Autoritatile locale din Sfantu Gheorghe vor sa continue campania de adoptie a cainilor vagabonzi si sa recurga la eutanasiere doar in cazuri extreme, cand animalele sunt foarte bolnave ori agresive.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi ca infiintarea adapostului pentru cainii comunitari in urma cu doi ani s-a dovedit a fi o decizie buna, deoarece, spre deosebire de alte orase din tara, fenomenul "cainilor vagabonzi" a putut fi tinut sub control.

''E bine ca acum avem legislatie, ca avem mana libera si putem lua decizii in ceea ce priveste cainii vagabonzi, dar noi vom continua ceea ce am inceput in urma cu cativa ani, nu vrem sa ne schimbam strategia pentru ca s-a dovedit a fi buna. (...) Consider ca eutanasierea cainilor e o necesitate doar in cazul cainilor bolnavi sau agresivi, in rest vom merge pe adoptie. Din experienta de pana acum pot spune ca aceasta merge foarte bine si ca suntem cu cativa pasi inaintea altor orase din acest punct de vedere'', a declarat Antal Arpad.

Acesta a mentionat ca pentru adapostul de caini s-au cheltuit si se vor mai cheltui bani, dar ca toate aceste eforturi sunt in interesul comunitatii locale. ''Doresc sa se inteleaga ca tot ceea ce facem pentru caini facem de fapt pentru oameni'', a mai spus primarul municipiului.

Presedintele Asociatiei de protectie a animalelor ''Nez Perce'', Horia Krausz, care administreaza adapostul de caini de la Campu Frumos construit cu sprijinul Consiliului Local Sfantu Gheorghe, a declarat ca cel mai mare castig al legii adoptate recent de Camera Deputatilor este descentralizarea deciziei privind soarta cainilor vagabonzi. ''La Sfantu Gheorghe noi timp de doi ani ne-am facut treaba, lumea e multumita de serviciile noastre. Sper ca si in alta parte sa se actioneze responsabil'', a mai spus Horia Krausz, potrivit caruia soarta cainilor vagabonzi va depinde in continuare mult si de implicarea asociatiilor de protectie a animalelor, de lobby-ul pe care acestea il vor face pe langa autoritatile locale. Horia Krausz a mentionat ca in ultimii doi ani prin adapostul de la Campu Frumos au trecut peste 1.000 de caini vagabonzi, dintre care 10% au fost eutanasiati din motive obiective, iar circa 30% au fost adoptati.

Sursa: www.administratie.ro