O soluție digitală inovatoare dezvoltată de Code for Romania în cooperare cu
US Department of Veterans Affairs - National Center for PTSD

 

Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat cea de-a șasea soluție gratuită anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”. Aplicația PTSD Coach Psychological Help, asistent de gestionare a Tulburării de stres posttraumatic (PTSD), sprijină în mod confidențial persoanele care se confruntă cu situații critice și oferă informație cuprinzătoare despre acest subiect oricărei persoane interesate.

 

Aplicația este disponibilă în acest moment în limba ucraineană, urmând ca versiunea în limba română să fie disponibilă în zilele următoare. Dezvoltată în parteneriat cu US Department of Veterans Affairs - National Center for PTSD, aplicația PTSD Coach Psychological Help este disponibilă pentru Android și iOS și se adresează persoanelor vulnerabile afectate de criza din Ucraina, atât refugiaților care au găsit adăpost pe teritoriul altor state, inclusiv România, cât și persoanelor care încă se află în Ucraina. De asemenea, se adresează persoanelor aflate în situații vulnerabile, afectate de orice tip de experiență cu impact traumatizant (război, violențe, agresiuni, accidente etc.).

 

Pentru adaptarea versiunii în limba română, îi avem alături pe partenerii de la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, al căror sprijin valoros și profesionist a făcut posibilă adaptarea verificată a conținutului la contextul românesc, versiunea finală fiind în curs de publicare în Play Store și Apple Store.

 

Aplicația mobilă PTSD Coach Psychological Help, instrument confidențial și gratuit destinat persoanelor cu tulburare de stres posttraumatic, apropiaților acestora, dar și profesioniștilor în domeniul sănătății mintale, poate fi folosită ca un instrument autonom pentru informare și auto-gestionare și/sau ca o completare a tratamentului cu un profesionist din domeniul sănătății mintale.

 

Versiunea sa originală, realizată de US Department of Veterans Affairs - National Center for PTSD, este de ani de zile un ajutor valoros pentru persoanele care au nevoie de sprijin, în completarea programelor de asistență psihologică dedicate.

 

Ce face PTSD Coach Psychological Help?

Aplicația PTSD Coach pune la dispoziție o varietate de resurse și instrumente concepute special pentru a sprijini persoanele cu PTSD, inclusiv:

  • Informații esențiale și cuprinzătoare despre PTSD.
  • Un modul de autoevaluare pentru înțelegerea simptomelor.
  • Instrumente practice pentru gestionarea disconfortului asociat stresului posttraumatic.
  • Contacte de sprijin pentru situații de criză.
  • Informații detaliate despre tratamentele profesionale disponibile.

 

Personalizare și monitorizare

Utilizatorii au posibilitatea de a personaliza aplicația după nevoile lor, alegând:

  • Imagini și melodii care să ofere liniște și confort.
  • Contacte de sprijin pentru momentele dificile.
  • Mesaje inspiraționale pe ecranul principal.
  • Un „Barometru de disconfort” pentru a evalua nivelul de stres și anxietate.

Aplicația permite de asemenea monitorizarea progresului individual, oferind feedback personalizat.

 

Ce NU este PTSD Coach Psychological Help?

Aplicația PTSD Coach Psychological Help nu este un instrument de diagnosticare a PTSD și nu înlocuiește tratamentul profesional. Poate fi însă un instrument educativ valoros și un ajutor în gestionarea stresului posttraumatic!

PTSD Coach Psychological Help poate fi descărcat pe magazinele de aplicații mobile iOS și Android, aici: Play Store * App Store

„Într-o lume în care sănătatea mintală devine o prioritate, dezvoltăm noi tehnologii pentru a veni în ajutorul celor afectați de tulburări cât se poate de diferite. Demersul nostru este destinat tuturor persoanelor care se confruntă cu trauma și au nevoie de sprijin pentru a gestiona stările și situațiile dificile prin care trec. În versiunea ucraineană, vine în special în sprijinul ucrainenilor care sunt afectați de război de aproape doi ani, pentru cei care oferă și acum ajutor în centrele de refugiați, la graniță și pe tot teritoriul României, dar și pentru toți vorbitorii de limbă română, în scurt timp. Îi invit pe toți cei interesați să descarce aplicația și să înceapă să exploreze modul în care PTSD Coach îi poate sprijini în călătoria lor spre vindecare și înțelegere”, spune Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania și Commit Global.

„Atrocitățile războiului pot distruge modul în care ne înțelegem pe noi înșine, pe ceilalți, lumea. Sentimentele de disperare, frică și durere profundă nu sunt un semn de slăbiciune; ele reflectă o reacție profund umană la experiențe teribile și traumatizante. Nimeni nu ar trebui să sufere în tăcere, iar pentru a ne vindeca, e important să știm că nu suntem singuri. De aceea, Centrul Național al Veteranilor pentru PTSD din SUA a încheiat un parteneriat cu Code for Romania (și ramura sa internațională Commit Global) pentru a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina - și nu numai. Am fost onorați să consiliem organizația cu privire la adaptarea culturală și situațională a PTSD Coach pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de sănătate mintală, întrucât consecințele acestui război vor fi resimțite în anii și generațiile viitoare. Aplicațiile de sănătate mintală pot ajuta la înlăturarea barierelor în calea accesului la îngrijire, precum stigmatizarea, costurile, confortul, iar misiunea noastră comună este să ajungem la persoanele care au nevoie de sprijin, oriunde s-ar afla aceștia în lume”, arată Psih. Adrienne Heinz, PhD, cercetătoare și cliniciană în domeniile rezilienței, traumei, anxietății și adicțiilor de substanțe, reprezentantă a US Department of Veterans Affairs - National Center for PTSD.

„Pentru toți cei care suferă de tulburare de stres posttraumatic, trauma prin care au trecut rămâne prezentă constant după eveniment, la nivel emoțional și fizic. PTSD-ul îi împiedică să redevină conectați cu ceea ce contează pentru ei înșiși. De aceea, e nevoie să primească tot sprijinul de care au nevoie pentru a se recupera.

O parte importantă din misiunea noastră la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT) este aceea de a oferi acces la informații corecte privind trauma și tulburarea de stres posttraumatic, așa că ne bucurăm că ne-am adus contribuția în acest proiect esențial pentru publicul larg, unde am supervizat procesul de adaptare a conținutului aplicației și am mapat resursele de intervenție și tratament existente local. Informațiile oferite de aplicație sunt o modalitate prin care să prevenim dezinformarea pe acest subiect, care generează confuzie și întârzie momentul apelării la sprijin de specialitate”, arată Maria Magdalena Macarenco, PhD, membră a Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT).

PTSD Coach Psychological Help face parte din seria de soluții digitale oferite gratuit ce răspund la probleme actuale din România, soluții create de Code for Romania într-o campanie fără precedent: 12 soluții în 12 săptămâni, lansate până la sfârșitul anului, câte una în fiecare săptămână, marțea, la ora 12:00.

 

Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000

 

În Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000, Code for Romania vine să rezolve câte o problemă în fiecare săptămână, până la sfârșitul anului. „Noi nu mai așteptăm «până la anul». Nu mai putem aștepta după alții. Rezolvăm o problemă a României în fiecare săptămână. Alătură-te celor care nu se mai așteaptă decât pe ei înșiși” este îndemnul campaniei fără precedent prin numărul de soluții digitale lansate într-un timp scurt, având ca beneficiari toți cetățenii României.

În fiecare săptămână, lansăm câte o nouă soluție gratuită cu care vom face România mai bună prin tehnologie, câte o soluție pe care ne-am fi așteptat să o avem într-un stat funcțional. Acasă, în siguranță, SanatateaMintala.ro, Resource & Volunteer Management (RVM), LegeaPeBune.ro, CeZiceLegea.ro și PTSD Coach Pshychological Help sunt primele șase soluții digitale din seria de 12 soluții pregătite de Code for Romania și partenerii noștri.

Voluntarii, prietenii, partenerii organizației, dar și cei care nu ne cunosc încă sunt chemați să se alăture și să sprijine inițiativele organizației, popularizând și susținând dezvoltarea de soluții digitale pentru România:

Suntem 3000 de oameni care am înțeles că noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
Avem nevoie de încă 3000 de oameni care nici ei nu vor să mai aștepte.
3000 de oameni care sunt gata să ni se alăture cu o donație de 4 euro pe lună.
Trimite cuvântul PUTEM prin SMS la 8864 și donează 4 euro lunar către Code for Romania sau invită pe cineva să facă asta.
Noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
#PUTEM3000

 

 

***

 

Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește pro bono infrastructura digitală de care România are mare nevoie. Misiunea organizației este să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 45 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. Aceste soluții au sprijinit până acum peste 20 de milioane de oameni.