Noua campanie manifest, lansată de The New + McCann PR pentru ONG-ul Agent Green, în colaborare cu celebrul realizator TV Charlie Ottley, țintește strângerea de fonduri pentru construirea unui sanctuar de urși prin implicarea activă a marilor branduri ce folosesc imaginea urșilor în campaniile de advertising.
 
Doar 1% dintre pădurile din România sunt protejate în mod real, împreună cu animalele care trăiesc în ele. Cea mai însemnată populație de urs brun din Europa se află în România, însă existența ei este periclitată în special de reducerea habitatelor naturale, la care se adaugă schimbările climatice și vânătoarea de trofee. 
 
Conceptul campaniei BEAR RIGHT urmărește să aducă în atenția publicului, național și internațional, problema urșilor din România și propune ca brandurile să fie parte din soluție.
 
Astfel, mari companii sunt provocate să se alăture inițiativei salvatoare Bear Right, prin plata dreptului de folosire a imaginii către urși.

Urșii au inspirat numeroase branduri - de la bere, balsam de rufe, îmbrăcăminte până la dulciuri și sucuri. Într-o serie de clipuri lansate pe rețelele de socializare ale Agent Green, celebrul realizator TV Charlie Ottley îndeamnă brandurile care folosesc imaginea sau cuvântul "urs" în identitatea lor să plătească dreptul de copyright către urși și să contribuie astfel la realizarea unui nou sanctuar în România. Pentru a susține inițiativa Bear Right, companiile pot intra în contact cu un reprezentant al campaniei, online.
 
„Dacă te folosești de urs, plătește ursul. Este atât de simplu”, says Claudiu Dobrita, Executive Creative Director The NEW/MCCANNPR.
 
“Urșii sunt cei mai persuasivi actori din reclamele TV și cele mai simpatice fețe de pe panourile publicitare. Și totuși, brandurile îi folosesc fară a le da nimic înapoi. Așadar, am inventat THE BEAR RIGHT, un fel de copyright, dar altfel. Așa vrem să le atragem atenția brandurilor și să îi invităm să participe la proiectul AGENT GREEN de a construi un sanctuar pentru urșii din România”, a declarat Oana State, Senior Copywriter, The NEW.

“Încă de când am ajuns pentru prima dată în România, în 2010, am fost fascinat de natura sa și de fauna bogată de aici. Din păcate lucrurile nu merg bine pentru populațiile de urs brun, o creatură magnifică, periclitată. Dacă le distrugem teritoriul, forțăm urșii să se apropie mai mult... și atunci îndrăznim să-i învinovățim tot pe ei. Drept urmare, dreptul la viață este focusul acestei campanii, în care ne adesăm în primul rând celor care poartă ursul în identitatea lor, precum nume sau logo-uri. Plătind dreptul către urs, plătim pentru durabilitatea mediului înconjurător, pentru viitorul nostru”,
a declarat Charlie Ottley.

Inițiativa va fi continuată ulterior și cu deschiderea donațiilor către persoanele fizice, adresându-se astfel tuturor celor care vor să susțină simbolul Carpaților printr-o donație în platforma online dedicată.
 
Scopul principal este înființarea unui sanctuar care să salveze, pentru început, 50 de urși. Programul va urmări inclusiv reintroducerea în natură a acelor urși care mai pot fi reabilitați.
 
În prima etapă, ținta este obținerea celor 30 de hectare necesare, dar și atragerea investițiilor pentru primii 10 urși – costurile totale pentru ca sanctuarul să fie construit și să devină operațional sunt de până la 10.000 euro per urs salvat. 
 
De asemenea, campanie este menită să includă o importantă componentă de educație, atât pentru locuitorii din zonele în care incursiunile urșilor sunt mai frecvente, cât și pentru publicul larg, astfel încât să răspundă la conflictul om-urs, dar și la modul în care oamenii percep problema urșilor.
 
Rezultate notabile la doar câteva zile de la lansare
Cu un impact major, atât în media, cât și pe rețelele de socializare, campania a atras parteneri încă de la început. Pe lângă promisiunile privind punerea la dispoziție a terenului de către parteneri instituționali, mediul privat a răspuns de asemenea pozitiv. Compania URSUS Breweries a fost prima care a acceptat provocarea. Astfel, pe rețelele de socializare Agent Green, Charley Ottley apare în videoclipurilede promovare ale  campaniei, alături de produsele companiilor ce au acceptat provocarea și continuă seria de leapșă către mai multe companii ce folosesc imaginea urșilor în promovarea brandului. 
 
Cu un AVE (advertising value equivalent) de peste 150.000 euro în doar câteva zile de la lansare, campania a ajuns la publicul larg, atât prin canale media tradiționale (principalele publicații și posturi de știri), dar și prin lideri de opinie, pe rețelele de socializare.
 
Postările #BearRight s-au bucurat de share-uri masive, iar videoclipul primei companii ce s-a alăturat, URSUS Breweries, a ocupat locul 1 pe Facebook search după primele 24 de ore de la postare. 

***
Proiectul răspunde în același timp și problemelor schimbărilor climatice. Fiecare companie are, inevitabil, activitate care generează emisii de gaze cu efect de seră, însă acestea pot fi neutralizate sau compensate și dacă susțin astfel de proiecte, prin care sunt conservate păduri care stochează carbon și produc oxigen.
 
Campania este una non-profit, inițiată de ONG-ul Agent Green și de agenția McCann PR+The New, cu susținerea realizatorului TV britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru seria de documentare Wild Carpathia care au promovat România în jurul lumii.