An nou școlar, cu aceleași ateliere de după sau în loc de școală: desen, pictură pe diverse suporturi, cusături, colaj, țesături fel de fel, povești – povești jucate, interpretate, ilustrate, animate, ceva despre muzeu și modelaj în ceară sau lut. Pentru copiii de la trei ani, sigur și pentru maturi și bunici, pentru școli, grădinițe, asociații și școli (așa-numite-oficial) speciale, din București sau de oriunde.
 
Abordările multidisciplinare și non-formale pun în centru viața țărănească, povestea și obiectul țărănesc, aducând în experiența imediată, recentă a copilului un tip de cultură la care nu mai are acces în viața de zi cu zi.
 
Participarea la ateliere se face numai pe baza de înscriere și conform cu categoria de vârstă indicată în descrierea atelierului. 
 
Prețul: 25 lei/ participant/ atelier muzeu sau 30 lei/ participant/ atelier artiști invitați. 
Au gratuitate beneficiarii organizațiilor non-profit și școlilor speciale.
 
Unde: Muzeul Național al Țăranului Român, intrarea din str. Monetăriei nr. 3, București, sector 1.
 
LUNI
10.00-11.30 // Program pentru beneficiarii fundațiilor, asociațiilor și școlilor speciale. Pentru a participa la aceste ateliere este nevoie de o înscriere prealabilă pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com, tipul de atelier urmând a fi stabilite ținând cont de caracteristicile grupului. 
 
MARȚI
10.30-12.00 // Ateliere cu Beatrice Iordan 
 
Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan 
Ce vom face la acest atelier? Vom discuta un pic despre teatrul de umbre și despre originile sale, vom spune o serie de povești (patru la număr, câte o poveste la fiecare atelier) alese de coordonatorul atelierului, ne vom împărți în echipe și vom trece la confecționarea siluetelor. Atelierul se va încheia cu jocul poveștii la panoul de umbre, cu ajutorul siluetelor confecționate de copii.
Atelier recomandat copiilor peste 6 ani.
 
Povești ștampilate cu Beatrice Iordan
Pornind de la imagini vechi din arhivă vom încerca să refacem un pic lumea satului românesc de odinioară. Vom observa diferite tipuri de case și așezări, formele de relief unde se întindeau satele, animalele care mișunau prin ograda casei, grădinile pline de flori și vegetație, oamenii care animau satul, biserica, lăutarii… Toate acestea vor fi așezate într-o lucrare de mari dimensiuni cu ajutorul ștampilelor create și lucrate de participanți. Ștampilele lucrate de copii vor rămâne la atelier, iar lucrarea, care se va completa treptat pe parcursul celor patru ateliere, va putea fi admirată la sfârșitul lunii iulie în sala de lucru și pe toate canalele media, desigur! 
 
Atelierul se adresează copiilor peste 8 ani. La acest atelier copilul participant poate fi însoțit de un adult cu care poate colabora.
 
Atelier de construit figurine din pănuși cu Beatrice Iordan
Arta împletirii cu fibre vegetale este foarte veche realizându-se obiecte diverse folosite în gospodărie astfel: de la case și hambare împletite din nuiele, mijloace de transport și de păstrare a produselor, până la mobilier, leagăne pentru copii și coșuri de gospodărie, pălării, jucării și multe alte obiecte. Împletirea cu pănuș de porumb s-a folosit mai târziu când porumbul a intrat și în viața țăranului roman. Se realizau în special obiecte simple gen jucării, coșuri în care se țineau obiecte ușoare, pălării etc. La acest atelier vom realiza în special jucării: figurine de mici dimensiuni cu care ne putem juca sau decora camera, dar și mici aranjamente florale. 

Atelierul este dedicat în principal copiilor peste 9 ani. 
Înscrieri și detalii pe adresa de e-mail: beatriceiordan@yahoo.com.
 
13.00- 14.30 // Povești bricolate cu Beatrice Iordan
Acest atelier este pentru întreaga familie, copiii (peste 3 ani) și părinții trebuind să ducă la bun sfârșit, împreună, crearea unor personaje de poveste. Pornind de la povești deja existente sau inventate de coordonatorul atelierului sau chiar de către copiii participanți, vom crea păpuși, marionete, măști, castele și câte și mai câte, folosindu-ne de diverse materiale: sârmă, lut, lână, hârtie, lemn, aceasta nu înainte de a lua cunoștință, de a simți și pipăi materialele cu care vom lucra. În atelier se pune accentul pe bricolaj - pe construcția de păpuși și decoruri, și nu pe jocul teatral propriu-zis.
Se recomandă participarea acelorași persoane la cele patru ateliere (un atelier pe săptămână), pentru că unele teme, fiind mai complexe, se finalizează pe parcursul mai multor întâlniri. Atelier recomandat familiei cu copii cu vârsta de peste 3 ani
 
MIERCURI
10.30-12.00 // Ateliere de colaj, desen, cusături cu Ruxandra Grigorescu 
 
Desen
Literatura țărănească (povești, ghicitori, legende, versuri), câte ceva despre calendarul creștin, obiceiuri, sărbători și iarăși câte ceva despre lumea satului (case, gospodărie și gospodărire, bucătărie, îmbrăcăminte și mobilier). Aflați, discutați, inventați, desenați și scrieți, ilustrați.
 
Colaj
Cu foarfeci, lipici, cu material textil și nu numai, faceți „imagini” plecând de la o temă: sacoșa de piață, sacul lui Moș Crăciun, Punguța cu doi bani, animale combinate etc.
 
Cusături
Perna, cămașa, traista etc., cusute cu ațe colorate, cu mărgele și paiete, imprimate (cu carioci textile) sau brodate, învățând, întâi, să băgăm ața-n ac, să facem sau nu, nod la ață, să coasem un nasture… și lista rămâne deschisă, așteptăm-acceptăm și sugestiile copiilor, educatorilor, învățătorilor etc. 
Pentru copii de la 5 ani. Înscrieri la telefon 021 317 9659 sau pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com
 
JOI
10.00 – 12.00 // Ateliere cu Valentina Bâcu
 
Atelier de construit jurnale de poveste cu Valentina Bâcu
La atelierul de Construit jurnale de poveste, îți vei construi jurnalul după chipul și asemănarea personajului/ personajelor de poveste preferate. Te poți gândi la o fortăreață închisă sau păzită cu strășnicie de un balaur cu șapte capete sau de un dragon adormit, în care gândurile tale să fie ferite de ochii celorlalți. Sau poți să-l construiești sub forma unui balon pregătit să te poarte în ținuturi îndepărtate. Ori, de ce nu, sub forma unui palat, în care se pregătește cel mai important bal al anului și la care-ți inviți toți prietenii. Vârsta recomandată: copii peste 7 ani
 
Atelierul de scotocit prin fotografii vechi cu Valentina Bâcu
Ți s-a întâmplat vreodată să dai peste o fotografie alb-negru, îngălbenită la colțuri, într-un raft al bunicilor, și să te izbească asemănarea cu străbunica/străbunicul? Evident, diferă veșmintele, podoabele și alte accesorii, precum și faptul că personajul „pozează”, pe când tu ești obișnuit/ă mai mult cu selfie-urile. Dar privirea blândă o regăsești și-n ochii bunicii/bunicului atunci când îți spune povești. Cu cât privești mai mult, cu atât începi să observi mai multe asemănări - și ție îți place să porți părul într-o parte sau cu împletituri sofisticate, haine înflorate sau eșarfe de mătase. 
 
Atelierul de scotocit prin fotografii vechi te provoacă să te oprești pentru o oră și jumătate, să privești și să (te) gândești într-o fotografie din alte vremuri. Odată aleasă fotografia, o poți imprima și poți s-o readuci în prezent, adăugând culoare, dar și alte elemente care te caracterizează. În cadrul unui atelier de scotocit prin cutii cu fotografii vechi și obiecte-simbol ale patru comunități din țara noastră - români, maghiari, aromâni, germani. Și, cine știe, poate vei descoperi lucruri noi despre tine sau despre familia ta. Atelier recomandat copiilor peste 10 ani.
 
Atelier de realizare animație cu Valentina Bâcu
Prinți, prințese, balauri cu trei capete, iepuri fricoși sau, dimpotrivă, iuți de picior și gata să se ia la întrecere cu trei zmei de-odată. Iată câteva din personajele care au prins mișcare în cadrul atelierelor de animație Muzeul la cutie. Dacă ai între 8-12 ani și te gândești serios că rolul de regizor, scenarist sau animator ți s-ar potrivi și-ți plac și poveștile țărănești sau basmele populare (sau ești curios să le descoperi), te aștept la un atelier de realizare animație. 
 
Tehnica pe care o vom utiliza este cea de stop-motion, așa că înarmează-te cu muuultă răbdare înainte de toate, fiindcă va fi nevoie de mii de cadre pentru un minut de animație. Dar nu-ți face griji, vei lucra în echipă cu alți tineri talentați, ca în orice producție video. Vei învăța să creezi un story-board, să negociezi situații și să găsești soluții atunci este nevoie. Numărul maxim de participanți: 10 copii, cu vârsta peste 8 ani. Atelier realizat în cadrul a două întâlniri. Detalii și înscrieri pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com sau la numărul de telefon: 0742 011 027
 
VINERI 
10.30 – 12.00 // Atelierul Povești cu urechi cu Călin Torsan
O întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani.
Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești...
Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani. Informații și înscrieri la telefon: 021 317 9659 sau pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com 
 
12.30 – 14.00 // Atelier de radio cu Monica Chiorpec
În 1895, primul semnal radio a străbătut eterul, schimbând definitiv istoria lumii. De atunci și până astăzi, radioul a devenit nu doar un mijloc de comunicare în masă, ci și prietenul a milioane de oameni de pe întreaga Planetă.
Dacă sunt curioși să afle câteva dintre tainele radioului, le propunem copiilor și adolescenților, cu vârsta minimă de 10 ani, un atelier de creativitate inedit. În cadrul acestuia, pot descoperi cele mai importante momente din istoria radioului, pot desluși secretele redactării unei știri radio cu conținut cultural, adaptat vârstei lor, pot afla cum se realizează un interviu și, cel mai important, se vor deprinde cu tehnici de dicție, intonație, respirație corectă și de stăpânire a emoțiilor în fața microfonului. De asemenea, atelierul le va oferi participanților câteva noțiuni utile despre fenomenul fake news, care marchează în mod negativ mass-media de astăzi.
Toate materialele pe care participanții le vor produce vor fi înregistrate, micii redactori sau reporteri radio putându-se astfel lăuda cu primele lor producții radiofonice. Recomandat unui număr de maximum 8 copii, cu vârsta peste 10 ani. Detalii și înscrieri pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com
 
SÂMBĂTĂ 
10.00 – 11.20 // Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu 
În timpul atelierelor de pictură din cadrul Atelierului de Creativitate vom învăța tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă. Cum facem asta? Cu curaj. Ne așezăm pe scaun. În stânga avem apa de băut, în dreapta apa de pictat. Sau invers. Apoi desenăm pe hârtie multe linii, curbe, puncte. Balauri, sfinți, babe, bomboane, iarbă, cer, lună, cai, frunze, lapte cu cereale, mici anotimpuri. Le trecem pe hârtie de calc pe care o lipim de sticlă. Întoarcem sticla pe spate și punem ce-am desenat pe geam. Pe urmă punem culori, subțire mai întâi, gros mai apoi. Terminăm lucrarea, o închidem pe spate cu carton și e bună de dat mare cu ea. Veniți pietricele și plecați munticei. Pentru copii de minimum 6 ani, maximum 80. Înscrieri la numărul de telefon 0726.237.376
Prețul: 30 lei/participant
 
11.30 – 13.00 // Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu 
Vor fi abordate o serie de tehnici: modelaj direct, realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceară, realizare șabloane din carton și decupare din foi de ceară, decoruri pe vase din argilă, modelate liber, decoruri pe vase din ceară turnate în mulaj de ipsos. Dacă există acordul părinților, anumite piese mici se pot turna în bronz.
 
Subiecte: Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică.
În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor.
La sfârșitul ședințelor, copiii vor face selecții personale dintre lucrările tuturor realizate în cadrul ședinței. Se vor face și susțineri individuale (explicații pe marginea lucrărilor). Acest curs de inițiere în modelaj este pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani. Înscrieri la telefon 0737 346 872. 
Prețul: 30 lei/participant
 
11.00-13.00 și 14.00-16.00 // Croit, țesut și cusut cu Lidia Stareș - la Nuiele
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.
Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură și vor executa un fragment de model, ca „scoarța” cu alesătură. La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor. Pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți. 
Înscrieri la telefon: 0722 798 284
 
DUMINICĂ 
10.00 – 11.30 // Ateliere de modelaj lut cu Crina Cranta
Ceramica este un meșteșug vechi - de la începutul timpului oamenii au modelat pământul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-și construi recipiente, unelte, piese arhitecturale, obiecte de cult etc. În prezent, ceramica a evoluat la rang de artă. Vom explora împreună tehnicile de modelaj ale pământului și vom trezi curiozitatea în ceea ce privește arta ceramică. Copiii sub 5 ani vor lucra împreuna cu un părinte. Atelierul se va ține cu minimum 10 participanți. Informații și înscrieri la 0727 015 825.
Prețul: 30 lei/participant
 
***
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.