Consiliul Judetean Harghita va acorda burse elevilor care au rezultate foarte bune la invatatura, dar a caror situatie financiara este modesta. Potrivit Biroului de Presa al Consiliului Judetean Harghita bursa se numeste "Dezvoltarea intelectuala a judetului Harghita" si are rolul de a sprijni elevii foarte buni la invatatura si pentru a preveni abandonul scolar.

Bursa se acorda unui numar de 30 de elevi, din clasele IX-XII, pe o perioada de cinci luni, iar cuantumul acesteia este de 100 lei pe luna. Candidatii trebuie sa indeplineasca, simultan, mai multe conditii, cum ar fi media generala pe anul anterior sa fie cel putin egala cu 9, sa desfasoare activitati extrascolare care sa puna in valoare comunitatea locala si scolara iar venitul net pe membru de familie sa nu depaseasca suma de 600 lei.

De asemenea, se va tine cont de conditiile locative ale elevilor si de numarul membrilor familiei si se vor lua in considerare si rezultatele obtinute la olimpiade sau alte concursuri scolare. Dosarele trebuie depuse pana in data de 20 aprilie. Bursa "Dezvoltarea intelectuala a judetului Harghita" a mai fost acordata in anul 2010, unui numar de 12 elevi merituosi si a fost sistata in 2011 din motive financiare.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat ca tinerii cu rezultate bune la invatatura trebuie motivati si rasplatiti pentru activitatea lor, scopul final fiind acela ca dupa ce termina studiile sa revina in judet, pentru a lucra in folosul cetatenilor. "Degeaba asfaltam, pietruim sau betonam pentru ca daca populatia judetului va scadea si tinerii vor pleca de aici atunci tot efortul depus nu va fi de folos. Eu cred ca tineretului nu doar viitorul ii apartine ci si prezentul. (...) De aceea eu cred ca acei tineri care lucreaza, care depun eforturi trebuie sa fie ajutati, premiati (...) si daca sunt motivati inca din timpul scolii atunci exista sanse ca ei sa se reintoarca in judet pentru a derula proiecte si programe in folosul oamenilor", a declarat Borboly Csaba.

Presedintele CJ Harghita a tinut sa adauge ca institutia pe care o conduce pregateste si alte proiecte pentru premierea elevilor merituosi, dar ele vor fi facute publice la momentul potrivit.

Sursa: www.administratie.ro