Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an în data de 18 mai, Muzeul Naţional Prado din Madrid se alătură anul acesta evenimentului cultural Noaptea Muzeelor de la Bucureşti care se va desfăşura în noaptea de 18 spre 19 mai. 
 
Ambasada Spaniei la Bucureşti în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti propun publicului capitalei un proiect cultural inedit menit să marcheze împlinirea în 2019 a 200 de ani de când Muzeul Naţional Prado, principala instituţie culturală a Spaniei şi unul dintre cele mai importante muzee din lume, şi-a deschis porţile publicului. 
 
Astfel, sâmbătă 18 mai, începând cu orele 23:00, la Palatul Suţu din capitală, vă aşteptăm să descoperiţi în cadrul unei interesante conferinţe susţinută de dr. Roxana Coman, istoric de artă şi muzeograf, motivele pentru care celebrul tablou “Las meninas” (Domnişoarele de la curtea regală) al pictorului spaniol Diego Velázquez, este unul dintre cele mai analizate din istoria artei. 
 
Tabloul, considerat drept capodopera artistului şi un simbol al Muzeului Prado, este renumit pentru multitudinea de interpetări generate de-a lungul timpului cu privire la personajele şi compoziţia sa, fiind de asemenea, sursă de inspiraţie pentru nenumăraţi artişti, scriitori, cineaşti, coregrafi sau chiar filozofi. 
 
Alături de copia tabloului “Las meninas” va fi expusă şi o sculptură în mărime naturală inspirată din personajele înfăţişate de Velázquez în această operă de artă, reprezentând domnişoarele de la curtea regală cunoscute sub denumirea de “meninas”. Elementul de originalitate îl constituie faptul că sculptura este decorată cu motive tradiţionale româneşti, sugerându-se astfel ideea că personajul ilustrat de pictorul spaniol poartă, de fapt, un costum popular românesc. Această asociere este motivul pentru care figurinei i s-a atribuit denumirea de “Menina rumana” (Menina româncă).  
 
Intervenţia artistică a fost realizată de colectivul de artişti urbani Sweet Damage Crew şi subliniază legătura dintre culturile celor două ţări: Spania şi România. 
 
Muzeul Naţional Prado a fost inaugurat în data de 19 noiembrie 1819. Muzeul dispune de numeroase lucrări de excepţională valoare artistică realizate de artişti precum Goya, Velázquez, Tiziano, Rubens sau Rembrandt, reuşind să atragă în fiecare an peste 3 milioane de vizitatori. Prado şi colecţiile sale reflectă istoria Spaniei şi constituie un reper fundamental al culturii spaniole şi o adevărată mândrie naţională.