O nouă campanie a UNHCR despre viața refugiaților ucraineni în România, pe calea spre incluziune

 

 

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, lansează în România o nouă campanie de comunicare ce explorează  modurile în care refugiații din Ucraina reușesc să își regăsească speranța la noi în țară. Campania „Născut în Ucraina. Regăsind speranța în România” își propune să impulsioneze incluziunea și coeziunea socială.

Campania lansată astăzi pornește de la solidaritatea fără precedent de care au dat dovadă românii care au primit refugiați din Ucraina. Aceasta își propune să reflecte realitatea vieții lor în România și să prezinte modurile în care refugiații aduc plusvaloare societății prin cunoștințele și abilitățile lor.

De-a lungul campaniei, relatările vor pune în lumină reziliența și efortul ucrainenilor de a se adapta într-o altă țară, departe de casă, prin exemple personale care inspiră. Poveștile acestor oameni – de la copii de școală și până la adulți cu vârste mai înaintate – arată provocările și obstacolele pe care le-au depășit părăsindu-și țara și adaptându-se la noua lor viață în România.

Mulți refugiați din Ucraina își amintesc bine primirea călduroasă de care au avut parte când au venit în România și sunt recunoscători pentru oportunitatea de a se integra, contribuind la bunăstarea societății românești prin aptitudinile și cunoștințele lor, precum și prin schimburi culturale și dezvoltarea unui simț al comunității alături de poporul român.

„Această campanie este povestea întâlnirii și creării unor legături între refugiați și comunitatea care i-a găzduit. Valul de solidaritate și uriașa generozitate arătată de cetățenii români vor rămâne în memoria tuturor. Românii i-au ajutat pe ucraineni când aceștia au avut cea mai mare nevoie. Vedem zi de zi exemple de comunități primitoare și suntem încrezători că românii vor continua să îi sprijine pe refugiați în drumul lor către incluziune. Astăzi, ucrainenii contribuie la prosperitatea țării care i-a primit cu brațele deschise și își exprimă aprecierea cu un sincer <Mulțumesc!>”, a declarat Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR în România. 

Campania, derulată pe rețelele sociale, în mass-media și prin mesaje outdoor, va evidenția tot ceea ce s-a realizat până acum în acțiunile de mobilizare pentru refugiați, cu accent pe pașii următori, pornind de la spiritul umanitar și solidaritatea poporului român.

Din februarie 2022, peste 3,7 milioane de refugiați au trecut granițele din Ucraina și Moldova către România. La data de 30 iunie 2023, aproximativ 94.000 de refugiați din Ucraina erau în continuare înregistrați în România, în timp ce majoritatea au plecat către alte țări. Aproximativ 6,3 milioane de refugiați au părăsit Ucraina și sunt acum găzduiți în Europa și nu numai.

 

***

 

UNHCR publică în mod susținut studii, chestionare, reportaje și informații prin site-ul local al UNHCR și pe portalul de date UNHCR.

Raportul UNHCR de Tendințe Globale și pachetele multimedia aferente sunt disponibile pe pagina media a UNHCR.

 

Despre UNHCR

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată protejării vieții, drepturilor omului și construirii unui viitor mai bun pentru cei constrânși să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor și persecuției. Conducem la nivel internațional acțiuni pentru a proteja refugiații, comunitățile strămutate forțat și apatrizii. Viziunea noastră este o lume în care fiecare persoană nevoită să fugă din calea pericolului își poate construi un viitor mai bun. Din 2022, UNHCR România lucrează cu autorități și parteneri pentru a promova protecția și fizică și juridică a refugiaților. Activitatea de protecție a UNHCR include furnizarea de informații, comunicarea cu comunitățile, identificarea persoanelor cu nevoi speciale și trimiteri către servicii specializate, consiliere juridică privind protecția temporară și advocacy pentru incluziune, cu intervenții personalizate pentru comunitatea LGBTIQ+, persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, minoritățile, precum și femei și fete aflate în pericol.

De la debutul crizei, mobilizarea UNHCR a oferit unui număr de 110.000 de refugiați informații, asistență juridică și consiliere personală sau telefonică; s-a ocupat de furnizarea de ajutor financiar pentru nevoi multiple unui număr de peste 23.600 de refugiați; și distribuirea a peste 245.000 de articole de bază, inclusiv pături, haine de iarnă și truse de igienă, pentru a răspunde nevoilor imediate ale celor mai vulnerabili refugiați.