Fundația Noi Orizonturi invită școli și companii să se implice în campania de strângere de fonduri prin care sprijinim 350 de copii din mediul rural să participe la școala de vară cu scLipici unde învață să citească și să scrie.

La începutul anului erau deja în evidența fundației peste 1100 de copii de clasă pregătitoare cu scoruri foarte mici la evaluarea inițială a literației. Majoritatea a recuperat, dar pentru ceilalți este nevoie de ajutor suplimentar. Pe lângă programul de formare al învățătorilor și resurse financiare pentru masa copiilor, școlile au nevoie de rechizite și cărți potrivite pentru a aborda diferitele provocări cu care se confruntă elevii lor.

Ce este „Schimbă cărți, schimbă o viață”?

Este o întâlnire în care celebrăm cărțile la nivel local, ne conectăm cu ceilalți colegi și ne mobilizăm pentru a susține cauza educațională a copiilor cu scLipici. La școală, la locul de muncă sau cu prietenii se poate găzdui un astfel de eveniment. Ideea este ca fiecare să aducă minim o carte preferată din propria bibliotecă și să aleagă alte cărți din cele aduse de prieteni sau colegi, în schimbul unei donații. Mai mulți invitați la eveniment, mai multe cărți care pot fi schimbate, mai multe fonduri pentru școlile de vară cu scLipici.

Găzduirea unei întâlniri „Schimbă cărți, schimbă o viață” este o modalitate excelentă de a aduce împreună iubitori de cărți, de a găsi inspirație pentru propria bibliotecă și de a ne ajuta să adunăm fondurile necesare celor 15 școli de vară din mediul rural. Scopul acestor școli este de a a accelera dezvoltarea literației la copiii care încă întâmpină dificultăți, pentru a-i ajuta să nu regreseze la scris-citit pe perioada vacanței de vară și de a le asigura un start mai bun în următorul an școlar.

Iată cum se organizează un astfel de eveniment:

 

  • Alege o oră și o dată din perioada 27 mai – 1 iunie 2023 pentru a schimba cărțile;
  • Vă înregistrați online;
  • Promovați evenimentul pentru a avea cât mai mulți participanți care aduc cărți și donează;
  • Pregătiți un spațiu în care toate cărțile să poată fi răsfoite și alese;
  • Schimbați cărți;
  • Trimiteți fondurile și împărtășiți experiența!

 

Mai multe informații despre cum se organizează un schimb de cărți pentru cauza copiilor cu scLipici găsiți aici: https://scolicusclipici.noi-orizonturi.ro/schimba-carti-schimba-o-viata.

 

***

Despre Școli cu scLipici

Școli cu scLipici este programul de dezvoltare a literației timpurii creat special pentru copiii din învățământul primar care nu citesc la nivelul corespunzător clasei, nu au frecventat regulat grădinița, nu au avut parte de povești, nu au acasă adulți care să îi poată ajuta să exerseze citit-scrisul. Eforturile noastre încep cu accesul la cărți potrivite fiecărui cititor începător și continuă cu resurse, activități și formare pentru profesori, părinți și voluntari din comunități dezavantajate astfel încât fiecare copil să reușească să își dezvolte această competență de bază, până la finalul clasei a IV a.

Despre Fundația Noi Orizonturi

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de peste 20 de ani în programe educaționale.  În ultimii patru ani a sprijinit peste 7000 de învățători și profesori care lucrează cu elevi care întâmpină dificultăți la citit-scris. A oferit training de specialitate, mentorat, acces la o bibliotecă online cu peste 150 de cărți și seturi de materiale și cărți cu care să lucreze mai eficient la clasă. Peste 4000 de copii au participat la laboratoare dedicate sau școli de vară pentru a recupera din decalajele de citit-scris provocate de pandemia de Covid-19. Anul acesta țintim cu precădere copiii care încep clasa pregătitoare și clasa I, pentru a le oferi un start bun ca viitori cititori.