O soluție Code for Romania în parteneriat cu Lideri pentru Justiție

 

Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, lansează cea de-a patra soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”. Urmează două săptămâni dedicate legislației pe înțelesul tuturor. De astăzi, cetățenii au la dispoziție platforma LegeaPeBune.ro, prima dintre soluțiile noastre care traduc și explică termeni legislativi comuni, într-un limbaj accesibil tuturor.

 

Soluție dezvoltată în parteneriat cu Lideri pentru Justiție, LegeaPeBune.ro este un spațiu colaborativ în continuă dezvoltare în care Code for Romania aduce legea mai aproape de oameni prin accesibilizarea conceptelor legale. Baza de date a aplicației pleacă de la un set construit deja de termeni explicați de un grup de voluntari specializați. Platforma permite însă și publicului să contribuie la rândul lui cu definiții care apoi sunt validate de experți și adăugate în platformă.

 

„Sunt deja aproape 300 de termeni pe LegeaPeBune.ro, iar acest număr va crește grație contribuției esențiale a partenerilor și voluntarilor specializați și implicați. LegeaPeBune.ro este modul în care venim în sprijinul tuturor celor care se confruntă cu nevoia de a înțelege expresii complexe din legislație. Și este doar primul pas. Săptămâna viitoare venim cu o platformă complementară care ne va ajuta să navigăm evenimentele de viață cu mare ușurință. Rămâneți pe recepție.”, spune Olivia Vereha, cofondatoare și Director of Product Code for Romania.

 

LegeaPeBune.ro face parte din seria de soluții digitale ce răspund la probleme actuale ale românilor, soluții create de Code for Romania într-o campanie fără precedent: 12 soluții în 12 săptămâni, lansate până la sfârșitul anului.

 

Poți contribui și tu la îmbogățirea LegeaPeBune.ro

Participarea experților este esențială pentru a ne asigura că termenii sunt „traduși” corect și sunt accesibili publicului larg. Prin urmare, orice contribuție la baza de date a proiectului Legea pe bune este foarte importantă. Pe LegeaPeBune.ro, Code for Romania adresează tuturor specialiștilor invitația de a colabora: „Dacă ești jurist, avocat, judecător, procuror, grefier sau doar pasionat de drept, ajută-ne să explicăm cât mai bine legea pentru toată lumea. Am creat metode ușoare prin care poți să ne transmiți noi explicații, definiții și informații despre concepte legale pe care să le adăugăm la dicționarul cu care am pornit la drum”.

 

Săptămâna viitoare, Code for Romania lansează a doua platformă din seria „Legea pe înțelesul tuturor”.

 

Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000

În Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000, Code for Romania vine să rezolve câte o problemă în fiecare săptămână, până la sfârșitul anului. „Noi nu mai așteptăm «până la anul». Nu mai putem aștepta după alții. Rezolvăm o problemă a României în fiecare săptămână. Alătură-te celor care nu se mai așteaptă decât pe ei înșiși” este îndemnul campaniei fără precedent prin numărul de soluții digitale lansate într-un timp scurt, având ca beneficiari toți cetățenii României.

În fiecare săptămână, lansăm câte o nouă soluție cu care vom face România mai bună prin tehnologie, câte o soluție pe care ne-am fi așteptat să o avem într-un stat funcțional. Acasă, în siguranță, SanatateaMintala.ro, Resource & Volunteer Management (RVM)  și LegeaPeBune.ro sunt primele patru soluții digitale din seria de 12 soluții pregătite de Code for Romania și partenerii noștri.

 

Voluntarii, prietenii, partenerii organizației, dar și cei care nu ne cunosc încă sunt chemați să se alăture și să sprijine inițiativele organizației, popularizând și susținând dezvoltarea de soluții digitale pentru România:

Suntem 3000 de oameni care am înțeles că noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
Avem nevoie de încă 3000 de oameni care nici ei nu vor să mai aștepte.
3000 de oameni care sunt gata să ni se alăture cu o donație de 4 euro pe lună.
Trimite cuvântul PUTEM prin SMS la 8864 și donează 4 euro lunar către Code for Romania sau invită pe cineva să facă asta.
Noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
#PUTEM3000

 

***

 

Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește pro bono infrastructura digitală de care România are mare nevoie. Misiunea organizației este să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 45 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. Aceste soluții au sprijinit până acum peste 20 de milioane de oameni.