Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va supune in dezbatere publica, saptamana viitoare, la Galati, propunerea de renaturare a Luncii Dunarii, a anuntat, luni, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Ana Lucia Varga.

"Consideram ca acele terenuri din Lunca Dunarii vor fi din ce in ce mai expuse secetei, iar renaturarea zonei respective ar fi benefica pentru localitatile de acolo, dar si pentru panza freatica, pentru ca nu putem sa stam pasivi la acesta tendinta de deficit de apa in zona", a spus Ana Lucia Varga.

Secretarul de stat a declarat ca vor fi create "zone umede in locurile fostelor balti de-a lungul Dunarii, care, in vremea lui Ceausescu, au fost desecate, iar terenul folosit pentru agricultura". Varga a precizat ca au fost obtinute recolte bune la vremea aceea, dar acum se constata ca zona respectiva trebuie irigata.

"Fondurile nu au fost inca alocate pentru ca trebuie luata mai intai decizia privind numarul zonelor umede care vor fi realizate", a explicat secretarul de stat. Ana Lucia Varga a mai spus ca trebuie convinse si autoritatile locale, care nu sunt foarte dispuse sa renunte la agricultura pentru a realiza aceste zone umede.

"Va fi o lupta pe care o vom duce, deoarece acele zone umede, pe langa faptul ca asigura un echilibru hidrologic, pot deveni si adevarate zone turistice", a spus secretarul de stat din Ministerul Mediului.