Cel mai avansat dispozitiv pentru nevăzători, OrCam MyEye 2.0, poate fi obținut gratuit de persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare, cu ajutorul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Activat doar de un simplu gest intuitiv, dispozitivul poate reda independența persoanelor nevăzătoare. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), recunoaște citește instantaneu texte de pe orice mediu (print/digital), bancnote sau orice obiect din fața purtătorului și memorează fețele celor din jur. 
 
Misiunea OrCam Technologies este de a valorifica puterea viziunii artificiale prin încorporarea tehnologiei de pionierat în platforme portabile bazate pe AI (Inteligență Artificială). Până în acest moment, tehnologia asistivă OrCam îmbunătățește calitatea vieții a zeci de mii de persoane cu deficiențe de vedere în 50 de țări (fiind disponibil în 25 de limbi). 
 
Portabil, ușor și compact, având dimensiunea unui deget, dispozitivul este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real. Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instantaneu purtatorului dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor.
 
Experți în Computer Vision și Machine Learning au proiectat și gândit dispozitivul revoluționar, cu accent pe o interfață discretă, mobilă și ușor de utilizat. OrCam MyEye se montează magnetic pe rama ochelarilor și cântărește doar 22,5 grame – fiind gândit special pentru ca experiența utilizatorului să fe cât mai facilă. De asemenea, tehnnologia implementată permite ca în acest moment, OrCam Myeye să fie singurul aparat din lume ce este activat prin simpla urmărire a privirii purtătorului sau printr-un gest intuitiv de arătare cu degetul - permițând utilizarea cu mâinile libere. Astfel comunicarea dintre utilizator și aparat se petrece fără a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigurând în același timp confidențialitatea datelor.
 
Despre Programul de Finanțare
Pe Glob, peste 285 de milioane persoane sunt parțial nevăzătoare, 39 milioane de nevăzători și 246 milioane de oameni au deficiențe grave de vedere. În acest timp, în România peste 90 de mii de persoane au dizabilități vizuale, conform unui raport realizat de ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții) la 31 martie 2020.
 
În cadrul Strategiei Naționale “O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități 2016- 2020” România s-a angajat să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile si aspirațiile să îi fie respectate și sprijinite.
 
O măsură specifică în acest sens o reprezintă Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, realizată cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții . În cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru obținerea echipamentelor incluse în program. Dispozitivul de tehnologie de asistență OrCam MyEye, util atât persoanelor nevăzătoare, cât și celor cu deficiențe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobate. Pașii de inregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/. De asemenea, pentru asistență în legătură cu înregistrarea în Program sau pentru a aranja o demonstrație personală a versiunii în limba română a dispozitiv-ului OrCam MyEye, reprezentanții OrCam pot fi apelați la numărul de contact 0365-455.595 sau prin completarea formularului de pe site.
 
„În spatele tehnologiei asistive OrCam MyEye se află echipa noastră de experți în cercetare și dezvoltare. Ei sunt cei care au oferit posibilitatea unui spectru larg de persoane cu deficiențe de vedere de a accesa lumea vizuală. Pentru a fi mai aproape de persoanele nevăzătoare, căutăm în permanență soluții pentru ca dispozitivul să fie cât mai accesibil celor care au nevoie urgentă de el, drept dovadă, colaborăm cu autoritățile și companiile de asigurări de sănătate din toate țările în care suntem prezenți. Faptul că autoritățile române au inclus OrCam MyEye pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobați, ne încununează cu o mare onoare și deopotrivă, demonstrează că misiunea noastră prinde contur în cât mai multe locuri de pe Glob.” - Irie Meltzer, Regional Director – CEE of OrCam Technologies.
 
„Unul dintre lucrurile de care suntem foarte mândri este că, începând cu 2019, OrCam My Eye Israel a devenit disponibil pe piața medicală din România. Cu ajutorul acestui dispozitiv, persoanele nevăzătoare devin mult mai independente și pot evita anumite situații discriminatorii sau de excludere. Nicio dizabilitate nu trebuie să reprezinte o piedică în timpurile în care trăim, fapt pentru care sunt cu adevărat recunoscător Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru realizarea acestui program de finanțare.” - Mr. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.
 
Premii obținute
Tehnologiile revoluționare ce folosesc AI și Machine Learning implementate pentru dispozitivul OrCam MyEye au atras atenția evaluatorilor de inovație și tehnologie din întreaga lume, OrCam Techologies fiind proclamată drept „Cea mai premiată companie din lume pentru dispozitive portabile asistive”.
 
Pe lista premiilor internaționale pe care dispozitivul le-a primit, se enumeră și:
- 2019 Viva Technology VivaTech – Greater Paris Metropolis Pitch Challenge Winner
 
***
OrCam Technologies, lider în platformele de tehnologie asistivă portabilă AI, a fost fondată în 2010 de inovatorii israelieni Prof. Amnon Shashua și domnul Ziv Aviram, care sunt, de asemenea, co-fondatorii Mobileye (o companie Intel) – companie lideră în sistemele de evitare a coliziunilor. Folosind ca inspirație valorile și tehnologia revoluționară folosită de compania care a inovat condusul autonom, OrCam valorifică dezvoltarea tehnologiei de viziune artificială pentru a oferi independență sporită persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, cu deficiențe de auz, sau cu dificultăți de citire. Dispozitivul de ultima generație al companiei, OrCam MyEye 2, a fost menționat pe lista TIME Best Inventions of 2019.