Cu acelasi prilej, UNICEF Romania si Camera Deputatilor au organizat o Gala de Informare si Strangere de Fonduri in vederea protejarii copiilor  impotriva violentei, abuzului si a neglijarii. Gala este parte a campaniei “Sa punem capat violentei impotriva copiilor”, derulata de UNICEF in perioada noiembrie 2013 – februarie 2014. 

„In urma cu sase luni, Camera Deputatilor a incheiat un parteneriat cu UNICEF. Atunci am hotarat infiintarea Comisiei speciale in beneficiul copiilor vulnerabili si am decis organizarea unei gale de strangere de fonduri la Palatul Parlamentului. La fel ca in urma cu sase luni, sunt convins ca nu exista niciun alt domeniu unde participarea civica si cooperarea intre mediul public si cel privat pot avea un impact mai mare decat in cresterea copiilor. Pentru ca daca noi reusim sa asiguram un viitor mai bun pentru copii nostri atunci cu siguranta vom reusi sa asiguram un viitor mai bun pentru societatea in care traim”, a declarat Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor.

Tema principala a dezbaterii a constituit-o evolutia parcursa de Romania in domeniul respectarii si promovarii drepturilor copilului, precum si identificarea de solutii la provocarile cu care inca ne confruntam. Dezbaterea a subliniat importanta investitiei in copii ca o prioritate in ansamblul drepturilor omului, precum si ca o garantie de crestere inteligenta, inclusiva si sustenabila, asa cum este ea definita de Uniunea Europeana.

“Cred ca a venit momentul ca toate politicile ce vizeaza educatia, sanatatea si serviciile sociale sa fie integrate, cu atat mai mult cu cat in contextul socio-economic actual se impune sa ierarhizam prioritatile si sa ne coordonam eforturile astfel incat drepturile copilului sa fie respectate”, a declarat Mariana Campeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Gala de Informare si Strangere de Fonduri s-a bucurat de prezenta Premierului Romaniei, Victor Ponta, a Presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a Reprezentantului UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, a Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a Ministrului Educatiei, Remus Pricopie, a Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a Ministrului Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu,  precum si a altor reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, ai mediului diplomatic si de afaceri, personalitati publice, artisti si jurnalisti, care doresc sa sustina proiectele UNICEF in beneficiul copiilor vulnerabili. Gala a fost prezentata de Andreea Marin, Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF Romania.

“Protectia si promovarea drepturilor copilului reprezinta cea mai valoroasa investitie pe care o tara o poate face pe termen lung. Odata cu sfarsitul crizei economice in Romania, avem ocazia sa suprimam impactul negativ al crizei si sa demonstram ca impreuna – Guvern, Parlament, organizatii internationale si societate civila - putem imbunatati in mod concret viata celor patru milioane de copii si a familiilor lor acum, pentru viitorul tarii”
, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.  

UNICEF lucreaza impreuna cu autoritati centrale si locale, ONG-uri si alti parteneri pentru a dezvolta si implementa modele eficiente inclusiv din punct de vedere al costurilor pentru a preveni violenta, pentru a imbunatati cadrul legal si pentru a influenta normele sociale. Cei peste 100.000 de dolari stransi in urma Galei, vor sustine eforturile UNICEF ca fiecare comunitate din Romania sa aiba un asistent social, un asistent medical si o scoala prietenoasa care sa identifice cat mai repede cazurile de violenta impotriva copiilor si sa ofere sprijin.
In cadrul discursului de la Gala, Premierul Victor Ponta a subliniat faptul ca o prioritate a Guvernului sunt copiii. Primul ministru a anuntat, de asemenea, ca Guvernul Romaniei si UNICEF vor organiza in anul 2014 o Conferinta Europeana la Nivel Inalt pe tema investitiei in copii ca o modalitate de rupere a cercului dezavantajelor. 

In cadrul Galei, invitatii s-au bucurat de un recital extraordinar oferit de binecunoscuta mezzo soprana Ruxandra Donose si de Sergiu Tuhutiu, un pianist renumit la nivel international. “O viata frumoasa este cea mai desavarsita opera de arta, iar arta si muzica infrumuseteaza viata. Am fost cu tot sufletul la evenimentul UNICEF, punand muzica si arta mea in slujba vietii frumoase a copiilor. Violenta impotriva copiilor este inacceptabila, orice gest pentru a opri acest fenomen dramatic este important!”, a declarat Ruxandra Donose.

Un moment special al serii a fost si Licitatia de Papusi, la care Premierul a achizitionat papusa Nora pentru fiica sa, Irina.
Academica, E.ON, Enel, Rompetrol au fost partenerii principali ai Galei, carora li s-au alaturat Eximbank, Fundatia Vodafone Romania, RCS & RDS si Raiffeisen BANK ce au raspuns pozitiv apelului nostru de combatere a violentei impotriva copiilor. Multumim pentru sprijin 360 REVOLUTION care ne-au asigurat suportul tehnic pentru a avea un eveniment reusit, Molecule F si Cvartetului Anima.
 
***
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.