In perioada 2-4 decembrie 2008, va avea loc in Parlamentul European din Bruxelles prima expozitie de fotografii dedicata Deltei Dunarii cu titlul "Delta Dunarii: Patrimoniu European" si prima conferinta sustinuta in acelasi cadru, pe tema: "Delta Dunarii: natura si dezvoltare durabila in Europa".

Ambele initiative apartin lui Victor Bostinaru – Membru al Parlamentului European si Ramonei Nicole Manescu – Membra a Parlamentului European, cu sprijinul Grupului Socialist din PE si al Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.

Atat expozitia cat si conferinta doresc sa sublinieze caracterul unic al Deltei Dunarii dar si modul in care aceasta regiune ar trebui integrata in proiectele viitoare de dezvoltare a Uniunii Europene. Astfel, expozitia va atrage atentia asupra remarcabilei biodiversitati a Deltei Dunarii, peisajelor unice si asupra locuitorilor din Delta. Scopul evenimentului este de a oferii vizibilitate la nivel european unui exemplu exceptional de patrimoniu natural si cultural romanesc.

In acelasi timp conferinta va aduce in dezbatere provocarile, modul de administrare a ariilor protejate si perspectivele pe care proiectele finantate de catre Uniunea Europeana le pot aduce acestui areal unic in Europa. Cu un accent pus pe latura stiintifica a Deltei Dunarii, se vor aduce in discutie programe si se vor propune solutii inovative de reconstructie ecologica.

"Obiectivul nostru este clar: dorim sa aducem in primul plan si la cunostinta tuturor, caracterul unic si importanta Deltei Dunarii in Europa, intr-o institutie pe care o consideram a fi de mare sprijin pentru prezentul si viitorul Deltei, Parlamentul European. Pe langa scopul identificarii si stabilirii cadrului pentru proiectele finantate din fonduri europene, masura menita sa aduca solutii practice la probleme reale si iminente, dorim sa punem bazele unui cadru legal international si a unei viziuni politice comune privind Delta Dunarii"a declarat Victor Bostinaru.

Cele doua evenimente vor aduce impreuna membrii si lideri ai Parlamentului European, reprezentanti ai Presedintiei Franceze, Comisiei Europene, ai Societatii Cousteau, Institutelor de cercetare, profesori universitari, ONG-uri si reprezentanti ai sectorului privat. Astfel, vor fi prezenti Joe Borg (Comisarul pentru afaceri maritime si pescuit), Martine Roure (Vicepresedintele Parlamentului European), Graham Watson (Presedintele Grupului ALDE), Hannes Swoboda (Vicepresedintele Grupului Socialist), Ioana-Adina Valean (Vicepresedintele Grupului ALDE), Jean-Sébastien Lamontagne (Reprezentantul Presedintiei Franceze), Francine Cousteau (Presedintele Cousteau Society), Silviu Stoica (Secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile din Romania), Liviu Mihaiu (Guvernatorul Deltei Dunarii), Sergey Moroz (European Water Policy Officer, WWF), Costel Popa (Director „Salvati Dunarea si Delta”), Christian Baumgartner (Secretar General "Friends of Nature International") precum si alte personalitati, pentru a discuta situatia si perspectivele asupra Deltei Dunarii.

Sponsorii evenimentului sunt: URSUS Breweries, VEOLIA Servicii Pentru Mediu, Deluxe Business Company si BDD Strategy Consulting. Partenerul media este PRO TV International.