la sectiunea Dezvoltare economica si sociala, proiectul "Servicii integrate pentru zona rurala (zona Podu Turcului)" al "Fundatiei de Sprijin Comunitar. Premiul I pentru cea mai noua sectiune din competitie, Buget -, Eficienta +, introdusa anul trecut, a revenit Asociatiei LiterNet. De asemenea, in cadrul editiei de acest an, Fundatia ERSTE si United Nations Development Program (UNDP) au oferit doua premii speciale.

Toti castigatorii editiei a VIII-a a Galei Societatii Civile pot fi vizualizati accesand siteul http://www.galasocietatiicivile.ro/castigatori.php .

Mai mult, pe langa premiile pe sectiuni acordate anul acesta, juriul Galei Societatii Civile a acordat si patru premii extra-concurs: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale pentru Programul european "Tineret in Actiune", Campania "Opriti codurile!", Asociatia Ovidiu Rom - pentru campania "Scoala te face mare" si Liga Studentilor Romani din Strainatate - pentru proiectul "Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate".
 
De asemenea, Millenium Communications, organizatorul Galei Societatii Civile, a dorit sa acorde opt premii speciale: Asociatiei pentru Relatii Comunitare si  Camerei de Comert Americane in Romania - pentru proiectul "Gala Oameni pentru Oameni", Campaniei '"Europa libera, AICI", Stirilor PRO TV - pentru campania "Jos Palaria", Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica - pentru proiectul "ArcaLunar", domnului Dumitru Sandu - pentru sprijinul acordat recunoasterii celor mai valoroase initiative, echipei formate din Anca Bundaru, Anca Dorombach, Diana Stoleru, Irina Ursu, Mika Pana, Oana Portase si Ruxandra Predescu  - pentru campania "Daniel Raduta", doamnei Maria Toghina - pentru proiectul "Digitalizarea Fonotecii de Aur" si pentru proiectele de modernizare ale institutiei Radio Romania precum si Editurii Humanitas - pentru 20 de ani de activitate in domeniul culturii.

Proiectele sectorului neguvernamental au fost jurizate de formatori de opinie, jurnalisti, specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor sociale, reprezentanti ai societatii civile si ai sectorului neguvernamental romanesc. Componenta juriului pentru fiecare categorie este mentionata pe site la: http://www.galasocietatiicivile.ro/juriu.php.

Sub umbrela Galei a fost realizat si un studiu asupra "Starii sectorului neguvernamental" cu sprijinul URSUS Breweries, ale carui rezultate au fost facute publice in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor. Acesta vine in intampinarea  nevoilor  sectorului  non-profit,  oferind  o  imagine  de  ansamblu asupra  starii  sectorului,  asupra  problemelor  pe  care  acesta  le  intampina  in desfasurarea activitatilor, asupra relatiilor cu celelalte sectoare ale societatii si asupra relatiei cu mass-media.  Varianta integrala a studiului poate fi gasita pe CD-ul continut de mapa de presa si, incepand din aceasta seara, pe www.galasocietatiicivile.ro.

Gala Societatii Civile este un proiect Millenium Communications, sustinut de partenerul principal - Rompetrol si de partenerii URSUS Breweries, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ING Asigurari, Codecs, Medicover, Fundatia ERSTE, Romina Furniture, EuroMiniStorage si Coca-Cola Hellenic.

Partenerii media ai proiectului sunt: Radio Romania, TVR, Sapte seri, TABU, Green Report, Touch Media, Cocor Media Channel, Elevate, Oops Media, Spin Media, Linkset, Baneasa Shopping City, Strategic, Biz, CSR Romania, Online Student si Lume Buna.

Evenimentul are loc si datorita sprijinului oferit de: Asociatia Bona Fide (co-organizator), Essensys, Auto1One, Hi Fi Production, Carioca, Kaustik, Printco, 360, corvincristian.com, Casa Gontz, Primariei Sectorului 1 si agentiei de brand: Rusu+Bortun Brand Growers.

Pentru mai multe informatii despre eveniment si despre proiectele inscrise in competitia din acest an puteti accesa site-ul www.galasocietatiicivile.ro.