Bucurestiul este singura capitala din Europa care a pierdut pe vreme de pace un numar echivalent de cladiri pierdute pe vreme de razboi. Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de elanul urbanistic din perioada regimului comunist.

Pe termen lung, distrugerea unor case precum cea de pe strada Maria Rosetti 38, cea de pe strada Visarion nr. 8 sau cea de pe bulevardul Aviatorilor nr. 8 nu poate fi oprita decat prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolari identitatea culturala a oraselor in care traim. In paralel cu asumarea si implementarea unor masuri legislative destinate protejarii eficiente a patrimoniului construit este nevoie de scoaterea acestuia de sub indiferenta publica de care este fundamental afectat.
    
De aceea, incepand cu data de 17 septembrie 2009, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National demareaza campania “Omul darama locul”, destinata schimbarii perceptiei publice asupra patrimoniului construit.

Evenimentul cu care debuteaza campania “Omul darama locul” este expozitia “Priviri intersectate asupra patrimoniului romanesc”. Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 17 septembrie 2009, ora 17.00, la Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu”, str. Academiei nr. 18-20.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu”, Ecole de Chaillot, Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei.

La deschiderea expozitiei vor fi prezenti Excelenta Sa Henri Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, domnul Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, si reprezentanti ai Ecole de Chaillot si ai Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu”.

Marti, 22 septembrie, la ora 18.00, va avea loc un mars al bicicletelor. Evenimentul, intitulat „O zi fara masina mea... in orasul meu”, este realizat de Asociatia „Bate saua sa priceapa iapa” si este parte a calendarului Saptamanii Europene a Mobilitatii.Plecarea va avea loc la ora 18.00, din piata Revolutiei., iar sosirea va avea loc la ora 20.00, la „Teatrul de Vara” din Parcul Herastrau.

Luni, 28 septembrie, la ora 18.00, la Clubul Taranului din incinta Muzeului Taranului Roman, va avea loc dezbaterea „Targul Mosilor si Oborul de Vite – Traditii Negustoresti”.
La dezbatere vor participa:
-    Adrian Majuru, istoric;
-    Mircea Gheorghiu, Presedintele Asociatiei „Frontul Negustoresc Obor”;
-    Bogdan Iancu, cercetator in Cadrul Muzeului Taranului Roman;
-    Liviu Chelcea, director al Centrului de Cercetare si Studii in Domeniul Culturii;
-    Emanuel Vasiliu, realizator al filmului documentar „Piata Obor nu va disparea niciodata”.
In deschiderea dezbaterii va fi proiectat filmul documentar „Piata Obor nu se va darama niciodata”, realizat de Emanuel Vasiliu.


Marti, 29 septembrie, la ora 18.00, va avea loc vernisajul expozitiei fotografice „Patrimoniul construit al Aradului, incotro?”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Asociatiei Pro-Urbe (Arad), va avea loc la sediul Cafepedia din strada Str. Pictor Verona, nr. 3.

In cadrul evenimentului vor fi prezenti domnul Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, domnul Samuel Caba, Directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Judetului Arad si reprezentanti ai Liceului de Arta „Sabin Dragoi”, Arad.

Miercuri, 30 septembrie, la ora 19.00, la Palatul Kalinderu, din Strada Vasile Sion nr. 2-4, va avea loc vernisajul expozitiei fotografice „Bucurestiul ne-iubit – Privire de artist asupra unui oras in pericol”.

In cadrul evenimentului, organizat de Institutul Francez din Bucuresti si de Ambasada Frantei, vor fi prezenti domnul Theodor Paleolou, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Excelenta Sa Henri Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, Ferrante Ferranti, organizatorul workshop-ului fotografic „Bucurestiul ne-iubit”.

Luni, 5 octombrie, ora 19.00, la Ateneul Roman, str. Franklin nr. 1-3, va avea loc evenimentul „Refugiat in orasul tau”.

Prima parte a evenimentului: „Bucurestiul in cinci acte si jumatate”, vor fi evidentiate conditiile de care depinde obtinerea statutului de „refugiat in propriul oras”. Vor prezenta personalitati publice si reprezentanti ai Asociatiilor din cadrul Platformei „Impreuna pentru un oras mai bun”.

A doua parte a evenimentului: „UNKNOWN identity sharing”, proiect audio-video realizat de Naste Dorel, Codin Oraseanu si Horatiu Serbanescu, in colaborare cu Romanian Piano Trio.

A treia parte a evenimentului: Micro recital Romanian Piano Trio: Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma.

Partener principal al campaniei: Radio Romania Actualitati.

Parteneri media: Hotnews.ro, Feminis, Ioana.

Parteneri: Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei.

Sponsori: 360 Revolution, Creative Ideas, BenQ, Cafepedia, La Mama, La Fantana.