A doua soluție din Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000: SanatateaMintala.ro, platformă de informații vitale pentru înțelegerea tulburărilor de sănătate mintală și reducerea stigmei, cu articole, ghiduri utile, linii telefonice de urgență, cadru legislativ și dicționar de termeni

O soluție Code for Romania

 

De astăzi, România are acces la platforma SanatateaMintala.ro, locul în care găsești informații vitale pentru înțelegerea afecțiunilor de sănătate mintală, pentru a ști ce ai de făcut când tu sau cineva drag se confruntă cu un diagnostic, pentru a înțelege de ce este necesară reducerea stigmei asupra persoanelor afectate. Venim cu articole, contacte, linii telefonice de urgență, ghiduri utile, cadru legislativ, dar și un chestionar.

 

Pentru a oferi informația relevantă, centralizată, necesară cetățenilor care au nevoie de ea, Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat astăzi a doua soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”, seria de soluții digitale ce răspund la problemele actuale ale românilor. SanatateaMintala.ro este dedicată tuturor și este dezvoltată de Code for Romania, cu sprijinul Synevo.

 

Peste 1,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tulburări mintale în România doar în perioada 2015-2020. Au urmat o pandemie, un război, crize multiple, iar cu ele au venit multe sentimente de anxietate, teamă, nesiguranță, singurătate, depresie. O mare parte dintre cetățenii României care trăiesc cu diverse tulburări de sănătate mintală sau forme de stres critic nici nu apar în statistici pentru că nu au acces la servicii de sănătate. Prin urmare, cifrele reale ale persoanelor care ar avea nevoie de sprijin sunt de fapt mult mai mari, după cum arată datele prezentate raportului Sănătate mintală pentru toți, pe care l-am lansat în 2023, în urma unei vaste cercetări. Iar programele și serviciile dedicate lor sunt insuficiente sau ineficient implementate, concentrându-se pe tratament mai degrabă decât pe prevenție.

 

Pentru toate aceste persoane care au la îndemână doar o rețea de suport fragilă și insuficientă, facem un prim pas în față la Code for Romania cu platforma SanatateaMintala.ro. Pentru prima dată, aducem în același loc informații vitale despre afecțiunile ce țin de sănătate mintală, dar și despre cum fiecare dintre noi poate înțelege și îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu un diagnostic. Cum poți contribui la reducerea stigmei, la cine apelezi la nevoie, ce linii telefonice de urgență sunt disponibile pentru persoanele afectate de astfel de afecțiuni, ce instituții au competențe în a oferi ajutor.

 

Ce conține platforma SanatateaMintala.ro:

  • O mapare a actorilor relevanți din domeniul sănătății mintale în secțiunea Cine ce Face, categorisiți după instituții publice, ale Uniunii Europene, organizații interguvernamentale și organizații neguvernamente internaționale și naționale;
  • O mapare și o descriere a cadrului legislativ în domeniul sănătății mintale;
  • O colecție de fișe/articole pe înțelesul tuturor despre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, categorisite alfabetic în secțiunea Dicționar.
  • Ghiduri utile cu informatii pentru studenți, profesori, familie, lucrători sociali, cei care lucrează cu publicul etc.
  • O secțiune pentru urgențe unde centralizăm liniile telefonice de urgență relevante.
  • Un chestionar-quiz de sănătate mintală ce are rolul de a evalua gradul de familiaritate al utilizatorului cu domeniul sănătății mintale, realizat după modelul "Mental Health Awareness Quiz" al Center for Disease Control and Prevention al guvernului SUA.
     

„Sanatateamintala.ro este un proiect pe care nu ar fi trebuit să îl facă un ONG. El trebuia să existe deja de ani de zile pentru a putea reduce stigma și veni cu informații simplu de înțeles despre sănătatea mintală. Ca să trăim într-un spațiu în care oamenii nu sunt marginalizați, ci ascultați, înțeleși și sprijiniți. Această platformă este un început doar. Este un proiect pe care ne dorim să îl extindem și să îl transformăm în punctul central de informare pentru sănătatea mintală, un loc sigur în care informația este accesibilă și prietenoasă cu orice om care vrea să se documenteze și să facă bine mai departe.

 

Sanatateamintala.ro nu este sigura soluție dedicată sectorului pe care am pus-o în practică, dar este prima dintr-un șir de soluții pe care ne dorim foarte mult să le putem implementa cât de curând. Puteți descoperi toate soluțiile gândite de noi în cadrul raportului Sănătate mintală pentru toți, pe care l-am lansat chiar în acest an”, arată Olivia Vereha, cofondator Code for Romania.

 

În cadrul Campaniei Așteaptă-te, române. #PUTEM3000, Code for Romania vine să rezolve câte o problemă a României în fiecare săptămână, până la sfârșitul anului. „Noi nu mai așteptăm «până la anul». Nu mai putem aștepta după alții. Rezolvăm o problemă a României în fiecare săptămână. Alătură-te celor care nu se mai așteaptă decât pe ei înșiși” este îndemnul campaniei fără precedent prin numărul de soluții digitale lansate într-un timp scurt, având ca beneficiari toți cetățenii României.

„În fiecare săptămână, Code for Romania lansează câte o nouă soluție cu care vom face România mai bună prin tehnologie, câte o soluție pe care ne-am fi așteptat să o avem într-un stat funcțional. Acasă, în siguranță și SănătateaMintală.ro sunt primele două soluții digitale din seria de 12 soluții pregătite de Code for Romania și partenerii noștri. Voluntarii, prietenii, partenerii organizației, dar și cei care nu ne cunosc încă sunt chemați să se alăture și să sprijine inițiativele organizației, popularizând și susținând dezvoltarea de soluții digitale pentru România:

 

Suntem 3000 de oameni care am înțeles că noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
Avem nevoie de încă 3000 de oameni care nici ei nu vor să mai aștepte.
3000 de oameni care sunt gata să ni se alăture cu o donație de 4 euro pe lună.
Suntem 3000 de oameni care caută încă 3000 de oameni ca să putem facem România mai bună azi.
Trimite cuvântul PUTEM prin SMS la 8864 și donează 4 euro către Code for Romania sau invită pe cineva să facă asta.
Noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
#PUTEM3000

 

***

 

Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește pro bono infrastructura digitală de care România are mare nevoie. Misiunea organizației este să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 45 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. Aceste soluții au sprijinit