“Sa intelegem media” (notiuni esentiale despre media) este tema editiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli. Competitia este organizata de catre aces, Academia Scolilor din Europa Centrala, una dintre cele mai mari retele internationale de scoli din regiune, Romania fiind una dintre cele 15 tari participante.

Mass media - si in special media digitala - ofera acces larg la informatie si noi modalitati de implicare in societate, politica si cultura dar, in acelasi timp, prezinta si riscul manipularii. Agresiunea cibernetica, violarea intimitatii si a drepturilor personale sau problemele legate de drepturile de autor sunt doar cateva dintre provocarile cu care se confrunta societatea. In acest context, “Sa intelegem media” indeplineste un rol esential in crearea cetateanului activ din societatea informationala de astazi: reprezinta un ansamblu de competente care le permite oamenilor sa acceseze, sa analizeze, sa evalueze si sa comunice o gama tot mai larga de mesaje cu ajutorul imaginii, textului si sunetului. Educatia in domeniul media ii imputerniceste pe tineri si pe varstnici sa isi dezvolte aceste abilitati si sa devina consumatori intelepti si producatori creativi. De aceea, editia din acest an pune accentul pe notiunile despre media si incurajeaza elevii sa analizeze continutul media, sa creeze si sa distribuie propriile produse media.

Scolile din Romania sunt invitate sa se inscrie in concurs!
Scolile si liceele din toate orasele din Romania sunt invitate sa se inscrie in competitie, alaturi de scoli din alte 14 tari din Europa. Propunerile de proiecte pot fi trimise pana la data de 30 aprilie 2012. Un juriu international va evalua si selecta cele mai bune proiecte, iar castigatorii vor fi premiati cu o bursa. Scolile vor implementa in parteneriat ideea comuna de proiect. Pe parcursul etapei de implementare au loc intalniri internationale intre delegatii ale scolilor partenere, in cadrul carora participantii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor. Pentru a ajuta scolile sa-si gaseasca « partenerul ideal » de proiect, in conformitate cu interesele si cerintele comune, un motor de cautare online este disponibil pe www.aces.or.at.

La editia trecuta, doua scoli din Romania s-au aflat printre cei 10 castigatori ai Academiei Scolilor din Europa Centrala: Scoala Tudor Vladimirescu din Targoviste si Grupul Scolar Liviu Rebreanu din Balan, jud. Harghita au castigat « Premiul pentru cel mai bun proiect » in cadrul competitiei aces la categoriile « bonus special » si « angajament civic ».

“aces ne-a invatat pe toti ce inseamna voluntariatul, responsabilitatea si munca in echipaa. Pentru elevi a fost o experienta interesanta si utila, lucru dovedit de implicarea lor ulterioara in proiecte scolare. Concursul a pus in valoare abilitatile copiilor si i-a determinat sa fie mult mai empatici si responsabili fata de problemele actuale", a declarat Aurora Antonia Panaite, profesor la Grupul Scolar Liviu Rebreanu, Harghita.

aces - Academia Scolilor din Europa Centrala
Reteaua de scoli aces a fost creata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. Proiectul este coordonat de  VČELÍ DOM (Slovacia) si  Interkulturelles Zentrum (Austria) si este sustinut de Ministerele Educatiei din toate tarile participante. Obiectivul aces este acela de a aduce laolalta profesori si elevi din scolile din Europa centrala si de sud–est, depasind astfel granitele geografice, pentru a participa in parteneriat la competitia de proiecte. La editiile precendente desfasurate pana in prezent au luat parte aproximativ 20.000 elevi si 2500 profesori.

Tema concursului de proiecte: Studiu de caz- Cum percepem si reconstruim lumea prin intermediul media

Termenul limita pentru inscrieri: 30 aprilie 2012
Tari participante: Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

***
Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta non–profit cu sediul in Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale intre scoli, cooperarea internationala in domeniul educatiei, activitatile desfasurate de tineri la nivel international, precum si educatia interculturala si managementul diversitatii in Austria si in strainatate. Proiecte importante precum

aces sau YouthNET promoveaza dialogul intercultural dintre tarile din Uniunea Europeana si tarile din estul si sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul Uniunii Europene “Tineret in actiune”. In prezent 21 de persoane lucreaza pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv si un board de conducere onorific. Pentru mai multe informatii, vizitati www.iz.or.at


VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociatie non–profit infiintata in mai 2009 la Bratislava,  care dezvolta idei si initiative care ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ in descoperirea resurselor existente si crearea unora noi care sa poata stimula viata culturala si sociala din Slovacia, dar si in alte tari, in special din centrul si sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public in Slovacia si in strainatate. Intarirea societatii civile si dialogul in interiorul Europei este un obiectiv important al asociatiei VČELÍ DOM. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.