250 de tineri vulnerabili au fost sprijiniți să nu cadă în capcana consumului de droguri. Voluntarii Ajungem MARI, instruiți să ofere ajutor tinerilor

 

Ajungem MARI, cel mai mare program național în sprijinul copiilor instituționalizați din România, în parteneriat cu Asociația Preventis, specializată în programe de prevenire și consiliere în adicții, au oferit acces la ateliere de prevenire a consumului de droguri, timp de 5 luni, pentru 250 de tineri instituționalizați și din medii defavorizate din București și 24 de județe.

 

În cadrul proiectului „Fii bine cu tine! Educație & Prevenire NU dependență”, tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, aflați în situații și în medii de risc au învățat cum să adopte un comportament preventiv în lupta cu substanțele interzise și cum să refuze cererea anturajelor de a consuma droguri la petreceri sau la întâlnirile lor de grup.

 

Împreună cu voluntarii Ajungem MARI, au identificat tipurile de droguri și efectele lor imediate și pe termen lung, atât cele pozitive (stare de fericire, plăcere, bucurie), cât și cele negative (ochi roșii, agresivitate sau somnolență, nepăsare). 94% dintre participanți au făcut un legământ că nu vor consuma niciodată astfel de substanțe.

 

„Am descoperit că tinerii din sistemul de protecție cunosc mai multe lucruri despre consumul de droguri și efectele lor decât ne așteptam. Chiar dacă au vârste fragede, au întâlnit diverși consumatori și au înțeles mai bine impactul pe care îl au drogurile asupra sănătății lor și vieții sociale. Campania pe care am derulat-o cu partenerii de la Preventis, specializați în programe de prevenire și consiliere a dependențelor, nu a făcut decât să le întărească convingerea că drogurile nu aduc fericirea. Important e să fii bine cu tine și să ai pe cineva de încredere alături la care să apelezi atunci când nu mai poți sau te simți singur” – Ruxandra Rugină, Coordonator proiect, Ajungem MARI.

 

„Pentru orice tânăr din ziua de azi, a sta departe de droguri este o provocare. Drogurile sunt la îndemâna oricui și, mai mult decât atât, drogurile pot fi percepute ca o soluție la problemele de azi. Să fii integrat în grupul de prieteni, să faci ce fac ei, să te distrezi sau să faci lucruri neobișnuite, toate acestea sunt nevoi normale care predispun la consum și dependență de droguri. Copiii din centre mai au ceva, au nevoie mai mare de fericire, au nevoie să reducă suferința la „tăcere. Prin acest proiect, am încercat să ajungem împreună cu ei la concluzia că drogurile sunt o soluție pe termen scurt. În timp, vor deveni o problemă mult mai mare” – Viorelia Bîrlădeanu, Coordonator programe de prevenire, Asociația Preventis.

 

În căutarea fericirii, adolescenții tind să cadă în capcana drogurilor

 

Pentru tinerii instituționalizați, drogurile pot părea o metodă la îndemână de a se destinde și a fi în centrul atenției. Ies în evidență prin lucruri pe care cei mai mulți nu îndrăznesc să le facă. Astfel, devin populari și își asigură accesul în diverse anturaje, în comunitate. Însă, drogurile sunt ca o monedă cu două feţe. Pe una dintre ele, apar efectele pozitive (de obicei pe termen scurt), iar pe cealaltă, efectele negative (pe termen scurt și lung, multe dintre ele catastrofale).

 

Din cei 250 de tineri instituționalizați incluși în proiect, 16 tineri au fost integrați și în grupuri suport, iar 5 au beneficiat de ședințe de psihoterapie în București și Cluj-Napoca, pentru a conștientiza ce implică consumul de droguri și efectele sale asupra organismului. Psihologii colaboratori Ajungem Mari au folosit jocuri de cunoaștere și conectare și au creat un spațiu sigur, în care tinerii și-au exprimat sentimentele, părerile și au împărtășit povești de viață.

 

„Cred că ingredientul de succes al acestui proiect a fost combinația dintre educația antidrog și livrarea ei de către voluntarii Ajungem Mari. Copiii nu au nevoie de teorie și informații antidrog, au nevoie de oameni care să-i iubească, cu care să petreacă timp de calitate și de la care pot să învețe mult mai ușor despre pericolele care-i pândesc, cum este și consumul de droguri” – Viorelia Bîrlădeanu, Coordonator programe de prevenire, Asociația Preventis.

 

Voluntarii Ajungem MARI, instruiți să prevină comportamentele adictive în rândul tinerilor

 

În perioada ianuarie-februarie, 209 voluntari Ajungem MARI și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au fost pregătiți prin traininguri să apere copiii și tinerii vulnerabili când vine vorba despre un potențial consum de substanțe interzise.

 

În cadrul cursurilor de formare de bază în adicții, trainerii asociației Preventis au apelat la jocuri și exerciții creative pentru a-i echipa cu informațiile și instrumentele necesare să ofere ajutor tinerilor în lupta cu drogurile sau să prevină consumul.

Participanții au învățat cum să recunoască semnele consumului de droguri în rândul tinerilor instituționalizați cu care lucrează, să identifice etapele dependenței și cum să-i convingă să stea cât mai departe de substanțele interzise.

 

Cum ajutăm tinerii să nu devină consumatori? Funcţionează prevenţia?

 

Ca să-și vindece rănile emoționale provocate de trauma abandonului și a instituționalizării, tinerii din sistemul de protecție se refugiază în droguri. Pe termen scurt, creierul este păcălit să producă dopamină, „hormonul plăcerii”. Tinerii se simt excelent, fără să înțeleagă că au fost păcăliți. Drogurile promit fericirea, dar, de fapt, o fură!

 

„Când vorbim de droguri, la urechile tinerilor ajung două voci: cei care apără drogurile, susținând că nu ți se întâmplă nimic dacă mai consumi din când în când, și cei care spun că dacă te droghezi, ajungi pe străzi sau mori. Prevenția constă în a recunoaște efectele pozitive pe care le pot avea drogurile, de ce sunt ele atât de atractive pentru tineri, dar și în a conștientiza efectele negative care apar pe termen scurt, mediu și lung. Dacă le punem pe toate într-o balanță, întotdeauna efectele negative și riscurile vor avea greutatea mai mare. Noi le spunem tinerilor că cea mai sigură metodă de prevenire a dependenței este abstinența” - Ligia Coman, psihoterapeut și consilier în adicții, Asociația Preventis.

 

Proiectul „Fii bine cu tine! Educație & Prevenire NU dependență” a fost derulat în perioada 15 ianuarie – 14 iunie 2024 de asociația Lindenfeld în parteneriat cu asociația Preventis și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

Proiectul a avut un buget de 153.650 lei.

 

***

 

Despre Ajungem MARI: Ajungem MARI este cel mai mare program naţional care susţine pe termen lung copiii şi tinerii instituţionalizaţi şi din medii defavorizate să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiți. Peste 3.000 de copii sunt sprijiniţi educațional, moral și emoțional de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe puteți afla pe: www.ajungemmari.ro.

Despre Preventis: Asociația Preventis cu sediul în Cluj Napoca desfășoară activități de 18 ani la nivel local și național, în domeniul prevenirii și intervenției în consum și dependență de substanțe. Mai multe pe www.preventis.ro.

Despre programul În Stare de Bine: În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.