Politia Romana, in parteneriat cu Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS,  a lansat, vineri, 25 mai, campania de prevenire "Impreuna pentru siguranta copiilor".

Aceasta se va desfasura pe mai multe etape si are ca scop constientizarea parintilor, dar si a copiilor, in legatura cu modalitatea de actionare in cazul disparitiei unui minor, precum si prevenirea unor astfel de incidente.

Seful Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, Constantin Stroescu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la centrul FOCUS, ca in ceea ce priveste prevenirea, delincventa juvenila si victimizarea copiilor reprezinta prioritatea nationala a Politiei Romane.

“Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului Disparut lansam campania 'Impreuna pentru siguranta copiilor' si este o campanie care are doua obiective: pe de-o parte cresterea gradului de informare al parintilor si copiilor cu privire la masurile de prevenire si actiunile care trebuie intreprinse in cazul disparitiei de copii, iar al doilea obiectiv este promovarea numarului european pentru copii disparuti, 116 000. Campania se va desfasura pe trei module, in trei perioade distincte si cu relevanta pentru copii”, a declarat Constantin Stroescu.

Potrivit acestuia, primul modul se va desfasura in perioada vacantei de vara, in lunile iulie si august, al doilea modul in semestrul I al anului scolar 2012-2013, iar al treilea modul in perioada sarbatorilor de iarna.

Pe timpul desfasurarii campaniei, vor fi distribuite materiale preventive pe litoral, la receptiile unor hoteluri sau chiar in taberele pentru copii.
Pe langa activitatile informative, autoritatile impreuna cu ceilalti parteneri ai campaniei vor organiza  mai multe concursuri cu premii pentru cei mici.

De asemenea, va fi lansat si un kit online cu sfaturi pentru parinti si copii pe site-urile partenerilor campaniei 'Impreuna pentru siguranta copiilor'. Politistii vor distribui diferite materiale informative in zonele aglomerate din Capitala.

In ceea ce priveste statistica copiilor disparuti, in momentul de fata au ramas peste 300 de copii negasiti, raportat la ultimii 20 de ani.

Cei mai multi dintre ei aleg sa plece singuri de acasa sau din centrele de plasament si chiar daca politistii le dau de urma, ei dispar din nou. Aceste cazuri sunt frecvente in tara noastra.

“Peste 95% sunt plecari voluntare, 3% sunt disparitii ca urmare a unor accidente, de exemplu inec, vara se petrec aceste disparitii, iar noi ramanem cu cazul deschis pana cand se gaseste cadavrul sau se declara moartea prezumata a copilului”, a declarat Adrian Dumitrescu, seful Serviciului de Urmariri din cadrul IGPR.Dumitrescu a precizat ca aproximativ 100 de copii dintre cei care au disparut, si pe care politia i-a gasit, au  la activ chiar si cate 30 de disparitii.

Avem anul acesta in evidenta 90 sau 100 de copii dintre cei care au disparut si i-am gasit, copii care au disparut si de 30 de ori. Noi contabilizam plecarea, sesizarile si nu persoanele pentru ca nu sunt atatea persoane, sunt unii care au devenit clientii nostri, pleaca de 20-30 de ori si noi suntem obligati sa desfasuram activitati de cautare. Nu vreau sa arunc raspunderea pe nimeni, dar cele mai multe sunt plecarile din centrele de plasament sau centrele de minori”, a precizat Adrian Dumitrescu.

In ceea ce priveste copiii disparuti de foarte multi ani si pe care politia i-a cautat neincetat, pe unii reusind sa-i gaseasca, Dumitrescu a explicat ca numai in ultimul an au fost patru sau cinci astfel de cazuri.

“Din fericire, numai in ultimul an, am avut patru sau cinci cazuri vechi, disparitii de 19 sau 23 de ani, care au fost rezolvate. Avem o fata disparuta din anul 1986 din zona Galati care s-a pierdut de parinti, a fost crescuta un timp de o familie de rromi si apoi, dupa revolutie, cum toti veneau spre Bucuresti, au fost internati in centrele de primire minori. Tot dupa revolutie, celor pe care nu-i revendica nimeni, li se atribuia o noua identitate pe cale judecatoreasca si a fost acel val al adoptiilor. Multi dintre copiii care s-au pierdut cu ani in urma, banuim noi, li s-a atribuit o noua identitate si probabil o parte din ei sunt adoptati in strainatate", a completat seful de la Urmariri.

De asemenea, a fost gasit de politisti si un baiat din Iasi, disparut de vreo 23 de ani, care s-a vazut in fotografia pusa pe site-ul IGPR si nu a ezitat sa le scrie autoritatilor romane tocmai din Cipru pentru a le cere sa-l ajute sa-si gaseasca familia pentru ca el are, acum, o alta identitate.

Politistii apeleaza la mai multe metode pentru a-i gasi pe copii disparuti
“Harta criminalista este un domeniu care s-a format din ingemanarea stiintei cu arta plastica si este un termen general pentru a descrie cinci ramuri de activitate: reconstructia faciala, imbatranirea faciala si portretul robot”, a explicat Aurelian Badulescu, specialist in cadrul Institutului National de Criminalistica.

Numarul la care se pot face sesizari este 116 000 si care poate fi apelat de oricine vrea sa ceara ajutorul autoritatilor intr-un caz legat de disparitia unui minor.

“Incepand din 2009, in urma castigarii licitatiei la care am participat, am devenit centrul care opereaza in Romania numarul de telefon 116 000. Numarul 116 000 este un numar european lansat special de catre Comisia Europeana pentru sesizarea disparitiilor de copii”, a declarat directorul executiv al Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, FOCUS.

In toti acesti ani, cei mai multi copii disparuti s-au inregistrat in Bucuresti si in judetele Constanta si Iasi.