UPDATE: Campania ”#PeBune?”este, din această lună, și în magazinul IKEA

IKEA România susține, din luna februarie, campania #PeBune? prin distribuirea pliantelor și sticker-elor în cadrul magazinului. Prin aceste două instrumente, clienții pot afla mai multe informații despre cât este de important ca locul de parcare dedicat persoanelor cu dizabilități să fie liber pentru șoferii sau pasagerii cu dizabilități. Cei care doresc să susțină campania o pot face prin lipirea pe propria mașină a sticker-ului campaniei, cu scopul de a-i îndemna și pe alți șoferi fără dizabilități să păstreze acele locuri libere pentru cei care chiar au nevoie de ele.

Tot în cadrul campaniei, IKEA România a amplasat în dreptul locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități afișe de exterior cu mesajul campaniei #PeBune?: „Persoanele cu dizabilități nu își doresc loc de parcare dedicat, însă au nevoie de el”. 
 

__________________________________________________________________________________________________________________________

Fundația Motivation România lansează campania „#PEBUNE?” [n.n noiembrie 2017] ce are drept scop eliberarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, din cadrul magazinelor cu produse de uz larg. Prin această campanie, se promovează respectarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la nivel național.
 
Campania „#PEBUNE?” se adresează șoferilor cu și fără dizabilități, precum și publicului larg și transmite un mesaj de încurajare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din România.

„#PEBUNE? s-a născut din frustrarea mea și a colegilor mei în scaune rulante când am constatat în nenumărate rânduri cât este de greu să găsim libere locurile de parcare destinate nouă, când mergem la cumpărături. #PEBUNE? este o întrebare prin care ne dorim să atragem atenția persoanelor din pături sociale diverse și să îi facem pe oameni să înțeleagă că aceste locuri de parcare sunt, de fapt, o necesitate și nu un moft. Prin eliberarea acestor locuri de parcare nu numai că respectă legea, dar fac un gest cât se poate de normal față de persoanele care au nevoie de acele locuri de parcare”, a declarat Erika Garnier, specialist comunicare Fundația Motivation România.
 
Campania constă în distribuirea de pliante și stickere la casele de marcat, precum și amplasarea de călăreți cu mesajul campaniei la locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități. Pentru cei care doresc să se alăture campaniei, fie că sunt sau nu persoane cu dizabilități, Fundația Motivation România pune la dispoziție gratuit stickere auto cu mesajele campaniei. Prin toate aceste materiale se evidențiază importanța eliberării locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități. 
 
„Mulți dintre noi nu cunoaștem importanța acestor locuri de parcare pentru o persoană cu dizabilități. Fie pentru că nu îi avem în cercul nostru de prieteni sau colegi, fie pentru că nu ne-a preocupat acest subiect. De cele mai multe ori ne gândim la persoanele cu dizabilități locomotorii ca fiind asistate, retrase social, vulnerabile. Realitatea este însă că persoanele cu dizabilități pot fi active și independente, prin forțele proprii și prin respectarea de către fiecare dintre noi a dreptului lor la acces în comunitate”, a declarat Anca Beudean, Director de Programe la Fundația Motivation România.
 
Campania „#PEBUNE?” va fi implementată pe o perioadă de trei luni, începând din data de 22 noiembrie 2017, pentru început în peste 200 magazine, datorită partenerilor care o susțin: Mega Image și Dedeman. Partener media al campaniei este Europa FM.
 
Ideea campaniei a fost conturată în cadrul proiectului ”8 ore peste program pentru o cauză bună” al Fundației Comunitare București, care a adunat laolaltă pentru o întâlnire de lucru, profesioniști din mai multe arii profesionale și ONG-uri. 

***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și angajare, și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 20.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.